婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

人地話99麻煩,我既姑9係仲麻煩過99 (仲要打孖上有兩個姑9) 結左婚一年都唔知為c6屋企嘈過幾多次。
同c6拍拖果時,過時過節送禮比99,二姑奶都話點解佢無份,中秋送月餅,二姑奶又會話唔係半島月餅唔食,我都忍佢,笑笑口就算,c6都無出過句聲。
我同大姑奶之前做同一間公司,本身都對我好好,直至開始同c6籌備婚禮就黎料...
因為我份工需要輪班,我就諗住結婚前辭工搞婚禮,大姑奶一黎就話我唔做野佢細佬會好辛苦。一路籌備婚禮就一直刁難我地,一早俾rundown,座位表佢睇都話無問題,係要結婚當日先話點解會咁擺位,又話要改,搞到我啲姊妹都發晒皮氣。
佢仲夠膽死過完大禮叫我同c6不如唔好結婚。
我同c6結婚無靠過男家一分一毫,兩個姑奶仲要伸手問c6拎左五千蚊買衫,之後比我聽到佢地兩姊妹話去葵涌廣場買。
直到今年我有左bb,二姑奶一知道我有左,又知我陀女,就想比晒佢女啲舊衫/bb床/bb車我,講真第一個小朋友,我唔想執人野,咪話唔要囉。二姑奶就比說話我地聽,話知我地有錢唔會執人野。
自從有左bb我都無見過我大姑奶 (大姑奶結左婚,無得生,養緊鬼仔),c6都知我因爲大姑奶養鬼仔所以唔見佢,但每次c6返去食飯,兩個姑奶都會比說話c6聽話我陀b咁耐都無見過我。
我同c6講第時bb出左世我都唔比bb見大姑奶,但c6話好困難。(emoji)(emoji)(emoji)

子爵府

回覆樓主

點解佢地問你c6 拎錢買衫,你c6會俾?做大嘅問返細拎錢,知唔知醜? 不過你c6 都有責任,搞左兩個公主出黎。

男爵府

回覆樓主

姑9厚臉皮問到攞,比到咪比,我結婚包晒男家全家啲衫都係咁,連姪女(花女)買咗對價值$120嘅鞋都問我哋攞番,算(我仲有額外比花女利是架)

但二姑奶比衫你,我覺得啱嘅要嚟無妨,好明第一個咩都想買好嘅靚嘅,但執人衫仔都係一種福氣,喺屋企著當家庭裝都好,我仔啲屋企衫大多數二手架。自己買靚嗰啲咪出街著囉

男爵府

judy224 發表於 18-1-4 02:25
人地話99麻煩,我既姑9係仲麻煩過99 (仲要打孖上有兩個姑9) 結左婚一年都唔知為c6屋企嘈過幾多次。
同c6拍 ...

give me five ,我都係兩個姑9。二姑奶好好人,大姑9本身就易發脾氣,但對我其實好好,亦無發過我脾氣。

我相處既時候,成日都同自己講:我自己都係女人,女人係比較記仇,所以無論姑9又好99又好,講既說話我唔會放響心,嘻嘻哈哈又一日就得。

咁當然,老公識做最緊要。

你個B第時出世,好難唔俾姑9見啦,話曬係姑媽啵。你堅持咪棧老公難做人,傷害夫妻感情就唔抵啦!

翡翠宮

同c6拍 ...

見唧,佢做得D乜
傷害他人佢自己都要付出巨大代價

你吾好留低比佢地單獨相處囉

公爵府

應該係因為你唔顧及佢細佬你老公,結婚就唔做野,e家有咗應該都唔會做,甚至生咗你應該都會自己湊,所以佢覺得你自私,想辛苦死佢細佬,唔高興你咁做。其實你結婚啫,又真係唔使辭工的。問佢細佬攞錢買衫,唔知係咪男家習俗,都係一次半次,又唔係經常,咪算囉。佢養鬼仔,又唔係用來害你,你咪唔好去佢屋企囉,唔見又真係講唔通,唔係一齊住已經好好了,唔見就擺明唔妥佢,咁関係就更悪化,你老公就更難做,到時你倆公婆就一定為男家成日嘈,姑9係你老公家姐,呢d唔會變,老婆就可以唔係,你自己衡量一下啦。

Jolin_Yuen    發表於 18-1-4 13:06
lamdou    發表於 18-1-4 12:40

子爵府

回覆樓主:

其實同老公唔係企埋同一陣線都幾唔開心

不過嗰啲係佢家姐細妹,長年累月佢哋關係固定有一個模式,唔易變。佢唔係養公主,啲公主又何來咁大聲呢?

其實我覺得呢啲嘢若講咗幾次,老公都無乜好反應,我會選擇唔同衝突。始終佢哋一家有感情,正如佢話我啲兄弟姐妹就算有理,我都個心唔舒服一樣。我會同朋友呻。無大事大非的話,我會俾老公決定點對佢家人,始終佢哋一齊咁耐,我覺得我先係後來嗰個。當然若縱公主到影響到我,我就會出聲保護返自己。對老公最多言語間點吓佢,佢唔醒都要俾時間佢。

珍珠宮

Miulo 發表於 18-1-4 10:16
應該係因為你唔顧及佢細佬你老公,結婚就唔做野,e家有咗應該都唔會做,甚至生咗你應該都會自己湊,所以佢 ...
為左搞婚禮而唔返工,除非嫁個有錢人,否則個觀感係唔多好。

Miulo    發表於 18-1-4 12:53

侯爵府

Miulo 發表於 18-1-4 10:16
應該係因為你唔顧及佢細佬你老公,結婚就唔做野,e家有咗應該都唔會做,甚至生咗你應該都會自己湊,所以佢 ...

