自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

lalang02 發表於 17-12-20 17:42
$40

嘩,算平,博得過

子爵府

yanyanb0401 發表於 17-12-20 17:49
可能他們報名是為了打個卡,話俾人知去國際幼稚園面試好威.正如他們一家次次去私家醫院睇病都會打卡一樣:ha ...

咁公開,相信想舉報佢地嘅都唔只你一個

大宅

yanyanb0401 發表於 17-12-20 17:40
他們收入過3-4萬,但現金出糧.報俾政府話每月收入$6000-9000兩個人,唔知算唔算呃政府?
...

yes

寶石宮

2023年兔年勳章

yanyanb0401 發表於 17-12-20 17:40
他們收入過3-4萬,但現金出糧.報俾政府話每月收入$6000-9000兩個人,唔知算唔算呃政府?
...

揾咁多都去申請低津 等舉報

伯爵府

yanyanb0401 發表於 17-12-20 17:49
可能他們報名是為了打個卡,話俾人知去國際幼稚園面試好威.正如他們一家次次去私家醫院睇病都會打卡一樣:ha ...

「瀝」名舉報la,佢哋賤到咁

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

York呢間學校有呼吸都收架喎!
無去interview都收架!
間學校有錢收就乜都得,唔會check佢幾錢人工

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

lalang02 發表於 17-12-20 17:31
你唔介意老公同表哥反面 可以。
不過拎低收入家庭津貼有無話唔可以讀私學先?人地願意將資源俾係小朋友身 ...

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

魔怪媽媽 發表於 17-12-20 17:44
interview都嬲

珍珠宮

回覆樓主

可以點告發?有證據?

子爵府

回覆樓主:

我識人供緊樓都攞到低收,讀書全免
去親玩都因全免好多都申請到
返學食飯又唔駛錢,細個個返全日又唔駛錢
但有層成幾百萬既樓住緊

珍珠宮

粒粒芝士 發表於 17-12-20 18:28

供緊樓都全免?
呢個好誇喎
一層樓起碼幾百萬

男爵府

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

...
支持你告發佢地

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

yanyanb0401 發表於 17-12-20 17:27
今日聽我老公講,佢表哥一家拎低收入家庭津貼,佢老婆有傷殘津貼.今日去九龍塘york國際幼稚園interview.我 ...

Interview 又唔係一定收,咁嬲做咩

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

學生資助辦事處只計收入,冇計資產個啵,以前買樓又未至於去到幾百萬,學資處又唔洗上報資產,只計收入,過到骨都唔奇

男爵府

回覆樓主:

自住樓好似唔計入資產,如果有四大長老幫手大部分首期,自己借少少,如果收入唔高,係可以攞到津貼㗎

男爵府

回覆樓主

支持舉報,最討厭呢啲人

公爵府

...

講真 我唔會嬲 但我會去舉報

子爵府

回覆樓主

雖然話低津有權分配資源,但我覺得低津係應該扣左租金,連生活基本都有問題先可以申請。

如果申請左而講絕大部分資源投放小朋友教育上,姐係佢唔愁生活基本問題啦,甘有咩資格申請低津?

仲有呀,大把人小朋友都讀免費教育,呢d都係政府津貼,佢根本無必要再申請低津,因為係佢有資源而不享用。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至