煤氣熱水爐

littleflowers
|
請問如果1家4口用煤氣熱水爐冲涼,1個月煤氣費大約幾錢? 另外都有用煤氣煮食爐,謝謝!
melonfans
|
littleflowers 發表於 17-12-19 11:21
請問如果1家4口用煤氣熱水爐冲涼,1個月煤氣費大約幾錢? 另外都有用煤氣煮食爐,謝謝!
...

星期-至五,煮足3餐,日日有煲湯或滾湯,4人沖涼,2百幾蚊 1期單,2個月1期。
星期六日煮1餐
littleflowers
|
melonfans 發表於 17-12-19 13:26

我仲以為好貴,因為聽人講過用煤氣爐冲涼費用好犀利
blackberry
|
我5口,5晚晚餐,午餐煮吓水餃,少煲湯,一期4至5百
節瓜bb
|

點解你咁平既?
我2個人,日日沖一次涼,大約每星期有3日係煮兩餐,其餘日子只係煮一餐。一星期最多只會煲一次湯,有時唔會煲。
我每期都2百尾接近3百頭喎。

melonfans
|
節瓜bb 發表於 17-12-19 14:20
點解你咁平既?
我2個人,日日沖一次涼,大約每星期有3日係煮兩餐,其餘日子只係煮一餐。一星期最多只會煲 ...

我用LC煲,蚊滋火,我99無用沖涼,勁贵,800幾,又係3餐
wcpcelia    發表於 17-12-20 14:50
wy_yen
|
沖涼貴唔貴。。。睇下每人沖幾耐了。。長開水又沖得耐,一定貴,我媽成日話貴。。。
李豆豆
|
我主要沖涼,好少煮飯,一期好似都最少二百幾
節瓜bb
|
melonfans 發表於 17-12-19 14:49
我用LC煲,蚊滋火,我99無用沖涼,勁贵,800幾,又係3餐

嗯嗯。咁煲貴得有理,慳好多煤氣費
Mimi_Ma
|
兩个人祗係沖涼都要三佰幾(用電煮食)
汽水餅
|

咁平,你個個月有報錶?
kitbebe
|
三人家庭, 兩個月要四百幾蚊.
melonfans
|
汽水餅 發表於 17-12-19 15:22
咁平,你個個月有報錶?

有黎抄錶就300幾
|
大家都好平,我一家5口,冬天一個月一千,一星期五餐晚飯,冬天洗碗要開熱水爐,c6沖涼要沖到最熱,所以用好多煤氣,都唔明點解要沖到咁熱,我掂過d水差點淥熟我。
pcy307
|

我唔知妳一家是如何沖涼及煲湯,正常百幾蚊一個月是平得不合理的。
tungking
|
我每月电$大150(冬天),,冲涼+煮飯(2餐)共5天+洗E机…等家具电器。(夏天$300内)。我都想換吓煤氣用(好似爽D),但应该好重皮吧~~
melonfans
|
pcy307 發表於 17-12-19 21:48
我唔知妳一家是如何沖涼及煲湯,正常百幾蚊一個月是平得不合理的。

我煮野煲湯全部較時間掣自動熄火,煲湯又係,時間啱啱好,又唔過火
健朗媽咪
|
我三個人,日日沖涼,間中乾衣,煮飯用電,多數二佰幾一期,不過我無報錶,到咁上下嚟抄一次就會嗰期交返少d
Carsonbb0800
|
2大1小 一星期煮5日午晚餐 2期唔洗300