自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

sumbaby2011 發表於 18-10-2 22:51
咁樣,你個啲朋友係用咩類型的鑊的呢?

non stick 那些。

有一隻叫什麼,壓紋麒麟鑊...我用緊。ok的。
是什麼日本科技。5xx...當然是大陸野。
不過起碼冇coating,叫做安全d

侯爵府

笑得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛

luppy 發表於 18-10-3 08:22

有冇相呢

大宅

2018復活節勳章

luppy 發表於 18-10-3 08:22

哩款鑊,都係有coating. 黑色果部份就係易潔塗層。用的時間耐著,都係會甩

大宅

2018復活節勳章

sumbaby2011 發表於 18-10-2 22:44
請問,你係咪用特福的鈦金屬易潔鑊? 而家用成點樣呢? 好唔好用?

其實,呢款鈦金屬鑊,係咪一樣都有塗層 ...

哩款都係塗層鑊。所有塗層鑊,其實都不適合用鐵鑊鏟。過度摩擦會破壞塗層,塗層一受破壞,就好易會痴底

男爵府

我就係為安全買cast iron, 但對我黎講好難用,放棄左,買返易潔鑊,做晒research買特福titanium,感覺安全d....而家煮野食輕鬆左好多用cast iron 勁重,要落勁多油,都仲會痴底,又好易有鑊燶,好難用

伯爵府

wkyeungcuhk 發表於 18-10-3 08:44
哩款都係塗層鑊。所有塗層鑊,其實都不適合用鐵鑊鏟。過度摩擦會破壞塗層,塗層一受破壞,就好易會痴底
...

睇來,你對鑊好有深入研究,可否推薦用邊款鑊較合適呢?感謝!

只要唔用金屬鑊鏟,免得損害塗層,咁樣就可以安全使用鈦金屬鑊,對嗎?

伯爵府

hilaryashley 發表於 18-10-3 09:54
我就係為安全買cast iron, 但對我黎講好難用,放棄左,買返易潔鑊,做晒research買特福titanium,感覺安全 ...

清潔打理鈦金屬鑊,麻煩嗎?

你用咗幾耐?煮食效果滿意嗎?煎,炒,質素好唔好呀?

只可以用非金屬鑊鏟?免傷鑊表層?

伯爵府

wkyeungcuhk 發表於 18-10-3 08:44
...

痴底,事小;最大問題係怕有損健康。呢類塗層,一旦脫落,係咪會致癌?

珍珠宮

畀面勳章

sumbaby2011 發表於 18-10-2 22:50
其實,你認為中庸之道,可唔可以考慮「不銹鋼鑊」呢?請俾啲意見, thx
...

我都有用不銹鋼鑊.

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

係咪法國製造

大宅

2018復活節勳章

sumbaby2011 發表於 18-10-3 10:54
痴底,事小;最大問題係怕有損健康。呢類塗層,一旦脫落,係咪會致癌?

...

係咪係會致癌, 都冇確切報告, 但相信一樣野, 食著的塗層落肚, 絕對無益.

伯爵府

wkyeungcuhk 發表於 18-10-3 12:44
係咪係會致癌, 都冇確切報告, 但相信一樣野, 食著的塗層落肚, 絕對無益.

請教,坊間賣的LC, Staub, Lodge, 等牌子的鑄鐵鍋,黑色裡面,有無塗層呢?

用金屬鏟有無問題?怕損壞個煲嗎?

大宅

2018復活節勳章

sumbaby2011 發表於 18-10-3 13:03
請教,坊間賣的LC, Staub, Lodge, 等牌子的鑄鐵鍋,黑色裡面,有無塗層呢?

用金屬鏟有無問題?怕損壞個 ...

我都唔敢扮專家. 據我所知, LC同STAUB黑色裡面係有琺瑯質, 唔適宜用金屬鏟. 想知多的相關資料, 可以參考哩個網址:

http://oniyomeryori.blogspot.com/2013/03/le-creuset-grill-pan-omelet-pan-skillet.html

Lodge, 因知道用佢之前要識得開鑊, 之後要養鑊, 覺得好煩, 我一定唔會買, 所以就冇特別去睇佢的資料, 所以都答你唔到.

伯爵府

wkyeungcuhk 發表於 18-10-3 14:33
我都唔敢扮專家. 據我所知, LC同STAUB黑色裡面係有琺瑯質, 唔適宜用金屬鏟. 想知多的相關資料, 可以參考哩 ...

有琺瑯質,即係唔使「養鍋」,對嗎?

伯爵府

wkyeungcuhk 發表於 18-10-3 14:33
我都唔敢扮專家. 據我所知, LC同STAUB黑色裡面係有琺瑯質, 唔適宜用金屬鏟. 想知多的相關資料, 可以參考哩 ...

請問,你屋企現在用咩種類嘅鑊?

大宅

2018復活節勳章

sumbaby2011 發表於 18-10-3 14:59
有琺瑯質,即係唔使「養鍋」,對嗎?

上頭先俾你果個網址,有仔細介紹黑裡lc的保養方法同注意事項,你可以參考下。同一個blogger,都有介紹點樣打理白里lc, staub的使用和保養方法,同lc一樣

大宅

2018復活節勳章

sumbaby2011 發表於 18-10-3 15:08
請問,你屋企現在用咩種類嘅鑊?

我用緊不鏽鋼鑊,煎炒主要用佢,都有幾隻lc煲,用來燜野多

子爵府

wkyeungcuhk 發表於 18-10-3 08:42
哩款鑊,都係有coating. 黑色果部份就係易潔塗層。用的時間耐著,都係會甩
...

吾糸..克色糸壓紋出嚟嘅。
我用左好耐,克色唔會甩。

其實都有癡鑊....用細火好d.

大宅

2018復活節勳章

luppy 發表於 18-10-3 21:43
吾糸..克色糸壓紋出嚟嘅。
我用左好耐,克色唔會甩。

我唔知黑色係壓紋出嚟的哩個資料係邊度來源。我朋友做廠ga, 佢有解釋過哩種鑊的生產方法,個過程係先將一個不鏽鋼鑊,用機器撞出蜂巢紋,之後噴上黑色塗層,乾著之後,再做拋光,令的蜂巢格間變返不鏽鋼。所以,哩的鑊,本質上都係塗層鑊。

男爵府

sumbaby2011 發表於 18-10-3 10:48
清潔打理鈦金屬鑊,麻煩嗎?

你用咗幾耐?煮食效果滿意嗎?煎,炒,質素好唔好呀?

我用左一星期呀!我買前做左好耐research,我係用titanium pro 2X longer (意思係比titanium force 同普通塗層power glide 耐用)好方便呀,好輕身, 唔使點落油,煎野都金黃色,而炒野都係中低火快炒,差不多我就熄火再兜幾下,費事咁多油煙,對健康有害。之前用cast iron雖然無毒好安全,仲可以吸收鐵質,但用勁多油,又只可以用熱水洗,好似餐餐都食返上幾次積埋d千年油咁,已經無咁健康啦。

首頁

尾頁

跳至