香港嘅大學教授薪酬

bmuimami
|
唔知每間係咪相若嘅呢?同級計,例如香港大學嘅副教授,會唔會同教大嘅副教授差不多pay scale?
jjnothing
|
應該唔同,不過唔知可以差幾遠
Poyau
|
bmuimami 發表於 18-1-3 00:34
唔知每間係咪相若嘅呢?同級計,例如香港大學嘅副教授,會唔會同教大嘅副教授差不多pay scale?
...

可參考吓以下立法局文件

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
jjnothing
|
Poyau 發表於 18-1-3 01:00
可參考吓以下立法局文件

原來差唔多,長知識了

我以為教授坐底都十幾廿萬一個月
bmuimami
|
Poyau 發表於 18-1-3 01:00
可參考吓以下立法局文件

謝謝呀!但想問問,今年嘅?好似咁低咁嘅?同中學教師差不多咁?(因為以為會高好多,自己估計)
bmuimami
|
jjnothing 發表於 18-1-3 01:15
原來差唔多,長知識了

ipipipip
|
原來差唔多,長知識了

NO LA
單教書的人工,唔會太高
但通常佢地都有副業
特別理科商科
文科就慘D
所以純文科的學系撥款都少D
wcpcelia    發表於 18-1-3 11:43
ipipipip
|
bmuimami 發表於 18-1-3 01:16
謝謝呀!但想問問,今年嘅?好似咁低咁嘅?同中學教師差不多咁?(因為以為會高好多,自己估計)
...

其實中學教師都唔係好高咋喎
教授同一個中學校長差唔多啦
Poyau
|
bmuimami 發表於 18-1-3 01:16
...

呢個係07/08年嘅文件
bmuimami
|
Poyau 發表於 18-1-3 01:22
呢個係07/08年嘅文件

啊!唔怪得啦。就係覺得比想像中低,不過都解決到我的問題,就係各大學相若
Poyau
|
原來差唔多,長知識了

睇以下2016年報導 應唔少十幾廿萬月薪

https://topick.hket.com/article/1510298/%E9%A6%99%E6%B8%AF8%E5%A4%A7%E6%9C%80%E9%AB%98%E8%96%AA%E6%95%99%E8%81%B7%E5%93%A1%20%20%20%20%E5%B9%B4%E8%96%AA%E9%AB%98%E9%81%8E%E7%89%9B%E6%B4%A5%E5%8A%8D%E6%A9%8B%E6%A0%A1%E9%95%B7

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
brindlewin
|
bmuimami 發表於 18-1-3 00:34
...

B K J M習慣了個個月入十萬八萬起.......今次真係窮書生了
Poyau
|
bmuimami 發表於 18-1-3 01:27
啊!唔怪得啦。就係覺得比想像中低,不過都解決到我的問題,就係各大學相若
...

睇近期啲港大中大最多月薪15萬或以上
可能因為醫學院
bmuimami
|
brindlewin 發表於 18-1-3 01:30
B K J M習慣了個個月入十萬八萬起.......今次真係窮書生了

咁搵到十萬八萬月薪嘅真係大有人在喎!冇話咩習唔習慣啦,多收入又會多使費啫
bmuimami
|
Poyau 發表於 18-1-3 01:30
睇近期啲港大中大最多月薪15萬或以上
可能因為醫學院

應該係呀
biglove
|
我又想問,Language Instructor係屬於咩level?
係咪同助理教授同grade?
tungtung12
|
biglove 發表於 18-1-3 01:38
我又想問,Language Instructor係屬於咩level?

差一截!
brindlewin
|
Poyau 發表於 18-1-3 01:27
睇以下2016年報導 應唔少十幾廿萬月薪

https://topick.hket.com/article/1510298/%E9%A6%99%E6%B8%AF8%E5 ...

呢個係最高部分。
香港的大學還在經營中,要爭叻人入職領導大學進步,點同牛劍哈史等榮譽位比呢?當年老彭辭港回鄉,去做牛律校監,幾乎係義工嚟
brindlewin
|
bmuimami 發表於 18-1-3 01:34
咁搵到十萬八萬月薪嘅真係大有人在喎!冇話咩習唔習慣啦,多收入又會多使費啫
...

吹水的更不費力
bmuimami
|
biglove 發表於 18-1-3 01:38

Instrutor應該低幾多吓