保險問題,好明顯搵笨

~細細妹~
|
DindinChoi 發表於 18-1-9 22:34
希望大家吾好笑我我已經覺得比人搵笨
近期整理一下保險單 發現富x買左3份 超過10年的保單 儲蓄終身壽險計劃 ...

一個唔呃人既朋友都好重要
lilywong79
|
買人壽基金就真係死得
新人物
|
DindinChoi 發表於 18-1-9 22:34
希望大家吾好笑我我已經覺得比人搵笨
近期整理一下保險單 發現富x買左3份 超過10年的保單 儲蓄終身壽險計劃 ...

好多人都信朋友,其實要搵多一個review下,咁先知有無買錯
dnatommy
|
就算買 我都只會買醫療
希爾達
|
PandaVV 發表於 18-1-6 13:26
真係要睇个別計劃而定。買呢d計劃,最重要睇保證金額(包括退保/每年現金價值/花紅)和第幾年平手,唔好只看 ...

我買儲蓄保只睇保证个part.
Monkeylily
|

非保證的回報我起碼會預減一半,因為一向都做唔到。但好多agent都用非保證回報去sell人

connie_51
|
X銀人壽有隻保証6%。我都仲研究緊。
TamaCat
|
connie_51 發表於 18-1-26 17:49

这么高
connie_51
|
TamaCat 發表於 18-1-26 18:00
这么高

我仲研究緊d字 ,不合不好打面。
wallshar
|
保証部份應該無 6%,
應該保証大彴2%-3%加埋預期2%-3% 先至有6%.
預期果部份點都打個折.

redredcheung
|

請問有冇名呀?
mingaga
|
試過買一份,話供六年錢,就唔使比,然後第10年可以攞返幾多幾多錢,但真真正正要在第17年,先攞到目標嘅錢。當然中途佢會同你講,外圍環境唔好,下刪一千字....
DammiMa
|
miki.tse 發表於 18-1-4 22:38
其實可能是大家揀錯公司先會甘...
我同家姐一家都供左幾份, 一直查住,其實都係100%保證分紅係俾足....
上年 ...
我就係保誠
miki.tse
|
DammiMa 發表於 18-1-30 12:40
我就係保誠
參考下實現率才買....比較好......
iamfatgirl
|

我買左x銀集團人壽,個經紀解釋好詳盡,專業,老實,最緊要靚仔。哈哈
佢開左個表比我睇,原來上網可以check到所有保險公司自己話既非保證部分派唔派得足。我都對比過,最後買左呢間。同我計過第10年開始有10%,儲蓄保係愈後愈高回報。可以pm留電話 whatsapp影我份保單比你睇。
carmanccc
|
非保證金額一向都當0....要草錢做投資係唔應該買保險當工具
PandaVV
|
希爾達 發表於 18-1-25 12:30
我買儲蓄保只睇保证个part.

me too.
PandaVV
|
wendylai108 發表於 18-1-5 09:51
千萬不要買保x保險,供左11年嘅年金,5年後才績年分10年派比我

不保證由135000元現時得番10000元,年金都 ...

9年前,老公教會朋友sell我呢種單,我計算後,發覺d保証額低,無買。

反而,自己去東x銀行睇,做了2份儲蓄保,10年的回報完全符合proposal的數字(紅利每年4.5%)。8年已經本金平手,現已坐享其成。
希爾達
|
PandaVV 發表於 18-2-8 12:43
9年前,老公教會朋友sell我呢種單,我計算後,發覺d保証額低,無買。

反而,自己去東x銀行睇,做了2份儲 ...

边間承保?
PandaVV
|
希爾達 發表於 18-2-8 13:39
边間承保?

自己銀行的東x人壽出的。