特褔鈦金屬易潔鑊好唔好用

Catcatlove
|
始終易潔鑊唔痴底
yucl_hk
|
一樣過250度有毒
HoneyDewDew
|
yucl_hk 發表於 18-1-5 14:30
一樣過250度有毒

學嘢!想請問所有易潔廚具都係咁?有冇邊隻好推介
Catcatlove
|
一樣過250度有毒

普通煤氣爐煎炒煮炸應該唔過卦
Poyau
|
一樣過250度有毒

HoneyDewDew
|
我用緊,一個大煎pan同一個煲,勁好用!基本上唔落油煎蛋都得,不過隻蛋較乾!推介
starrymama
|
non stick 不論牌子平貴, 安全計每年都要換.
所以我最終係今天換左cast iron.
yk8ky
|
HoneyDewDew 發表於 18-1-5 14:49
我用緊,一個大煎pan同一個煲,勁好用!基本上唔落油煎蛋都得,不過隻蛋較乾!推介
...
有 2X,3X,邊款好 ?
Janoc
|
每年換一隻
anyuser18
|
好好用
sumbaby2011
|
一樣過250度有毒

一般「煎」,「炒」,温度應該唔會過250°C吧?

「油炸」嘢可能過250°C, 唔知我我理解有無錯呢?
sumbaby2011
|
starrymama 發表於 18-1-5 15:26
non stick 不論牌子平貴, 安全計每年都要換.
所以我最終係今天換左cast iron.

鑄鐵鍋,鍋重且要養鍋。

請問,你用鑄鐵鍋,用得滿意嗎?可分享體驗嗎? 謝謝!
sumbaby2011
|
HoneyDewDew 發表於 18-1-5 14:49
...

請問,你係咪用特福的鈦金屬易潔鑊? 而家用成點樣呢? 好唔好用?

其實,呢款鈦金屬鑊,係咪一樣都有塗層在表層上面呢?

可唔可以用金屬鑊鏟呢?

謝謝分享!
starrymama
|
sumbaby2011 發表於 18-10-2 22:39
鑄鐵鍋,鍋重且要養鍋。

請問,你用鑄鐵鍋,用得滿意嗎?可分享體驗嗎? 謝謝!
ㄧ般,有時吾小心都會有銹跡,但剷左佢就ok.
始終易潔鑊好用,但為安全, 冇計
luppy
|
non stick 吾好用....

n年前聽個朋友話....糸入面廠做個d人都吾會用。
yucl_hk
|
sumbaby2011 發表於 18-10-2 22:34
一般「煎」,「炒」,温度應該唔會過250°C吧?

「油炸」嘢可能過250°C, 唔知我我理解有無錯呢?

其實電磁爐有恒温, 一般唔可能過250度

不過明火就好易過熱,
d易潔塗層過熱一次就燒壞!

https://topick.hket.com/article/1547966/%E6%98%93%E6%BD%94%E9%91%8A%E6%9C%83%E8%87%B4%E7%99%8C%EF%BC%9F%E3%80%80%E5%B0%88%E5%AE%B6%E6%8B%86%E8%A7%A3%E6%98%93%E6%BD%94%E9%91%8A%E9%87%8B%E6%AF%92%E9%A2%A8%E9%9A%AA
sumbaby2011
|
starrymama 發表於 18-10-2 22:45
ㄧ般,有時吾小心都會有銹跡,但剷左佢就ok.
始終易潔鑊好用,但為安全, 冇計
...

其實,你認為中庸之道,可唔可以考慮「不銹鋼鑊」呢?請俾啲意見, thx
sumbaby2011
|
luppy 發表於 18-10-2 22:47
non stick 吾好用....

n年前聽個朋友話....糸入面廠做個d人都吾會用。

咁樣,你個啲朋友係用咩類型的鑊的呢?
sumbaby2011
|
yucl_hk 發表於 18-10-2 22:49
其實電磁爐有恒温, 一般唔可能過250度

不過明火就好易過熱,

過熱一次就報廢?
明火煮食,隨時過熱都唔知喎!
yucl_hk
|
sumbaby2011 發表於 18-10-2 22:55
過熱一次就報廢?
明火煮食,隨時過熱都唔知喎!