自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

希望基資本有D良心

子爵府

健朗媽咪 發表於 17-12-17 20:42
其實成日嘈話領匯街市貴,d檔口走晒無人情味嗰d,究竟有無去比較過翻所前同後的狀況

成日話領匯街市貴,根本 ...

街市係乾淨咗……
但啲嘢相對都貴咗……

公爵府

好媽媽勳章

csc_cherry_chan 發表於 17-12-17 22:42
街市係乾淨咗……
但啲嘢相對都貴咗……

其實我成日行,唔覺比裝修前貴咗,對比同區市政街市,仲平d添

話貴嗰d街市,其實未裝修前都係賣野貴

翡翠宮

畀面勳章

視乎你由邊個角度睇,從社會發展角度,領展擔任了一定角色,街市、商場管理得好,乾淨衛生

不過,有些老化屋邨的居民大部份是長者,領展商場全部係連鎖店,老人家想平價嘆一盅兩件的地方越黎越少。

領展的發展,某程度是迎合年青人同消費者,老人被忽視。領展係商業機構固然不能話佢係錯,但政府將所有野商業化,對社會黎講係咪一個好的方向?

lingfu    發表於 17-12-18 08:02

日日是好日

伯爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

翻新後嘅街市好好行, 咩都有啲, 特價又會有人開咪宣佈, 有次打風,一掛八号就有人開咪宣佈話已經掛左八号波, 我覺得幾得意。
同埋多左啲中價舖頭, 又會有沙律菜檔咁, 貴生果又有, 選擇係多左, 吸引到後生啲的一群, 唔洗焗住去超市, 我都行多左街市。

珍珠宮

冢者FF 發表於 17-12-17 18:09
學呢篇專欄咁講,成日話佢冇良心果啲政治人物,我想問下佢地加乘哥係咪賣樓賣得好有良心?點解唔用同樣力度 ...

領滙(後來改名領展)手中市場商場,當年係設計俾附近公屋居屋區居民遷徒到新區方便生活而起,不是你口中的純私人商業目標。
所以用李十X比較根本是對社區認識不足。

公爵府

CathyChan1126 發表於 17-12-17 21:45
因為加租加得好離地,
老老實實,
一個魚檔或者一檔雜貨舖

仲有啲商舖已經唔係服務居民為主。去樂富行一轉,又金舖又Starbucks,高檔日式超市,居民真係啱用嗎?茶記就太興,一係西式cafe 一個餐6、70蚊,商業區價錢,公屋居民唔係基層嗎?還是公屋戶真係咁富貴?

禁止訪問

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

lamtw 發表於 17-12-17 17:35
其實我覺得佢啲街市幾好行,幾多唔同野買,乾淨過食環果啲,就算帶埋阿b落去買野都ok,不過又成日聽人地鬧佢 ...

專登出下noise啫! 成日話趕走小商戶, 個街市污污糟糟無人去都自然被淘汰! 個個去晒超市
放下自在

珍珠宮

mother904 發表於 17-12-18 07:56
視乎你由邊個角度睇,從社會發展角度,領展擔任了一定角色,街市、商場管理得好,乾淨衛生

不過,有些老化 ...

同意。公屋居屋係有一批人富起來,可以支付更好嘅生活費用,但有批人始終還過著基本生活,應該比返相宜巿塲方便佢地生活。
公屋、居屋,本來是往上遷移的階梯,而非目前變身豪宅的風氣,這樣起700萬間公屋也不夠。

珍珠宮

回覆樓主:

因為有啲人只著缺點,最好環境好,又唔嘥錢。租金依家又邊度唔貴?

侯爵府

回覆樓主:

好,人棄佢取,救番好多死場,方便市民可以就近購物,如果話貴其實多鬼餘,個位本來都未必有咁多舖架,市民想平咪如常去第二度,市場自有定位,自由社會至怕干預太多。

侯爵府

milk323 發表於 17-12-18 08:22
仲有啲商舖已經唔係服務居民為主。去樂富行一轉,又金舖又Starbucks,高檔日式超市,居民真係啱用嗎?茶記 ...

樂富居民實在冨到你唔信,大部份係發為咗既下一代供養既父母。

翡翠宮

畀面勳章

tutik 發表於 17-12-18 08:36
樂富居民實在冨到你唔信,大部份係發為咗既下一代供養既父母。
有富貴屋邨,亦有基層老化屋邨,葵x區大部份屋邨居民係長者,領展入主之後,佢地都要被迫嘆Startbuck咖啡
領展重新規劃商場同街市時,能夠先了解居民入息及需要會更好。

雖然話香港係自由市場,市民可以隨時去另找更平更好的地方消費,但大部份老人家未必有能力或願意跨區搵適合佢地的地方消費,想食個早餐或買些少日常用品都要去得遠,對他們來說是苦事
日日是好日

子爵府

回覆樓主:

你係呢個場問,實好多人答好多過唔好。你去問下老人家同低收入人士同窮區,答唔好既人多⋯ 我果區而家就加租加到太貴連最受歡迎的茶記都迫走,要引入連鎖店⋯ 唯一一間酒樓都無埋⋯ 咁仲叫唔叫做好? 老人家日頭去邊度hea?

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

呢度jm搵咁多一個月
實會答你好嫁
佢唔少場係公屋場
其實有唔少長者區
但行中高檔路線
咁係好定唔好?
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

珍珠宮

醒目開學勳章

領展有好多街市都外判左俾其他管理公司架,租金一樣係咁貴,有d檔口仲壟斷哂潻,自己做返,唔租俾外人,例如最搵錢既豬肉檔,同一個街市有三四檔新鮮豬肉,加埋冰鮮豬肉檔,都係同一個老闆既,價錢一樣係夾埋賣到咁貴,你幫襯邊檔都一樣,d錢都係入佢個袋,市民明明係可以選擇幫襯邊檔,但咁樣搞,都變到無得選擇。

大宅

回覆樓主

要與時並進,要環境好管理好,其實樣樣都要錢,就算係政府場如果要有同樣質素結果都係一樣,唔信可以去大本型個商場都望下,睇下呢個房署商場係咪特別平?特別多舊店同人情味?

寶石宮

2023年兔年勳章

lamtw 發表於 17-12-17 17:35
其實我覺得佢啲街市幾好行,幾多唔同野買,乾淨過食環果啲,就算帶埋阿b落去買野都ok,不過又成日聽人地鬧佢 ...

對唔同人 有唔同感受

水晶宮

回覆樓主:

我都鐘意行,乾淨好多

首頁

尾頁

跳至