自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆樓主:

禁唔公平,咪轉校啦

大宅

sfuhsg 發表於 17-12-19 08:13
同我識果個家長一樣,佢仔成績只屬中游,但又要睇唔起成績中下果d,
佢明知有個成績好差既同學家長喺whats ...

太過份

子爵府

回覆樓主:

學校公平呀,係家長想上台拎獎先將人原意扭曲。考試為攞獎?為上台?如果無呢個獎仲會唔會咁緊張要小朋友去考試⋯

照顧自己唔好病都係學生職責,臨考試更加要加倍留意⋯ 病左就賴學校無比機會,自己又比機會自己病嘅

珍珠宮

回覆樓主:

之前同學已考咗,即係試題已公開,咁同一份試題再補考,咁補考果個同學咪預先知道答案,咁咪仲唔公平?如特登為佢出過分,題目唔一樣,都係有唔公平情況啦!

只能說,唔好彩,果日病咗囉!其實都係少咗個攞獎機會啫,唔通又要投訴?

大宅

其實講到尾係你太執著於個奬。唔好比太多壓力小朋友

子爵府

你認為為了個獎而發燒都返是對?點解不是教小朋友面對你病就唔可以返考?你認為一個獎重要到咁?

公爵府

2024年龍年勳章

月見草 發表於 17-12-18 23:25
我仔學校如果補考,分數都會打八折,我都覺得咁樣好公道

如果當正常咁計分,
會唔會多咗人考試請病假?
變相多咗幾日溫習,仲有公平可言?

侯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

學校一早規定咗,一視同仁已叫公平啦

男爵府

Sherlock.Holmes 發表於 17-12-18 18:31
仔學校頒獎禮會頒獎給上學期考試和下學期考試平均分最高分3位同學,即是一共3位同學。如果其中一次其中一科 ...

唔覺得唔公平呀
愛惜自己健康都係學習嘅一部份,明知臨近考試就應該更加緊注意自己嘅健康啦

男爵府

回覆樓主

其實身體管理也是一種從少要培養的觀念。
我又唔覺得唔公平。

子爵府

bikat 發表於 17-12-19 09:02
其實講到尾係你太執著於個奬。唔好比太多壓力小朋友

同意,樓主既價值觀係好影響小朋友成長,太執著得失,奬項吾係一件好事。

再者學校這規定好公平。奧運選手比賽,賽前病倒/受傷都不會等你好番再作賽啦,等4年啦吾該。年紀大的選手可能已經冇機會再參加。只能怪自己在賽前/考試前不好好照顧自己身體。

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

yamaneko 發表於 17-12-18 18:41
規矩set左,一早講定,一視同仁,就是公平。

不是要求小朋友發燒都返學,係希望家長同小朋友都接受到天有 ...

水晶宮

Poyau 發表於 17-12-18 18:46
考少一科 平均分都三甲
咁勁都無奬 唔公平

除少一科
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

翡翠宮

回覆樓主:

放鬆d啦,家長.....

水晶宮

回覆樓主

會唔會係「總之自己仔女冇奬就係唔公平」呢?
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

男爵府

yamaneko 發表於 17-12-18 18:41
規矩set左,一早講定,一視同仁,就是公平。

不是要求小朋友發燒都返學,係希望家長同小朋友都接受到天有 ...

講得好。人有逆境和順境,不會一世順境,學校就想他去學習怎樣面對逆境,對他將來的成長是有一定幫助。

首頁

尾頁

跳至