自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珍珠宮

bubeebubee 發表於 18-1-1 00:09
你喺邊度配呀?

旺角中心許德榮

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

bubeebubee 發表於 17-12-31 23:59
其實有幾個原因無成日戴住,一黎個女唔想,二黎佢成日有做運動,戴住唔方便,三黎我又驚佢戴住眼鏡但係又 ...

咁應該戴ok鏡喇!
放下自在

大宅

回覆樓主

小小分享
我仔一年級下學期開始近視一百度左右
每年加50度左右
去到四年班開始打乒乓波到而家六年班,一星期打四日,吾知關吾關眼球成日跟住個波郁事
由2016年中到早幾日再驗眼,近視無加深過。
應該眼球郁多d睇吓遠野會有幫助

視光師都讚阿仔keep到度數無加深

我仔係有打機,電話ipad電腦一日起碼玩三個鐘以上

子爵府

bubeebubee 發表於 18-1-1 00:08
你果種係唔係好似con咁,淨係夜間訓覺先戴架?

yes,女仔貪靚呀嘛, 淨係夜晚帶 ,咁咪幾好, 小四到依家中四, 每二年換-次鏡,但係冇加深度數.

子爵府

2024年龍年勳章

bubeebubee 發表於 18-1-1 00:03
小三到中三都一直無加深咁好?請問你去邊間配呀?

我仔個間舖頭在太子,當年呢隻產品唔算多人識,我都係係呢樹聽到媽咪傾開介紹而去的,所以都聽左好多媽咪傾,了解左先去配。

仔既度數 keep 得好穩定,對鏡係 hard lens, 每晚戴,一星期有一日就唔戴,戴返眼鏡,而隨年紀大左,眼球都大左就要換鏡,佢咁多年來換過一對(都係前年了),費用$5000

我依家見好多路過既眼鏡舖,連鎖店個d 都有做矯視鏡了,睇來應係唔錯先有需求。

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

彥彥媽咪 發表於 17-12-31 08:52
我仔小三時已 360 度,所以即同佢開始轉用矯視鏡,佢今年中三了,一直仲用緊,晚上戴住訓,早上就唔駛戴, ...

係邊配?

伯爵府

bubeebubee 發表於 17-12-30 23:51
上年一年班下學期已經同我講睇黑板有啲濛睇唔清楚,於是同佢配咗副眼鏡,淨係返學先戴
到今年發覺佢平時多 ...

小事啦,我小朋友小四,五百度近視,加二百散光。矯視鏡都勉強幫到。

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

彥彥媽咪 發表於 18-1-1 10:23
我仔個間舖頭在太子,當年呢隻產品唔算多人識,我都係係呢樹聽到媽咪傾開介紹而去的,所以都聽左好多媽咪 ...

係咪姓江架? 加左價啦.

珍珠宮

回覆樓主:

我都為咗慳錢,同諗近視唔會深得太快,冇一早幫亞女配矯視鏡。兩年間,佢由100多度深到300多度。 之後先配。依家希望幫助倒啦!

子爵府

2024年龍年勳章

wendyyy 發表於 18-1-1 11:28
係咪姓江架? 加左價啦.

係,係佢,佢加價都唔奇既,都咁多年了。我仔依家個對係兩年前架喇,佢地又無話再換,覆診都唔駛年年去,兩年一次了。

佢算平定貴我唔肯定,因我無問過出面既連鎖店,而仔既費用(咁多年計)亦唔算高,咁就一直用佢到依家。

話唔定呢樹既媽咪會仲有好過佢又平過佢既介紹架,咁樓主都可以考慮呀

子爵府

我仔小三時已 360 度,所以即同佢開始轉用矯視鏡,佢今年中三了,一直仲用緊,晚上戴住訓,早上就唔駛戴, ...

我女小三,上個月驗已經由大半年前一百幾度加深到300度
速度驚人
而家暫時配左可防止加深既鏡片(但聽聞成效不大)
其實好想配夜間矯視眼鏡
但每晚要幫小朋友戴
早上又要除下消毒
感覺十分麻煩
請問你小朋友幾大可以自己戴同除?

大宅

好媽媽勳章

有無話晚上要戴多少個鐘?放假我仔可以訓12個鐘,咁規定要某個時間除嗎?

請問你在那裡配?你仔都中學,即係興左好耐唔係新科技

大宅

好媽媽勳章

天使之心02 發表於 18-1-1 16:11
速度驚人
而家暫時配左可防止加深既鏡片(但聽聞成 ...

我仔同你女一樣,好苦惱,佢開始戴防加深鏡,希望有d用

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

唔可以番學先帶㗎,佢根本睇唔清,會矇眼同越行越近睇野。近視有就係有,唔帶就會冇咩。

男爵府

減齡達人勳章

彥彥媽咪 發表於 18-1-1 10:23
我仔個間舖頭在太子,當年呢隻產品唔算多人識,我都係係呢樹聽到媽咪傾開介紹而去的,所以都聽左好多媽咪 ...

唔係每兩年都耍換一對?江視光師叫我仔要換

公爵府

畀面勳章

bubeebubee 發表於 17-12-31 23:59
其實有幾個原因無成日戴住,一黎個女唔想,二黎佢成日有做運動,戴住唔方便,三黎我又驚佢戴住眼鏡但係又 ...

時帶時唔帶會加得快,細女之前就係咁,半年加100,之後除訓覺之外長帶,之後半年冇加過。

男爵府

回覆 森永牛乳 的帖子

請問矯視鏡是否要戴足8小時㗎?如戴不足是否就冇效呢?怕細路夜訓戴𣎴足。😓謝謝

子爵府

2024年龍年勳章

天使之心02 發表於 18-1-1 16:11
速度驚人
而家暫時配左可防止加深既鏡片(但聽聞成 ...

我仔小三一開始配時已全程自己搞掂,我一次都無幫過佢。兩年前佢出國讀書,去到外國都係自己搞掂,我地買定足夠既藥水比佢帶走去用就得。so far so good

其實個人經驗係:最終能否用到矯視鏡好睇小朋友,小朋友一定要自己懂 handle 戴對鏡,清潔上要做好,不能倚賴你。我當年同仔配時佢8歲(小三)去到店都見到好多差不多年齡既小朋友在配,咁我相信要小朋友做到應不難。佢有推動力(唔想戴眼鏡嘛)就會願意配合架喇。

子爵府

2024年龍年勳章

maggieho516 發表於 18-1-1 16:52
唔係每兩年都耍換一對?江視光師叫我仔要換

正路係、因為隨著小朋友年紀大,眼球變大,對鏡唔岩戴的。

但我地無刻意數住幾多年,係每次定期覆診時佢會同我地講要換,咁就換。上次仔換係兩年前,我都叫佢今年打去問問要唔要覆診同換鏡,姑娘會睇到佢紀錄而提佢。

首頁
12345...7

尾頁

跳至