跳至

首頁

尾頁

民房

我男朋友是英藉(因為父母公務員身分),我有BNO護照但早已過期。我們打算2019年移民去英國,我睇過英國政府網,但仍然有些申請visa的問題想請教各位:

1. 網站上說married or in relationship for 2 years 就已經可以合資格申請,這是否代表我們不需要先註冊結婚才可以申請?

2.網站又說除非英藉配偶在海外為英政府或有聯繫機構工作,我必須於申請前已經在英國生活3年,這是否屬實?

3.續期BNO是否對申請有幫助?

4.如果我以學生身分去英國,之後再申請settlement, 還是直接在香港申請,哪一個會比較好?

謝謝各位指教討論(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

dhka 發表於 18-1-1 10:17
我男朋友是英藉(因為父母公務員身分),我有BNO護照但早已過期。我們打算2019年移民去英國,我睇過英國政 ...

1. 重點係證明係partner 身份,如是否同住等,生活開支是否一同分擔,是否一起生活。結婚當然是其中一個有效證明, 但更重要係提供的資料證明一起生活,partner的身份。如係諗住結婚,咁多一個證明點都好D。

2. 應不是。你無visa又怎可在英生活3年呢。如你係申請settlement, 你男友係英藉便可,做擔保人,你申請spouse settlement visa, 不過係你男友及你要一齊到英居住,住滿5年便可有永居資格。

3. BNO在一些申請及入境時會方便些,俾少少錢續咗先啦,唔好慳呢D。

4. 應可以,你可以學生簽證到英讀書,到時你男友到英居住時,你在英內申請。不過你都要證明你倆的關係,因為會懷疑你係假結婚,所以同樣要提供你倆之間的關係資料,如中間有分開兩地生活也要提供聯絡的資料,及之前共同生活的證明,重點係去證明個關係是真實。 同樣地,你倆都要一起在英生活。
查實無話邊個好,睇你想點。如在香港申請,咁你拿正settlement visa入境唔駛煩,萬一申請有延誤咁你只係在HK繼續生活住先;如你用學生身份入境,你到時有機會安頓好生活但settlement 有問題唔批或有延誤就有機會影響生活安排。

複式洋房

我男朋友是英藉(因為父母公務員身分),我有BNO護照但早已過期。我們打算2019年移民去英國,我睇過英國政 ...
其實搵律師攪係幫到好多,你個case冇子女,只係俾太約兩萬hkd,律師會幫你諗好多方案,甚至幫你慳到錢。好似你地要搵咗屋先,因為申請人係要有個英國住址,如果自己申請有咩差池,幾個月屋租已經幾萬蚊。仲有你男友如果現時唔係在英工作,而又想一齊過去嘅話,係需要準備幾十萬hkd cash。律師仲會幫你地整portfolio証明你地個關係,等uk政府唔會懷疑你地假結婚。

民房

luncheon 發表於 18-1-3 10:32
其實搵律師攪係幫到好多,你個case冇子女,只係俾太約兩萬hkd,律師會幫你諗好多方案,甚至幫你慳到錢。好 ...

想另外問 如男友一直在英國長大和工作了3年 最近2年來香港做野 而我同佢有意未來2年反英國生活 係咪都要佢反去工作半年先申請我過去and有你所講既幾十萬儲蓄先做到spouse visa?

複式洋房

Georgialee503 發表於 18-7-23 11:09
想另外問 如男友一直在英國長大和工作了3年 最近2年來香港做野 而我同佢有意未來2年反英國生活 係咪都要佢 ...

佢唔駛返過去做嘢先,喺你地2個冇喺uk有工作的情況下,用GBP 62500就可以一齊過去。如果唔係,就要有annual inocme GBP18600 + GBP16000 cash savings.

我建議大家搵移民律師幫手睇睇你地每一個案,你地雖然付出了律師費,但可能最終令你地慳咗錢的

民房

luncheon 發表於 18-7-29 01:28
佢唔駛返過去做嘢先,喺你地2個冇喺uk有工作的情況下,用GBP 62500就可以一齊過去。如果唔係,就要有annua ...

其實GBP62500 係唔係大約半年的proof of saving就得?即係我並唔需要比呢舊錢英國政府?

男爵府

dhka 發表於 19-1-1 21:10
其實GBP62500 係唔係大約半年的proof of saving就得?即係我並唔需要比呢舊錢英國政府?
...

係,要睇到半年都有呢舊錢;係唔洗比政府既,只係要證明你有錢過去生活,唔洗政府養

男爵府

建議在香港註冊結婚先,之後申請spouse visa去英國。

千萬唔好咁傻申請fiance visa, 因為費用同所需文件同spouse visa一樣咁繁複,仲要搞完fiance visa後一定要搞spouse visa才可以正式成為resident, 又要洗兩次錢。

民房

holemone 發表於 19-1-7 05:29
建議在香港註冊結婚先,之後申請spouse visa去英國。

千萬唔好咁傻申請fiance visa, 因為費用同所需文件 ...

如果我們想在英國行禮註冊,如果我唔介意要返香港再申請spouse visa, 申請marriage visitor visa會唔會簡單過申請fiancé visa?

男爵府

dhka 發表於 19-1-8 22:57
如果我們想在英國行禮註冊,如果我唔介意要返香港再申請spouse visa, 申請marriage visitor visa會唔會簡 ...

Fiancé visa = marriage visitor visa
我會介意,因為如果你呢個「行禮visa」被refused, 叫你成個過程都會慢晒,又又影響到你spouse visa成功率。
你可以google下spousal visa 成功率,好似40%

民房

holemone 發表於 19-1-9 00:06
Fiancé visa = marriage visitor visa
我會介意,因為如果你呢個「行禮visa」被refused, 叫你成個過程都 ...

我再睇返英國政府果webpage, 如果我無理解錯,我可以apply family visa as spouse ,及證明我們到埗後6個月內會結婚。由結婚起在英生活2.5+2.5年,就可以申請永居。
不過諗落其實喺英國行禮都好麻煩,所以有諗過去丹麥行禮,不過唔知英國承唔承認

男爵府

dhka 發表於 19-1-15 12:44
我再睇返英國政府果webpage, 如果我無理解錯,我可以apply family visa as spouse ,及證明我們到埗後6個 ...

family visa as a spouse係需要交marriage certificate, 你已有嗎?

首頁

尾頁

跳至