興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

主子口炎,類似人係嘴唇生痱滋,醫生話唔係食物問題,本身免疫力唔夠,已經食了一星期抗生素、消炎藥,範圍冇細過,第二次覆診,醫生全身用手摸,話腳淋巴少少腫,開抗病毒、敏感藥、朱古力抗生素,有少少感冒,第三次覆診,先可以醫口炎食一個月類固醇,再唔好,只要範圍沒嚝大,就唔怕,但食一個月,好傷肝腎,同埋餵藥佢好慘,嘔白泡吐出來,食唔食一個月好?

瑪瑙宮

meii939 發表於 18-1-2 10:12
主子口炎,類似人係嘴唇生痱滋,醫生話唔係食物問題,本身免疫力唔夠,已經食了一星期抗生素、消炎藥,範圍 ...

睇過第2個醫生。同埋苦既藥。貓狗食左好易嘔。嘔到嘔白泡。醫生可叫我地整碎變粉食膠囊比主子食。我隻貓試過食藥。隻止痛藥。苦到嘔白泡。後尾冇比佢食果隻。食一次嘔一次。因絕育後怕主子太痛。後尾都冇食。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

moonlight9198 發表於 18-1-2 11:14
睇過第2個醫生。同埋苦既藥。貓狗食左好易嘔。嘔到嘔白泡。醫生可叫我地整碎變粉食膠囊比主子食。我隻貓試 ...

佢而家淨係顧住玩,糧就唔再食, 不過都好返啲 我諗住餵埋佢食抗生素就算,個抗病毒同埋敏感藥 真係食到佢好辛苦 今朝除咗嘔白泡之外,連鼻水都出埋, 上星期餵藥, 佢掙扎之時 重甩咗條好長嘅貓鬚

大宅

esmehouse 發表於 18-1-2 11:41

thx

瑪瑙宮

meii939 發表於 18-1-2 12:26
佢而家淨係顧住玩,糧就唔再食, 不過都好返啲 我諗住餵埋佢食抗生素就算,個抗病毒同埋敏感藥 真係食到佢 ...

係囉。唔明。寵物藥咁苦同會食到嘔白泡。即係佢地都食唔到。應該要改良。用膠囊裝。會應該好些。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

大宅

moonlight9198 發表於 18-1-2 14:53
係囉。唔明。寵物藥咁苦同會食到嘔白泡。即係佢地都食唔到。應該要改良。用膠囊裝。會應該好些。
...

朱古力味抗生素就易入口好多, 藥丸又唔係平,收成廿蚊粒都唔做好啲

首頁

尾頁

跳至