3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

男爵府

出世18個月(更正15個月),仲係得7.5kg,又成日嘔,係咪真係養得大?好擔心。 (emoji)

男爵府

回覆樓主

我果個15個月時都係7.5kg,依家20個月10kg,但係好健康好正常。放心

男爵府

lingling66 發表於 17-12-31 22:04
我果個15個月時都係7.5kg,依家20個月10kg,但係好健康好正常。放心

5個月重了2.5kg?有咩方法?突然食好多嘢?

男爵府

csc1016 發表於 17-12-31 22:40
5個月重了2.5kg?有咩方法?突然食好多嘢?

佢經常肚痾,一個月肚痾幾次,一歲就飲保兒加營素。叫好少少。到17個月起先無再肚痾,見佢精精靈靈,健健康康。進展又跟得上就無問題,有d天生係細粒d

金牌阿四    發表於 18-11-14 16:34

男爵府

會唔會試下轉奶粉,但最好先睇兒科問左醫生意見先

金牌阿四    發表於 18-11-14 16:35

大宅

csc1016 發表於 17-12-31 21:41
出世18個月(更正15個月),仲係得7.5kg,又成日嘔,係咪真係養得大?好擔心。 (emoji)
...
唔洗擔心先,最好睇兒科問下醫生你BB點解成日嘔先

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我都覺,如果佢消化都正常既話,應該系冇咩問題既,或者你問下醫生喇。你唔應該擔心佢係咪養得大...

男爵府

回覆樓主:

其實一路都有定期兒科覆診,醫生淨係話大啲好啲。一年前已經開始有呢個問題,也refer了營養師。佢5月時開始轉飲infatrini,11月頭嗰時也叫我們轉保兒加營,不過唔肯飲。而家會溝30ml美素嗰隻腸胃倍護奶。三餐奶每餐約5安,另加兩餐固。我都諗緊佢係咪嘔到鬆曬要靠外科手術,但醫生可能都係話大啲好啲,始終marginal case。一年前也有傾過用胃喉問題。有啲人有必要,同佢差不多大,都養到10kg可甩喉了。但因為我仔嗰時未有呢個必要,所以醫生一定建議繼續自己口食,所以好像錯過了生長黃金期。

複式洋房

csc1016 發表於 17-12-31 21:41
...

我女都出世17m,更正14仲係7.7kg!全日可以淨係食幾啖嘢,奶又唔多飲!我都驚養唔大!

金牌阿四    發表於 18-11-14 16:35

禁止訪問

伯爵府

csc1016 發表於 18-1-2 07:10
其實一路都有定期兒科覆診,醫生淨係話大啲好啲。一年前已經開始有呢個問題,也refer了營養師。佢5月時開始 ...

會唔會掃唔夠風,所以嘔返出嚟?如果掃夠嘅,會唔會奶粉敏感問題?或者試下搵第二個兒科醫生問下

男爵府

kl1 發表於 18-2-4 23:20

會唔會掃唔夠風,所以嘔返出嚟?如果掃夠嘅,會唔會奶粉敏感問題 ...

其實都有成歲半,應該不是掃風的問題。因為佢食固(粥仔,飯仔)都可以咳一下就嘔返成餐出嚟。每次去政府兒科覆診都是不同醫生,但回應口徑也一樣。連安排照吓係咪嘔到鬆晒都話冇必要,總之每4個月覆診都係咁上下,冇乜大進展。精神科姑娘同社工姑娘話如果我真係好擔心,不如出去搵私家檢查,攞second opinion,我都唔知係咪應該要。

伯爵府

csc1016 發表於 18-2-5 07:00

多一個意見可能會好啲,對小朋友營養吸收可能有改善

別墅

csc1016 發表於 18-2-5 07:00

其實一味加啲高卡路里嘅奶比佢反而会令会胃口仲差。你提到話佢好易嘔返啲野出嚟 可能係口肌比較弱唔識吞嚥同咀嚼,同兒科醫生講下 睇下佢會唔會建議你去返啲訓練。

金牌阿四    發表於 18-11-14 16:36

男爵府

回覆樓主

嘔,試下水解蛋白

男爵府

回覆樓主

上星期五特地返健康院見醫院的兒科顧問醫生,出世20個月多(更正17.5個月), 大孖8.01kg,77cm;細孖8.44kg,75.5cm
(都是連兩件衫一條褲)。顧問醫生話,佢地按住自己條線生長,有高有重,托頼。8kg兩固每餐食到半碗飯仔(連餸)好多了。有嘔都正常(前嗰排差不多日日嘔一次,最近幾日才間中嘔一次),佢話佢唔擔心。
有時我已經分唔到係自己多疑覺得佢地有問題,定係人地安慰說話,佢地繼續係咁都冇問題。

大宅

csc1016 發表於 18-3-16 17:34
上星期五特地返健康院見醫院的兒科顧問醫生,出世20個月多(更正17.5個月), 大孖8.01kg,77cm;細孖8.44kg ...

請問佢地9個月大時係幾重?

男爵府

babyplscome 發表於 18-3-25 01:18
請問佢地9個月大時係幾重?

第一張係大孖,第二張係細孖,2016年7月頭出世,之前都是計更正(AA),到最近一次就沒有計。

大宅

回覆樓主

即係細孖重d, 但佢地都係跟住自己條生長線發展。

男爵府

babyplscome 發表於 18-3-25 20:09
即係細孖重d, 但佢地都係跟住自己條生長線發展。

係呀,細孖出世986g,大孖出生845g,所以由出世已經重超過10%。
次次覆診醫生話佢地跟自己條線。跟更正嗰條一路都係3以下低一兩格。但又話兩歳後不計更正。健康院仲歳半已經不計更正。都有大食嗰啲早B可以追得返,不過唔食嘢就麻煩,而我大孖嘅問題就係食得少再加成日嘔。

首頁

尾頁

跳至