自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆樓主

有朋友都唔一定好架,好似我d女朋友咁無事無幹緊係好啦,但係成日吵架冷靜我覺得好煩好討厭,而家我寧願自己一個都唔想揾朋友,無朋友無問題喎

juv10hk    發表於 18-1-12 12:46

珍珠宮

juv10hk 發表於 17-12-26 01:09
樓主你太天真~呢個世界其實冇乜真心朋友架~
你見人地同朋友出街,點解揀果個朋友唔揀你?因為人地有價值 ...

同意

大宅

回覆 kattsang 的帖子

過多幾年你就會再理解多d
我畢業幾年時都曾經在bk講同一番話

無所謂~而家我覺得有朋友仲煩~enjoy自己既生活模式就得

珍珠宮

回覆樓主

先唔假定你性格或待人接物上有問題

如果果班人本身已經玩開好熟,佢地好自然會漏咗你,因為唔會有人咁好心咁記得呀乜水好悶要叫埋佢。人地已經建立咗,遺忘你一點也不出奇

你會問,我提過佢地喎!大佬,做朋友啫,又唔係去邊,人地唔係同你真係咁好朋友,就唔會有心裝載。你又唔係特別玩得識攪氣氛果d,更加無人會特別在意你出唔出

而家d人興whatsapp, 如果佢地自己有個群組,一定唔會有人咁細心另外通知你。如果你係在群組內但佢地無預你,咁應該你真係出咗問題。係咁嘅你都係揾過班朋友,別上心

瑪瑙宮

我無人約我的, 我又無你咁諗, 想人地約我, 我知, 有 d 人係需要响朋友堆搵存在感, 我有屋企人係咁, 我唔需要, 所以假期靜靜地過, 我 ok .

唔想番教會, 又唔知做乜義工, 你不如去工聯會搵下興趣班上, 到時就有志同道合的人一齊玩 (尼樣野), 好以 d 行山友, 戲曲友咁囉, 做唔做到朋友就睇緣份.

大宅

回覆樓主

其實樓主會唔會係一個比較悶嘅人?因為如果俾我揀,我會選擇同啲有趣啲搞笑啲嘅朋友去玩。有啲朋友一出嚟已經好識攪氣氛,有佢哋嘅地方就會好開心。相反有啲朋友出到嚟就好悶,其實性格冇乜大問題,但係就係個人好悶,講嚟講去都係嗰啲嘢。呢種朋友搵多幾次有時我都唔想再搵。樓主會唔會係後者?

瑪瑙宮

菇芝bebi 發表於 17-12-27 08:19
最持久的朋友是君子之交,點頭之交,唔會有傾心事的朋友,你關心人,可能别人會覺得你八掛,起佢底的
...

係, 有次有个朋友問我近況, 我話都係咁喇, 佢話你都好平淡架喎. 我話係呀.

我心諗, 咁平淡有咩問題? 其實你想聽到我答乜呢?

侯爵府

回覆樓主

啱傾自然會有聯絡
唔啱傾約出來也沒什麼意思
而且夾性格,我份人較靜
我自己很討厭比較學校小朋友能力什麼的
自然和那些崇拜名校的家長談不來
反而和那些傾得埋的自然有來往
其實也不一定需要成班人出來
搵一兩個係傾得埋的交往仲好
如果人地見到你點培養小朋友
看過你談吐覺得適合的
自然會搵你
不過這些也是其次
家人才是人生的核心價值
如果你太過在意交朋友
在意到自己控制不到又傷心又難過
其實最好睇下心理醫生
否則影響到自己情緒又影響家人就不好了

大宅

RABBI1029 發表於 17-12-26 01:44
其實佢地㨂果啲朋友唔揀我,只係因為佢地互相識得比較耐,如果講著數,我比佢地既著數多過佢地互相比對方
...

可能你會覺得個d係著數,但其實朋友們都唔覺得係d咩。會唔會有時你流露出我俾咁多著數你們,你們就要同我玩?無形間造成同你做朋友有壓力,所以疏遠你?

無意批評,只是分析希望你找出問題所在:mother:

首頁

尾頁

跳至