自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

見到面,傾下計,讚佢勁,我呢d打壞後生就無用囉…我附近好多呢d婆婆,我都係用呢d開場白。
不知所謂的乙陸!!!

子爵府

回覆樓主:

有愛心

大宅

chowqv 發表於 17-12-19 11:38
見到面,傾下計,讚佢勁,我呢d打壞後生就無用囉…我附近好多呢d婆婆,我都係用呢d開場白。
...

佢一星期先出一次, 所以有啲驚難見到佢,如果過去禁門鐘,你認為我做乜好? 拎水果? 卷蛋?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

SeaOtter 發表於 17-12-19 08:33
私人樓, 今朝早同樓下個看更傾咗一陣。原來阿婆一個星期先出去買一次野。難怪咁多年, 我見佢嘅次數只有十 ...

我唔會去敲門 , 你都話見佢唔超過 10 次 , 即有可能婆婆唔知你係鄰居 ,
我只會先托管理處幫忙留意吓婆婆 , 然後留意婆婆每次出街都會扮碰到自己又出街 , 跟著同佢打招呼建立係先 。

你咁樣去敲門 , 如果你係婆婆會開門嗎 。

珍珠宮

如果你effort 得到,
買下米, 餅乾, 俾佢,
記住話" 人地送架...食唔晒"

如果婆婆係開朗個種,我就會叫佢過黎食飯.
但你話佢唔多野講,真係佢呢d 哩埋一個人.

大宅

VCBB小天使 發表於 17-12-19 12:01
我唔會去敲門 , 你都話見佢唔超過 10 次 , 即有可能婆婆唔知你係鄰居 ,
我只會先托管理處幫忙留意吓婆婆 ...

你啱!

子爵府

野食就唔好第一步就送~就算我地後生既收到都唔敢食. 等有左基本信任先~~~ 可以傾下計先~送下暖包/多出的頸巾...

禁止訪問

珍珠宮

回覆樓主:

煲開熱野送D過去

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

SeaOtter 發表於 17-12-19 11:59
佢一星期先出一次, 所以有啲驚難見到佢,如果過去禁門鐘,你認為我做乜好? 拎水果? 卷蛋?
...

你要肯定婆婆認得你。
我既經驗,就算拍門送野食,我算帶埋小朋友去…自己介紹係隔離鄰里…我屋企多咗呢d,我又食唔晒,請婆婆幫個忙食…第一次,唔好入屋,係門口就好;老人家都有介心,初幾次見你有朋友,又無入屋意圖,肯收禮就係好開始。
不知所謂的乙陸!!!

男爵府

SeaOtter 發表於 17-12-18 10:44
屋企附近住咗一個獨居老人。幾年前見佢地有兩公婆,年紀大概七十零八十歲。近呢一年,只淨返一個阿婆。阿婆 ...

買d暖包 話買得太多分d比佢 順便比埋壺湯佢話煲左一大煲 但屋企人唔返黎食飯請佢飲湯 順便打開話匣子 有時幫人唔好諗咁多 可能婆婆都等人開聲關心佢好耐

男爵府

SeaOtter 發表於 17-12-19 11:59
...

行動吧!你心想做就做啦,最壞都係被拒絕之麻,無損失。安心左你都唔會成日掛心。支持你

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

你先搵社工同埋佢一齊去探婆婆,唔好自己一個去,始終社工有經驗,同婆婆溝通左,見過面,等佢都認識你先,同社工去多幾次,等佢都認得你之後,就可以多D時間去同婆婆傾下計,唔好一下太熱情就送好多野比佢,咁只會令佢驚左你架,老人家一冇左依賴,就會對外面.外人都好有介心架.
<br><br>

首頁

尾頁

跳至