家庭理財

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

伯爵府

kitchenMom 發表於 18-1-1 16:48
已經供左13年,睇返最新銀行寄來的說明摘要跟當初的摘要,非保證金額只有當初的42%。到18年,更只有40%!

...

非保證紅利分派不透明,保險公司/銀行話幾多就幾多,仲衰過擺係銀行做定期

禁止訪問

男爵府

回覆樓主:

我都想 cut 左危疾,不過見一年都係一萬蚊保費就萛啦!

禁止訪問

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

CruBa 發表於 18-1-1 23:38
保險根本就是有買冇賠.

又唔可以甘講,事實上是有賠的,但賠償率超級低~

早幾年在這裡有個保險 agent 大大聲話: 我做了20多年 agent 有一個真實個案。

我即時儍眼,20多年才有一個真實賠償個案~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

伯爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

買保險係救安心保障自己和家人

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

vv518vv 發表於 18-1-2 08:28

買保險求安心及保障 agent 的生活~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

禁止訪問

伯爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

大力大力 發表於 18-1-2 09:14
買保險求安心及保障 agent 的生活~

不過唔太明點解有啲人買幾份咁多

伯爵府

vv518vv 發表於 18-1-2 08:28

有多餘錢無用,養番個保險經紀。

禁止訪問

侯爵府

CruBa 發表於 18-1-1 23:38
保險根本就是有買冇賠.

我老公買的保險(意外及Life單下的住院現金),最近會有得賠,老實講,我一D都唔想要這些賠償,我寧願他沒有遇到意外,健健康康。

複式洋房

其實可能是大家揀錯公司先會甘...
我同家姐一家都供左幾份, 一直查住,其實都係100%保證分紅係俾足....
上年政府剛為全港保險公司公佈左過去5年分紅實現率, 大家可以睇睇以下連結,唔好再俾人地作大個花紅呃啦, 友邦,宏利,中國人壽...ETC 分紅都達到100%, 而匯豐呀,保誠有些產品, 50%都唔到~~

https://hk.finance.appledaily.co ... e/20170102/56122668

禁止訪問

複式洋房

beautyhappy 發表於 18-1-4 23:16
我就係滙豐
揀保險公司真係好緊要, 因為保險係長期的事, 要小心揀分紅回報有保證既大公司....下次小心D啦

大宅

kitchenMom 發表於 18-1-1 16:48
已經供左13年,睇返最新銀行寄來的說明摘要跟當初的摘要,非保證金額只有當初的42%。到18年,更只有40%!

...

千萬不要買保x保險,供左11年嘅年金,5年後才績年分10年派比我

不保證由135000元現時得番10000元,年金都蝕,問Agent,幾年前同今年

都答投資環境唔好就係咁垃圾

大宅

回覆樓主:

保險靠得住,你都會上樹。

男爵府

miki.tse 發表於 18-1-4 22:38
其實可能是大家揀錯公司先會甘...
我同家姐一家都供左幾份, 一直查住,其實都係100%保證分紅係俾足....
上年 ...

非常有用資料

複式洋房

wendylai108 發表於 18-1-5 09:51
千萬不要買保x保險,供左11年嘅年金,5年後才績年分10年派比我

不保證由135000元現時得番10000元,年金都 ...

係呀, 政府就係出左實現率....保誠得4X%咋..一半都無呀,陰公

首頁

尾頁

跳至