嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

別墅

我想問下邊間政府醫院有專責孖B team?
有沒有JM可分享

大宅

回覆 abbykong1234 的帖子

威記有,我而家都睇緊,每次都係醫生睇+煦超聲波。

別墅

debby51 發表於 17-12-26 18:26

威記有,我而家都睇緊,每次都係醫生睇+煦超聲波。 ...

你覺得威記好唔好?

大宅

D醫生都ok,都照得幾耐,如果有問題,醫生會再幫你約密d個期,所以私家都唔駛點睇。但等睇醫生時,有時前一個bbs照唔到,你就會係咁等,我試過等3個鐘先到我。

別墅

debby51 發表於 17-12-26 20:39

D醫生都ok,都照得幾耐,如果有問題,醫生會再幫你約密d個期,所以私家都唔駛點 ...

咁孖胎係唔係照得密d架?

大宅

要睇番你係邊隻雙胞胎,異卵雙胞胎都無同卵雙胞胎咁密。同卵雙胞胎單雙絨毛既睇得好密。

別墅

debby51 發表於 17-12-26 20:51

要睇番你係邊隻雙胞胎,異卵雙胞胎都無同卵雙胞胎咁密。同卵雙胞胎單雙絨毛既睇 ...

我係異卵雙胞胎呀
如果威院照得密,可以慳返私家醫生產檢費用

大宅

異卵無咁密,但都肯定係醫生睇你,唔駛去健康院。你去登記完,醫生就會俾一堆期你,越早去登記,唐氏,結構都會俾期你。
你預番私家一個月至個半月睇一次都夠。

複式洋房

我係異卵孖B, 排左屯門醫院 1月頭做OSCAR, 我去排OSCAR果時屯門醫院仲未知我係陀孖B。之後我去睇私家醫生,醫生寫左轉介信比我,全程都返屯門醫院做產檢,但係封轉介信我仲未拎比屯門醫院,打算1月頭照OSCAR果時先比醫院,其實會唔會太遲先通知,有冇問題架? 因為到時已經12 W 喇。

大宅

回覆 SKY2015SKY 的帖子

你要預早通知醫院,照孖唐氏時間係唔同,要預多d時間俾你。不過政府個一個你當參考好啦~
我經歷係一個b正常頸皮,另一個厚d,驗血後,急call我返醫院,話我高危1:43,個晚姑娘講完,即刻驚到喊。
好彩自己俾錢做左T21,之後報告正常先無咁驚,如果唔係成個星期,擔心到唔識講。
你唔俾錢自己抽,醫院就要你抽絨毛/胎水,醫生就話有1%流產。

複式洋房

debby51 發表於 17-12-27 21:23

你要預早通知醫院,照孖唐氏時間係唔同,要預多d時間俾你。不過政府個一個你當參 ...

其實我都擔心會係咁情況,希望順順利利啦~
我睇果個私家醫生,安排左我1月頭去做NIFTY~

政府孖胎都會同你驗血架咩?我見好多人都講孖胎政府唔肯幫驗血,
要自己出去比錢驗~講問你O係邊間醫院睇架?

大宅

政府係會驗血,驗個d野係佢地既formula計出黎你是否合格/高危。用頸皮x年齡x血指數(係推測)有問題先叫你抽絨毛/胎水。
我係中大母胎部做T21,醫生會再照頸皮,幫你好仔細咁睇孖寶,再抽血驗,$7300。
出邊私家醫生都有,你做完T21去媽寶學院登記,有星級會員做,有d著數野。

複式洋房

debby51 發表於 17-12-28 19:38

政府係會驗血,驗個d野係佢地既formula計出黎你是否合格/高危。用頸皮x年齡x血指 ...
明白哂,唔該你

不過我揀左做NITFY,唔做T21

大宅

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

廣華有, 但政府要跟你住址我個時一個月一次檢查, 有得照3D, 我中間會去私家, 到七個月先無去

首頁

尾頁

跳至