自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

babyhoi 發表於 17-12-26 01:10
你會唔會太執著要搵一班媽媽fd?
你小朋友幾大?
我大囡小時候我都好積極搵媽媽fd,
都係。但為左收風

珍珠宮

RABBI1029 發表於 17-12-26 00:32
以前細個時已經係咁,好似無乜朋友緣咁,
細個都仲好啲,酒肉朋友都有啲,
但人愈大,成家,生小朋友後,更 ...

「因為我已經向啲朋友求助,表明我想一齊玩,
但佢地都漠視我既需要,難道要我抓爛塊面去講嗎」

又唔可以話人地漠視你的需要,每個人的時間有限,可能佢地覺得同你唔夾,唔想將時間花係你身上呢。

夾唔夾呢樣野可以好主觀,正如有人叫你返教會,你都話你唔鍾意個氣氛啦。可能你d「朋友」一樣覺得同你玩個氣氛唔適合佢地呢。

唔好介意,就咁睇你呢個POST同D回應,我覺得你應該係幾痴身幾chur同帶有負面情緒個種朋友,我都唔會想交呢類朋友。

伯爵府

回覆樓主

我見過啲媽媽會嘅所謂好fd的朋友,有個媽媽好鐘意出聚會,個個星期都join,結果佢無時間泵奶,餵左半年就得返20ml,佢仲好意思話自己好忙俾唔到奶俾bb,但其實根本就係掛住出聚會,聚會後又再私下gathering,根本無時間泵奶。
佢識嘅媽媽都係有啲錢,bb生日時講想要乜禮物,嗰份禮物係成1500蚊,最後幾個媽媽夾錢送俾佢。

當然佢r到著數緊係有佢個人之處,就係逢聚會必出,佢老公做送貨,又係用友誼價幫佢地送下活動物資,自然就成為活動重心人物,人人都想同佢博fd。

咁佢得到嘅係一堆唔知係咪朋友嘅朋友,但就犧牲左bb飲人奶嘅機會。
所以都係有付出有犧牲嘅。
芭芭拉

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

RABBI1029 發表於 17-12-26 00:55
我都唔係一定要出街,只係朋友在一起傾下計,小朋友一齊玩,就算只係係某個人家裡hea我都覺得開心,我自己 ...

吓!即係你唔想湊小朋友,求其有個地方放底小朋友,有人同佢玩,你坐埋一,二面 hea 就得。你咁嘅心態/態度,難怪無人約你。講真,hea 同睇電視使乜嚟我屋企?我點解要開放個屋企俾一班普通朋友上嚟 hea? 就算開 party ,屋企只會招呼家人,其他都去屋苑會所或 party house 啦!
你話你好就得人,無所謂,但人哋可能覺得你係無貢獻。我仔幼稚園group有個媽媽永遠是 yes mun,但我哋頂唔順,有幾次要佢負責返啲嘢,例如整一樣食物,book 枱,諗地方之類。另外一個媽媽個仔好曳,無人想自己小朋友同佢仔玩,我哋都有意無意哋揀佢唔得嗰日。

禁止訪問

回覆樓主

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

唔好同d班朋友玩了.識過其他朋友吧,工作既同事,興趣班,教會之類

子爵府

如花時間去討好人先有人肯約你開party, 咁既朋友要來都無用!不如去學下野, 充實下自己!

大宅

回覆樓主:

不如試下認識啞朋友, 例如用毛冷鈎野, 完成一件作品會好開心。又例如學結他, 學完一首歌會好開心。不過樓主有小朋友, 可能未必有時間。

與其對人有期望, 不如學習獨處, 咁樣會冇咁辛苦, 冇活動, 其實可以慳到錢, 自己一家去下旅行都可以。

別墅

美好大世界2017勳章

回覆樓主:

樓主。以上既jm講得都岩。首先妳唔好太在意朋友與否。先享受親人圈。如間中有媽媽朋友約。就參與。無咪學妳自己講hea都一樣開心。或許妳性格like一大班朋友玩。無奈妳都要隨環境要轉變
我就係靜既媽媽。心想出街。但出街後又掛住小朋友。最後我就比較多留家同小朋友玩或帶佢外出。如果悶。我間中都幾朋友tea下。我覺得好滿足了。哈哈(emoji)

伯爵府

朋友太多又会多麻煩……又比較又計較……

公爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回

回覆 rosey2056 的帖子

我同你諗既一樣,我唔會揾同學仔阿媽做好朋友,大家客客氣氣講表面野就算~

子爵府

生左小朋友活動一個接一個
我自閉一天Or幾小時已很開心

男爵府

講真聽落似係你個人有問題 所以班班朋友都疏遠你喎 每個人睇自己緊係覺得自己唔錯冇問題㗎 如果得一個人疏遠你 可能係果個人既問題 但個個都疏遠你就係你有問題 不如檢討下或者問吓其他人意見

翡翠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

合則來不合則去,佢地唔約你可能覺得大家唔啱傾,性格唔啱,或者其他問題,冇人有義務要令你開心架,只有你自己,如果冇人約你,咪自己發掘其他興趣囉,為乜要搞到自己咁唔開心呢?如果你有用facebook,建議你唔好睇咁多,免得睇到人咁開心而唔開心,認真的!

珍珠宮

畀面勳章

既然無咩朋友,就享受同親人一起的時間,充實自己。媽媽fd好難搵,一來大家有家人,二來又要就小朋友啱玩,三來做得媽媽年紀都唔細,人越大越難有真心朋友。朋友都要時間去維護。唔系想搵就搵到。
我唔會問人點解唔侵我玩,寧可將心機時間擺落家人身上。

珊瑚宮

畀面勳章

mrschocolate 發表於 17-12-26 10:09
「因為我已經向啲朋友求助,表明我想一齊玩,
但佢地都漠視我既需要,難道要我抓爛塊面去講嗎」

有同感

男爵府

回覆樓主

一班人難約
不如試下主動直接約1-2人出去飲下野傾下計
1-2人應該比較容易就時間
對不同人試約多幾次,如果咁直接都約唔到,唔肯出,可能真係要睇下是不是自己有問題

其實有D人性格不是有太大問題
但又硬係唔受歡迎
比如讓人覺得怪怪地丶講野有D離地之類
好難察覺自己有問題的

大宅

回覆 kero_cherish 的帖子

我同意!我都曾經好似樓主咁,花好多心機識朋友到頭來無成果又帶來麻煩,可能真係無咩人緣啦
我而家會將快樂放係音樂到,我好鍾意音樂,睇完演唱會會可以開心幾日的!
當然都會繼續真誠對人,不過唔會再花心機迎合人

大宅

juv10hk 發表於 17-12-26 19:22
回覆 kero_cherish 的帖子

我同意!我都曾經好似樓主咁,花好多心機識朋友到頭來無成果又帶來麻煩,可能真 ...

我以前被人搵笨, 所以已經不在乎有沒有朋友。我唔圓滑, 唔識講說話去投其所好。即使如此, 我都會繼續保持真我...

雖然普世價值觀, 識人著數行先, 我認同的, 因為社會功利, 但世界真的會有真心朋友, 不過坦白說, 其實真係唔多...

琥珀宮

回覆樓主:

可能唔啱咀形

首頁
34567...9

尾頁

跳至