自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主

我好記得對腳係凍到薑左,邊行邊痛!最後要去王府井既舖頭買毛毛boot, 跟住返到香港病左2個星期!10年前了!

大宅

imokifurhapi 發表於 17-12-19 22:45
我好記得對腳係凍到薑左,邊行邊痛!最後要去王府井既舖頭買毛毛boot, 跟住返到香港病左2個星期!10年前了 ...
唔係呱?真系凍得咁交關,一

子爵府

回覆樓主

真係好凍嫁,做咩新年去北京

公爵府

小小1117 發表於 17-12-19 22:54
唔係呱?真系凍得咁交關,一

堅凍,唔係講笑。

我當年去著普通綿襪加厚羊毛襪,諗住夠晒,鞋只著對stan smith.......結果凍到腳指生凍蒼......

但果種凍嘅經歷好正,因為從未感受過。

公爵府

小小1117 發表於 17-12-19 11:39
過年去北京系未會好凍呢,新年是難得可以一家三口一齊去旅行的日子,因爲老公除左過年外無年假的,上旅行社 ...

跟團去是ok的,太凍都可以上旅遊巴休息

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

imokifurhapi 發表於 17-12-19 22:45
我好記得對腳係凍到薑左,邊行邊痛!最後要去王府井既舖頭買毛毛boot, 跟住返到香港病左2個星期!10年前了 ...

你無準備「厚」鞋?冬天對腳都要保暖呀
我用淘淘2百幾人仔所謂雪靴夠暖了

大宅

mocha20150323 發表於 17-12-19 22:56
真係好凍嫁,做咩新年去北京
想一家三口一齊去旅行,咁多年來都未試過的,過年期間去台灣,日本,馬拉,泰國之類的都好貴,去北京反而經濟小小。

侯爵府

牛年勳章

我同你經歷一模一樣我仲要跟團,去親都長城,故宮,頤和園呢啲勁空曠勁大風嘅地方,對腳因爲太凍痛到行唔到咁滯,即刻凍病左,拿拿聲喺王府井買靴,如果唔係對腳唔使要

子爵府

小小1117 發表於 17-12-19 23:03
想一家三口一齊去旅行,咁多年來都未試過的,過年期間去台灣,日本,馬拉,泰國之類的都好貴,去北京反而經 ...

不過真係好凍,要準備定UGG,著兩條褲,厚外套。好彩北京無咩好買,你地個gip用黎裝衫就得

大宅

小小1117 發表於 17-12-19 23:03
想一家三口一齊去旅行,咁多年來都未試過的,過年期間去台灣,日本,馬拉,泰國之類的都好貴,去北京反而經 ...

其實過年去北京除了是凍其實也幾好,人不算多而且酒店平,最重要的是附近工廠不開工空氣質量好,感恩我們年初二至年初六都藍天白雲,一到初七開工就開始霧霾!不過如果不是鬧市區,搵食困難,好多食肆關門。可以去試下王府井頭的那間東來順和那間餡老滿餃子餃子。有小孩去南山滑雪場,搵個教練,我覺得很好的回憶,我的小孩在日本同韓國不喜歡滑雪,反而喜歡南山滑雪,哈哈。

大宅

PCCW2319 發表於 17-12-19 22:35
我聖誕節去北京。今日係淘寶網訂左機場酒店接送。 每程人民幣100。我唔知搭機鐵轉地鐵要幾多錢, 但人民幣1 ...

靴非常重要

水晶宮

jacky123 發表於 17-12-20 15:44
靴非常重要

有呀!今年去加拿大時已經買左對靴。 而且年準備厚襪, 打底褲。

亦都準備左鞋墊暖貼, 暖手包....... 真係一個人要用個25吋喼至可以放哂d衣物及預寒用品
天空之城, 快樂之地

大宅

PCCW2319 發表於 17-12-20 15:54
有呀!今年去加拿大時已經買左對靴。 而且年準備厚襪, 打底褲。

亦都準備左鞋墊暖貼, 暖手包....... :hap ...

玩得開心D!

伯爵府

回覆樓主:

試過一月尾去 自由行 乾凍 連續兩晚流鼻血 有陽光都還好 係凍但頂到 但成程大部分時間都有霧霾 就凍勁多了 仲有 一定要帶口罩 鼻水流出來都有黑色點的

大宅

回覆樓主

室外堅凍,但室內勁熱,洋蔥式穿衣,試過留在室內大約三四個鐘,好熱咁一路除衫,頂吾順除淨件heat tech同埋一入室內全家除大䄛除外套,結果成手都係衫都幾狼狽,最好拿個大袋放䄛,吾係下下拎住三四件衫呀抓毛呀頸巾呀冷帽呀.....

侯爵府

回覆樓主:

我揀泰國,唔會揀北京,新年去過唔算貴,天氣舒服唔使買過禦寒衣物,條數已經係返度。

仲有,北京景點全室外,嗰種凍唔講得笑,室內又太熱太乾,好辛苦!

伯爵府

Fonghk123 發表於 17-12-19 22:43
一月中去北京是否也很凍?

我都係一月中去。 是跟圑嗎?

子爵府

ivycowcow 發表於 17-12-19 22:59
堅凍,唔係講笑。

我當年去著普通綿襪加厚羊毛襪,諗住夠晒,鞋只著對stan smith.......結果凍到腳指生凍 ...

凍到生凍蒼

禁止訪問

回覆樓主

子爵府

醒目開學勳章

回覆樓主:

我去个年好溫暖, 中午得七度, 早晚都係零度, 滑雪場冇雪。

首頁

尾頁

跳至