自由講場

跳至
dell  

首頁

尾頁

寶石宮

2023年兔年勳章

pumpumpurin 發表於 17-12-17 14:27
直頭係一門騙案....養活左一班心理學家同社工。

心理學家/社工還好
多咗班 心理/行為 治療師/輔導員
有啲都唔知乜學歷

男爵府

Poyau 發表於 17-12-17 15:57
心理學家/社工還好
多咗班 心理/行為 治療師/輔導員
有啲都唔知乜學歷

仲有所謂嘅感統師,明明係要職業治療師先可以做感統訓練

寶石宮

2023年兔年勳章

lavender_baby 發表於 17-12-17 19:12
仲有所謂嘅感統師,明明係要職業治療師先可以做感統訓練

好多機構開相關課程
讀完有證書 有啲人就自稱乜乜師

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

清水亞樹 發表於 17-12-17 10:50
真係因為擔心 所以諗緊生唔生
考慮緊萬一有咩問題 可以有幾多心機財力支援
...

咁你唔好生好d. 就算係要優生點都唔會去完美境界.

除左SEN, 小朋友都可能有其他已知或未知既健康風險, 例如各種癌症, 糖尿等等, 果d 都需要財力支援... 可能要夫婦兩家人冇任何家族病史去可以生bb.

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

自閉,美國比其他developed, 發展中或落後國家多

初生/幼兒疫苗,美國係全球最多

珍珠宮

choco_soup 發表於 17-12-17 11:18
首先睇返男女家族有無人有sen,無就小朋友有sen 既機會好微。

但懷孕期或小朋友出世後狂食人造色素零食, ...

食品化學劑好大影響

仲有煙,睇過外國一個關於adhd節目,研究指出煙令下一代、甚至下幾代,有adhd機會高好多

珍珠宮

秋天與楓葉 發表於 17-12-17 21:39
食品化學劑好大影響

仲有煙,睇過外國一個關於adhd節目,研究指出煙令下一代、甚至下幾代,有a ...

我個仔一出世,我好少比零食佢食,汽水更加唔比佢飲,好多人話我怪獸,但食物添加劑好恐怖,我唔敢駁。

珍珠宮

choco_soup 發表於 17-12-17 22:18
我個仔一出世,我好少比零食佢食,汽水更加唔比佢飲,好多人話我怪獸,但食物添加劑好恐怖,我唔敢駁。
...

我明因為我都係咁~我小朋出世後先發現老公有專注力不足同自閉徵狀,所以我更加小心

加上小朋友食少d無益既零食汽水對身體好又病少d,根本注意健康飲食先正確,但身邊好多人唔了解食品化學劑,變左知化學劑可怕既人唔正常

但係....旁人既冷言冷語聽完就算,重要既係小朋友成長

講起汽水,曾經有外國節目去信可口可樂公司提及幼兒飲可樂既問題,可口可樂回覆係...We ensure our brands are marketed and responsibly and never to children under 12.

大宅

同疫苗有關

伯爵府

虎到金來勳章 畀面勳章

回覆樓主

我個人覺得嗰啲現成baby food都係垃圾食物
但demand and supply
有懶父母就有市場
認真諗下
包裝食物點會有益無害?

翡翠宮

牛年勳章

秋天與楓葉 發表於 17-12-17 22:40

我明因為我都係咁~我小朋出世後先發現老公 ...

under 12
咁真係唔好俾細路咁早飲

首頁

尾頁

跳至