求QE照結構分享

wkfile
|
小妹有排到係QE照結構,但又聽其他朋友話政府照結構好乸西,所以煩緊去唔去私家照好。本來都諗住一生人一次咪慳果幾千,但我已經要為未來小生命請了工人姐姐及陪月,所以無必要就唔想花費了。

大家可以分享一下QE照結構經過及感想同意見嘛?thanks
姚B爸媽
|
我都安排咗3月中QE照結構,不過我照booK咗私家2月尾照,咪當聽多個醫生嘅意見同見下阿B欏
姚B爸媽
|
姚B爸媽 發表於 18-1-2 17:52
我都安排咗3月中QE照結構,不過我照booK咗私家2月尾照,咪當聽多個醫生嘅意見同見下阿B欏
...

利申:我朋友話QE部機照得冇咁清,私家照就好清,QE照話心臟在D花,嚇到佢哋擔心咗一輪,樓主你自已衡量下啦
dessertwing
|
我之前係QE照,無去私家所以比較唔到部機點之為之清。
大約照25至30分鐘,不過照時我個仔隻手屈起左照唔到d手指,唔俾走要照清楚先走得
leaf_jac
|
我兩邊都有照

QE 係照15分鐘左右啦
我係姑娘照既
如果無比較
其實都ok 的
係講野快左d...又好細聲...我老公完全聽唔到佢講咩..部機無咁清楚都係真既(對比私家)
但如果無比較...我個人覺得都算ok

但私家當然係詳細好多
例如數手指
真係逐隻數到我睇到為止
但QE就好快咁話「拿手指12345」但其實我都未睇清楚

私家好處係你可以發問,又可以有相有碟俾你留念
仲有機會睇到BB個樣
QE係唔俾影相架

snakeBBBBB
|
wkfile 發表於 18-1-2 17:09
小妹有排到係QE照結構,但又聽其他朋友話政府照結構好乸西,所以煩緊去唔去私家照好。本來都諗住一生人一次 ...

2013年在QE照,都照了20-30分鐘。每個器官和血管,動靜脈醫生也有告訴我。手指、腳指也有詳細地數,最後還告訴了我性別。我覺得十分好。
ninipig819
|
2017年7月照過,上胎無得QE照,今胎有。我覺得好仔細,仲照得耐過上胎私家,一路照一路講照緊咩,又有講性別,只係無得拎返超聲波相,照完我都無再喺私家照。
yoyoki4
|
我上個月都係QE同私家分別照左.

QE 15分鐘搞掂, 求其.
見佢睇BB內臟個D開紅藍血管流走個D, 佢真係望一望就算.
其他數手指, 腳指好快咁1,2,3,4,5齋. 又算.
開左4D話BB隻手擋住左面, 睇唔清又再算.... -_-"

係出面私家照照足半個鐘.
每一PART都用心睇, 見醫生睇內臟個D超留心照左好耐, 人地真係睇血液流動.
照4D睇BB樣睇唔清又試好多次.

建議都係出面私家再照下啦. 重有CD同相可以留念.
christinechloe
|
wkfile 發表於 18-1-2 17:09
小妹有排到係QE照結構,但又聽其他朋友話政府照結構好乸西,所以煩緊去唔去私家照好。本來都諗住一生人一次 ...

我自己係私家照都唔係貴,千幾蚊,個醫生好好,照左45分鐘左右好詳細。因為我唔係QE 係KWH,無得照結構,所以焗住出去私家照,但舊唔洗煩對比二家不同。私家安心好多。有d錢真係無得省。
wkfile
|
christinechloe 發表於 18-1-6 07:10
我自己係私家照都唔係貴,千幾蚊,個醫生好好,照左45分鐘左右好詳細。因為我唔係QE 係KWH,無得照結構, ...

千幾咁平?部機清嘛?請問咩醫生?thanks
christinechloe
|
wkfile 發表於 18-1-6 16:04
千幾咁平?部機清嘛?請問咩醫生?thanks

我係睇開的私家醫生refer 我過去照結構,機器清㗎,醫生都好細心解釋每一 part,仲有詢問時間。我個人覺得幾好。價錢唔知係咪因為referral 所以收平d 還是佢公價都係咁。因為我無特別問啊,你要資料我可以pm 你
Kimkimbabi
|
christinechloe 發表於 18-1-6 16:15
我係睇開的私家醫生refer 我過去照結構,機器清㗎,醫生都好細心解釋每一 part,仲有詢問時間。我個人覺得 ...

可唔可以比資料我?thx(emoji)
mrschocolate
|
leaf_jac 發表於 18-1-2 19:00
我兩邊都有照

QE 係照15分鐘左右啦
我個陣就係聽人講公立醫院係姑娘照,所以我決定出去私家照。

姑娘VS醫生,我覺得醫生可靠好多

andyangel1013
|
christinechloe 發表於 18-1-6 16:15
我係睇開的私家醫生refer 我過去照結構,機器清㗎,醫生都好細心解釋每一 part,仲有詢問時間。我個人覺得 ...
可否PM我資料
YuTungMaMa
|
回覆 christinechloe 的帖子

可以俾醫生啲資料我嗎?

Gwing
|
前日係QE 照完,護士好詳細咁講喎,手指,心臟,血管,其他內臟,腳指,全部講晒,我自己就覺得無需要再睇私家囉!
northernstar123
|
qe照了15分鐘不夠就走得,醫生照的,唐氏度頸皮才姑娘照。結構我覺得ok,起碼應該看的都看完,經濟許可的話私家再照下就詳盡點。不花錢再照私家我也覺得無問題,都要三千幾元的。
annamashu
|
我第一胎有睇私家同QE
私家好似2000蚊.......2個比較一定私家詳細D,因為佢收左錢,要有相同CD....
講野2面都細聲.............睇既野一樣,何況佢地睇完講出黎,,,我地都抽象唔到佢講咩

今胎私家貴左成千蚊,所以無去照,
我私家產檢果醫生都話有QE已經足夠,因為產檢都會順手睇埋。

Allisonthy
|
房外等左成粒鐘,但入去照只用左10分鐘,姑娘比較hea, 有D角度簡直好抽象,睇唔明,其實好睇妳好唔好彩,有朋友遇著個姑娘講解得好仔細,至少半個小時。唉!
親親小孩子
|
我15年QE照,照咗25分鐘左右,當時有個疑似新人,所以同時有個senior一齊輪流照,都照得幾細心,每部份都有講,只係部機可能冇私家咁高清,睇唔明係乜,亦冇得影相,但佢哋都有明示bb性別,我覺得ok呀~

如果想留念就梗係出去私家照埋啦