婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

DEL

伯爵府

奶茶走甜 發表於 18-1-4 09:01
多唔多JM因為各種原因, 淨係要同99住 (無左62), 係呢D單親情況下, 請問你地仲有無機會搬出去??? ...

我係,我未見過老爺,識老公已經係單親。我覺得我揀得呢個男人就唔可能撇得低距阿媽。當然,現在我奶奶身體Ok,幫我照顧d小朋友,距就會覺得係我要距幫我,距自己一個可以生活自在。但過多10-20年後,就唔同講法。所以最後點都要照顧距。

我係無可能‘搬出去’,因為層樓係我地租,就算將來買都係我地自己錢買,無得‘搬出去’。我奶奶大陸有樓收下少少租。但無可能到距年紀大就叫距你走啦返去自己住㗎嘛。

大宅

大豬既老婆 發表於 18-1-4 09:39
我係,我未見過老爺,識老公已經係單親。我覺得我揀得呢個男人就唔可能撇得低距阿媽。當然,現在我奶奶身 ...

好認同,雖然我冇同過奶奶住,但touch wood奶奶有咩要照顧,我都有心理準備要同住,有時d 嘢冇辦法。

子爵府

回覆樓主

我係。之前c6 其他兄弟有問過99 去唔去佢地度住,不過99唔想,可能佢知同其他新抱唔夾,同埋我地未有小朋友,唔駛湊仔咁辛苦,同其他仔女住實要日日幫手湊仔好辛苦。
其實都冇乜可能叫佢自己住,一黎無經濟能力,二黎大家都唔放心老人家

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

奶茶走甜 發表於 18-1-4 09:01
多唔多JM因為各種原因, 淨係要同99住 (無左62), 係呢D單親情況下, 請問你地仲有無機會搬出去??? ...

難d囉,邊個住邊個屋都一樣難,無可能掉底個老人家啦。

珍珠宮

回覆樓主:

睇你老公點諗啦~
就算6299,仲有兄弟姊妹都在,老公唔搬,一樣要迫埋一間屋,老公肯搬,得99或62一個,咪一樣係搬~

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我媽單親,現在同我妹住,我妹下年結婚,佢男家full paid 一層樓俾佢同老公住寫佢地名

我問c6你想唔想同我媽住,佢死都唔制

所以日後點都唔需要同奶奶住

別墅

咁睇黎單親真係無咩機會有2人世界

子爵府

回覆樓主

唯有出街去二人世界囉!有時99 去左其他仔女度咪可以兩公婆二人世界一下。

大宅

都唔嘅,主要睇c6同個老人家點諗
我99好早過咗身,我都未見過,我c6會有情意結想照顧阿爸,但我62就明白結咗婚一家一主比較好,因為我99過身之後,為咗照顧一對仔女,就同佢阿媽我太奶奶同住咗廿年,所以佢好明白同住的壞處,而且可能佢係男人,點都會d尊嚴唔想比外人見到佢日後不能自理的樣子吧

男爵府

回覆樓主

勸你諗清楚,我99幾個仔,佢都當得一個淨係痴我老公,我地等緊上樓逼住住埋一齊,之前話搬埋去我媽度佢媽又發哂矛叫我地繼續住係度等,舊年因為佢有家人有事老公突然話唔想掉低佢媽一個搞到我堅想分開,老實講,我已經日日走難避開唔想對佢呀媽,唔係要等等到佢百年歸老先有我自己既家嘛?大佬結左婚搬開就叫一家一主,我地結左婚就要比佢長期mon住,想點?咁一早就講明我知佢地唔可以分開啦!我媽都一個人住,難道我又叫佢搬埋嚟一齊住咩?總之同佢媽住真係日日捱緊日日等日子只望快快搬!

別墅

回覆 Mandc 的帖子

可能62 會好手d男人無99 咁煩

別墅

回覆 章魚妹妹 的帖子

係 我同你情況差不多了我都係等99 百年歸老先可以有自己地方

男爵府

奶茶走甜 發表於 18-1-5 15:14
咁睇黎單親真係無咩機會有2人世界

二人世界?無可能,我99仲話,你哋晚上入房瞓時,就係2人世界啦!

子爵府

回覆樓主:

我係!講真,同住真是很折磨,每一刻都好想搬,好想有自己的家!但係,老公呀媽得一個,唔通真係可以放低佢一個老人家咩!自己的家只有等佢百年歸老先可以實現!

大宅

奶茶走甜 發表於 18-1-8 09:33

可能62 會好手d男人無99 咁煩

其實係仲煩⋯女人會開聲⋯但男人冇聲狗咬死人⋯
女人有事會忍唔住拎出來講⋯你都會知佢有咩不滿⋯但男人唔會⋯只會收收埋埋⋯有事時個c6就話我阿爸咩都冇話過⋯咁你都不滿⋯
個62死咗老婆廿年⋯做咗住家男廿年⋯都仲可以咩家務都做得唔好⋯餸又唔識買⋯飯又唔識煮⋯我同身邊人自己阿媽呻下⋯d人都幫住佢話佢係男人麻⋯點可以要求佢識做⋯其實我嫁咗幾年乍⋯我嫁之前全部唔洗我做架⋯我都係兼職主婦幾年乍⋯都做得好過佢全職住家男咗廿年嘅⋯

別墅

可唔可以搬出去?

別墅

ChuChu0808 發表於 18-1-9 12:51
我係!講真,同住真是很折磨,每一刻都好想搬,好想有自己的家!但係,老公呀媽得一個,唔通真係可以放低佢 ...
同你一樣情況你99 係咪戀子狂?c6有沒有戀母癖?

大宅

奶茶走甜 發表於 18-1-9 15:18

可唔可以搬出去?

已經搬走咗

別墅

Mandc 發表於 18-1-9 17:33
已經搬走咗
你就好啦始終62 係男人 c6會無咁心軟
99 就成日當c6係老公咁
要分開佢地好難 唉

首頁