懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 jenisa 的帖子

我第二胎, 開刀, 兩個月先紮 (0岩0岩上上星期紮完), 其實有D遲. 我係做 45 mins, 6 days. 精油按摩肚, 敷草藥同紮肚. 紮肚 6-8 hours / day. 滾桶式同打結兩款我都試過.

我0既問題係腹直肌分離 (上網 search 好易搵到相關資料), 同埋小腹肚腩大. 我覺得做完有效果, 腹直肌拍返埋 (自己做 core training 都可以... 亦都有需要). 第一日做之前, 師父幫我量過肚臍對上, 肚臍位, 同 hips. 最後一日做完按摩再量, 三個地方都少左一吋多DD.
我自己覺得...
1. 紮肚唔係減肥, 如果係脂肪, 師父話紮完都會好快反彈. 我小腹仲0係度, 朝早起身平D, 食左野同夜晚就大好多, 明顯係肚皮鬆左. 紮肚對我幫助不大.
2. 可以去到水腫同袪肚風. 我坐月坐左兩個月, 陪月己經幫我去左好多水腫同肚風, 但係做 treatment 果陣都見到效果.

3. 幫腹直肌回復 (另一個JM話無寒背, 其實係同一道理).
4. 由下而上咁紮應該唔會胃下垂.

我肚臍對上同 hips 差10吋, 滾桶式我覺得緊D, 但係可能我身型問題會快D走位 (縮左上去). 打結無咁易走位, 不過無咁舒服. 另外, 第三日hips 己經出 粒粒, 好痕... 係正常反應.

大宅

回覆 lolliepop01 的帖子

PM 左你.

大宅

回覆 BabeElla.Wong 的帖子

我2種都試過. 有個結果種無咁易走位~~

首頁

尾頁

跳至