3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

csc1016 發表於 17-12-31 21:41
出世18個月(更正15個月),仲係得7.5kg,又成日嘔,係咪真係養得大?好擔心。 (emoji)
...

各方面正常問題唔大嘅

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

出世18個月(更正15個月),仲係得7.5kg,又成日嘔,係咪真係養得大?好擔心。 (emoji)
...

首先睇兒科,找出成日嘔的原因。

男爵府

Jasmine-4711 發表於 18-6-28 22:42
首先睇兒科,找出成日嘔的原因。

一路都有兒科跟緊,淨係話佢正常,大啲會好啲。仲有幾日就兩歲,依然未有9kg。

翡翠宮

csc1016 發表於 18-6-28 22:47
一路都有兒科跟緊,淨係話佢正常,大啲會好啲。仲有幾日就兩歲,依然未有9kg。
...

正常又點會成日嘔,記錄下佢食咩易嘔。

再唔係,睇過另一個更有經驗兒科。是普通家庭医生。

男爵府

Jasmine-4711 發表於 18-6-28 22:51
正常又點會成日嘔,記錄下佢食咩易嘔。

再唔係,睇過另一個更有經驗兒科。是普通家庭医生。

其實佢係一咳就好易嘔,唔關食咩事,因為來來去去都係基本嗰啲,冇特別。因為佢早產,所以一直也是醫院兒科跟。4月頭嗰陣見完營養師,仲俾佢甩埋呢科嘅覆診,都唔知話佢叻咗定已經放棄治療。

侯爵府

...

搵醫生攞專業意見啦
驚就搵多個醫生攞多個意見
醫生話OK咪得囉
未經本人同意, 任何人士不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

翡翠宮

csc1016 發表於 18-6-28 23:23

其實佢係一咳就好易嘔,唔關食咩事,因為來來去去都係基本 ...

好易咳,有冇痰 ,要治好根原。唔咳就唔會嘔,唔嘔就會易重。

西医冇計就妨試下中医食療或湯水。

男爵府

回覆樓主:

最近新聞話有個2歲男童得5kg。
我兩個仔現在2歳4個月,仲係未夠9kg同未夠10kg,星期四又兒科覆診了,我應該點同醫生講,先可以令佢唔好hea我幫下佢地,尤其個大孖。最近轉天氣病了又咳足成個月,佢身體抵抗力咁差,好怕touchwood 遇上大病頂唔住,養極只係比弱兒case嘅重啲,但仍然跟正常普通小朋友身高體重完全偏離,醫生唔到臨危都見死不救係咪即係幫兇。

男爵府

瘦左點唔代表有問題。可以諮詢一下營養了。幫助一下寶寶

男爵府

我個女一樣一咳就易嘔,唔咳就唔會嘔,但唔肯食野,16個月大10Kg77厘米

伯爵府

...

我女都係好細粒

首頁

尾頁

跳至