一隻手拍唔響! 今次幫唔落

好明顯男家價值觀係"節儉型"+"勤勞型"

樓主可以做Full time wife 同老公傾好計掂條數,唔洗99幫,唔用62錢,唔住男家地方。其實唔覺有問題!

樓主,老公做咩工種&幾錢收入? 住屋住男家地方?
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

公爵府

Huuu 發表於 18-1-4 12:05
一隻手拍唔響! 今次幫唔落

好明顯男家價值觀係"節儉型"+"勤勞型"
老實講,樓主都講當初同姑9一同工作,姑9對佢都好好,但當結婚時就辭職唔做,樓主做法就令姑9唔高興,對她變差。樓主呢個做法,我都覺唔啱,好聽就話籌備婚禮所以辭職,但我認為樓主係懶,諗住嫁咗就唔想做,做其少奶奶,生埋就更加不用做了,如果老公揾到,唔做亦理所當然。但以佢姑9反應,佢細佬應該都係勉強可應付。其實e家新一代諗法唔同了,以前我哋公一份婆一份,有經濟基礎再生b,比人湊b,自己就繼續工作儲錢,幫輕下老公,也為了下一代。樓主姑9可能都係咁諗,所以才不滿樓主做法。將來我小孩結婚,我都希望佢老婆識諗,大家一齊努力,不過都係無得勉強了。

侯爵府

mrschocolate 發表於 18-1-4 11:48
為左搞婚禮而唔返工,除非嫁個有錢人,否則個觀感係唔多好。

認同你諗法,點解搞婚禮要辭工咁大陣像,比著我係姑奶都唔鍾意你

好心比bb用品自己細佬,你又拒絶,咁唔識人,自己執生

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

姑奶絕對麻煩過奶奶,我同姑奶都唔啱,我憎到佢入骨,近呢幾次做節食飯我當佢透明無叫佢無同佢講野
愛 我 就 別 傷 害 我

侯爵府

kitwong 發表於 18-1-4 16:19
姑奶絕對麻煩過奶奶,我同姑奶都唔啱,我憎到佢入骨,近呢幾次做節食飯我當佢透明無叫佢無同佢講野 :wahaha ...

唔同佢講野係可以,

但見面打招呼係做人基本禮貌!Nothing to Proud of

我明知99唔鍾意我,什至一推門入佢先向我黑面。但都必須叫一聲對方,代表我係有家教+有讀書之人。
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

侯爵府

Miulo 發表於 18-1-4 13:18
老實講,樓主都講當初同姑9一同工作,姑9對佢都好好,但當結婚時就辭職唔做,樓主做法就令姑9唔高興,對她 ...

姑奶管多左&白痴地多口左,同檯食飯各自修,自己細老選擇得老婆做full time wife,個男人就要受喇! 個老婆決議要做ftw,將來老公受咩家庭經濟壓力而影響夫妻感情,佢兩公婆就識面對現實。

阿媽又好,家姐又好,個男仔大個識娶老婆就要放手,關心太多未做了件多士囉…

(By the ways, 分享一個我大學男同學的case。我地幾位同學都知佢已婚有老婆,但佢都出面有小三。大多數同學冇批判佢d咩,只係叫佢快d作出選擇後,未有細路前處理好解決完 重新上路。原因個男人未有小三前,已經一直工作好大壓力,老婆做ftw 又大洗要名牌,直至在公司遇到小三,覺得有人陪佢共同進退,而又有被愛感覺。。。。。我做女人,只諗佢老婆冇咩工作經驗,點再出黎社會工作?)

翡翠宮

回覆樓主:

其實吾一齊已經夠 perfect
吾洗日對夜對
吾明樓主仲有乜好抑壓
你好得閒咩難道

珍珠宮

Huuu 發表於 18-1-4 16:56
姑奶管多左&白痴地多口左,同檯食飯各自修,自己細老選擇得老婆做full time wife,個男人就要受喇! 個老 ...

同意,不過呢樣係女人的通病,無論咩身份關係,都鍾意將自己親近男人的錢當係自己錢咁肉痛。
所以姑9會肉痛個細佬要辛苦做野養老婆,老婆會肉痛老公比5000蚊自己親家姐買衫。
女人涉及錢銀上的「關心」,如果可能睇開D,就無咁多紛爭。

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Huuu 發表於 18-1-4 16:39
唔同佢講野係可以,

但見面打招呼係做人基本禮貌!Nothing to Proud of

見到面叫佢搵個鼻應你仲會唔會叫佢 上兩次母親節食飯我仔叫佢姑媽都唔應我仔,我仔返黎同我講,我教佢你叫佢唔應你就以後都唔使叫佢

連佢自己個囡都係唔叫佢當佢透明
愛 我 就 別 傷 害 我

伯爵府

畀面勳章

同c6拍 ...

鬼仔指外國人定個些

首頁

尾頁

跳至