自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

Switzerland 發表於 18-1-10 22:39
我有問題想問,如果塗完top gel後有黏笠感點攪 ,網上教用酒精抹,但我抹咗就會變得唔令面,啞色咗 :callme ...

有可能係top gel未乾透, 試下再搽一層top gel, 照多半分鐘或者一分鐘燈, 再用消毒火酒輕抹

大宅

cplus 發表於 18-1-16 21:17
想請問,點解我整完,好快就會成塊甩出黎,係講緊一日就甩

我未試過一日就甩, 下次gel甲前用消毒火酒或是洗甲水先抹乾淨甲面, 睇下會唔會好d

男爵府

回覆樓主:

想問下大家,我次次自己屋企整完,個甲面都好似唔平滑,摸落凹凸咁,冇出面整既咁硬淨同平滑
點樣可以改善?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

cplus 發表於 18-1-16 21:17
想請問,點解我整完,好快就會成塊甩出黎,係講緊一日就甩

我都係

淘寶有人教要磨甲少少,搽嘅時候又要包邊,請問係咪真?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

亞牛亞妹 發表於 17-12-20 19:03
Remove surface shine—dehydrator—bonder x2 times—base coat—colour gel x2 times( bottle or jar)— ...

我成片甩鬼左,勁樣衰,我要跟足你試下

remove surface shine,即係少少磨甲?

侯爵府

cindy618 發表於 18-1-22 14:26
我都係

淘寶有人教要磨甲少少,搽嘅時候又要包邊,請問係咪真?

唔包邊好易gel甲崩有缺口
甲面太平滑gel甲好易脱離甲面,所以要磨少少甲面

我做左gel甲8年,自己整甲2年

珍珠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主

請問有冇人知Depend甲油仲可以係邊買到(新界東)?仲有,Depend支燈可唔可以照其他甲油?謝謝

瑪瑙宮

Switzerland 發表於 18-1-10 22:39
我有問題想問,如果塗完top gel後有黏笠感點攪 ,網上教用酒精抹,但我抹咗就會變得唔令面,啞色咗 :callme ...

你唔想淘免洗top coat? 我見hk有呀, pm 你

瑪瑙宮

ninachu 發表於 18-1-22 14:41
唔包邊好易gel甲崩有缺口
甲面太平滑gel甲好易脱離甲面,所以要磨少少甲面

成日怕磨甲會傷

如果唔磨,先用primer 才上base coat 又可行嗎?

侯爵府

cindy618 發表於 18-1-22 17:42
成日怕磨甲會傷

如果唔磨,先用primer 才上base coat 又可行嗎?

用專用海綿磨擦唔傷甲

水晶宮

cindy618 發表於 18-1-22 14:28
我成片甩鬼左,勁樣衰,我要跟足你試下

remove surface shine,即係少少磨甲?

係呀,磨少少就可以

瑪瑙宮

ninachu 發表於 18-1-22 17:44

用專用海綿磨擦唔傷甲

有專用架?

瑪瑙宮

亞牛亞妹 發表於 18-1-22 18:14
係呀,磨少少就可以

唔磨,先用primer 又得嗎?

侯爵府

cindy618 發表於 18-1-22 18:24
有專用架?

我唔知primer係咩野,答唔到你

以前出去比人做甲同埋而家我自己做甲都有磨,我朋友懶無磨,甲油一星期脱離指甲,唔come

水晶宮

cindy618 發表於 18-1-22 18:25
唔磨,先用primer 又得嗎?

輕輕磨一下

你真係唔想磨,可以試下唔磨嘅,不過應該都會快甩

水晶宮

ninachu 發表於 18-1-22 18:33

以前出去比人做甲同埋而家我自己做甲都有磨,我朋友懶無磨,甲油一星期脱 ...

瑪瑙宮

ninachu 發表於 18-1-22 18:33

以前出去比人做甲同埋而家我自己做甲都有磨,我朋友懶無磨,甲油一星期脱 ...

明白

瑪瑙宮

亞牛亞妹 發表於 18-1-22 18:34
輕輕磨一下

你真係唔想磨,可以試下唔磨嘅,不過應該都會快甩

明白了

首頁

尾頁

跳至