家庭理財

跳至
[家庭理財] 家庭財政大臣  

首頁

尾頁

大宅

各位JM 屋企係老公定老婆管錢架? 係共產定財政獨立?
最近我終於說服到老公 開始共產模式但唔知每個月要比幾多佢用先夠...?
而且係咪所有洗費係咪都由家庭出? 例如個人保險, 交通費, 電話上網費, 交信用卡?
請教下大家先!

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

回覆 iuma 的帖子

自己管自己的,我怕麻煩~也懶得理~

good_pig    發表於 17-12-27 22:25

公爵府

我地係收入的6成上繳, 剩下4成就係自己返工食飯坐車SHOPPING 及私己.
上繳的錢就係供樓, 4大長老, 燈油火立, 養車交稅, 旅行, 二人出街買送食飯及家庭基金.

SO FAR, 成績好好.......

Pollyhoo417    發表於 19-8-9 16:05
JD930    發表於 18-3-22 10:06
amalee    發表於 17-12-31 21:04
wcpcelia    發表於 17-12-27 16:20

大宅

koko2000 發表於 17-12-27 11:03
我地係收入的6成上繳, 剩下4成就係自己返工食飯坐車SHOPPING 及私己.
上繳的錢就係供樓, 4大長老, 燈油火立 ...
咁你老公仲會唔會另外比零用你?

公爵府

回覆 iuma 的帖子

唔會, 我有返工, 佢有返工, 點解要比零用? 佢人工多過我, 成日都買野比我, 衫呀, 袋呀, 鞋呀, 電話, 電腦全部都係佢買.
但我未婚前搵錢多過佢, 所以私己錢多佢好多.

我管數, 但我會每個月比條數佢睇. 每年會做埋BALANCE SHEET 比佢........佢好滿意

JD930    發表於 18-3-22 10:07

男爵府

唔知妳老公收入幾多,妳又共產咗佢幾多,如果共產得太多,佢會好痛苦,始終出來做事,交際使費會不小,最好你叫佢自願定額供款,其他一切家庭支出由佢支付,至於做Balance sheet,為妳著想,可以不做!

公爵府

iuma 發表於 17-12-27 09:32
最近我終於說服到老公 開始共產模式但 ...

有乜原因你想共產呢?
做財政呢個位 好睇唔好做
鄧家雞見水 有得睇無得用 又做餐死
因管阿公錢 你唔會捨得用
反而各自各有零用錢
自己買乜唔洗同人負責

JD930    發表於 18-3-22 10:08
good_pig    發表於 17-12-27 22:26

大宅

iuma 發表於 17-12-27 09:32
最近我終於說服到老公 開始共產模式但 ...

我同老公都係行獨立經濟模式,因為而家都係住喺6299度,俾6299家用都係各自俾。

來緊我哋嘅小朋友出世,而家諗住開聯名户口,每個月各自擺錢落去養小朋友。但聯名户口都係養小朋友only.

因為我哋各自有樓,又有各自有儲錢用來退休,所以都無話好迫切開聯名。我哋各自知道大家有幾多錢,無話收埋收埋。

但如果夫妻是但一方理財馬馬,或且大家想出錢方面清晰d, 或且要一齊儲錢買樓或其他用途,其實開聯名户口係好嘅。

老公無俾零用我,但食飯就多數佢請。

JD930    發表於 18-3-22 10:08

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

我同c6各自為政,佢負責供樓及水電支出,我負責飲食同阿囡開支,佢而家搵得少過我,但有共識開支點安排,來緊供多層收租樓,希望可以退休後少啲經濟壓力

JD930    發表於 18-3-22 10:09
I 大蚊豬   

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

koko2000 發表於 17-12-27 11:03
上繳的錢就係供樓, 4大長老, 燈油火立 ...

咁投資呢?

公爵府

回覆 good_pig 的帖子

已有收租樓(仲供緊), 20%股票(收息藍籌) 20%保險基金(大部份已回本), 20% CASH 送ML 幫補供樓利息, 20% 定期.......仲有20%唔知點投資好...........好想買股票, 但價又太高. 想買多層樓又怕太高.......所以企左係度.........
我都想可以找到D 5-7%的回報的投資, 有無好介紹?

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

koko2000 發表於 17-12-28 09:08

已有收租樓(仲供緊), 20%股票(收息藍籌) 20%保險基金(大部份已回本), 20% CASH 送ML ...

其實唔係想問投資係乜,係開投資係公數定各自投資

公爵府

兩樣都有......用公數的家庭基金有股票亦有定期, 收到息就放回家庭基金, 可以去下旅行咁.......

私己各自都有自己的股票及定期咁............

自己既錢就自己買咩都OK, 阿公既錢就商量好先入貨........

lingan    發表於 18-12-1 11:48
lingan    發表於 18-12-1 11:48
JD930    發表於 18-3-22 10:09
good_pig    發表於 17-12-29 00:31

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

男爵府

回覆樓主

我咪家庭財政CEO
老公每月比家用,
包供樓,家庭開支水電煤
全家保險,月供股票,姐姐人工
小孩學費,總之所有支出
基本我份糧貼曬落去都唔足夠家庭開支
唯有信用卡先比出去
仲要靠投資收益

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我係ftm,但財政一直我管。。拍拖果時,佢已交俾我管 不過。。我成都話,有咩意見,我走左。。。就大件事。。因為佢咩都未必知點交同有咩要交
其實從來冇特別諗共唔共產呢個問題。。。都係一齊用咁。。。

大宅

wy_yen 發表於 17-12-31 13:02
我係ftm,但財政一直我管。。拍拖果時,佢已交俾我管 不過。。我成都話,有咩意見,我走左。。。就大件事。。因為佢咩都未必知點交同有咩要交 ...
老細, 你咁講會唔會咩咗少少呀? 真係再唔識都好, 拎張單走去 7 仔好郵局好斷估難唔到一個成年人呀嗎.

男爵府

其實吾會無左邊個吾得了,
係吾方便姐
都做到既

兩夫妻都係以互信為基礎
其實管錢先煩
屋企開支雜費濕濕碎碎
買餸煮飯都吾平
俾你管錢都係心理感覺好左
其實咪又係慳住洗
無多到錢

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我地算共產,我負責管數。每人將大約一半人工入聯名戶口,從中出供樓+管理費,個女學費洗費,工人開支,旅行。各自負責自己父母家用+交稅+保險+個人早午餐交通電話。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至