自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

sumbaby2011 發表於 18-10-3 10:48
清潔打理鈦金屬鑊,麻煩嗎?

你用咗幾耐?煮食效果滿意嗎?煎,炒,質素好唔好呀?

太長打唔晒...

打理方面,都係凍油落鑊,唔好空燒鑊,同埋最好用中低火煮野,太高溫會釋放有毒物質 (無論食物or油煙or個鑊),我用木剷,煮完野攤凍先好洗鑊,用海綿輕輕洗已經好乾淨。

另外有隻更勁既係Titanium excellence 3X longer, 係最耐用,呢隻聲稱可以炒青口都唔刮花喎...

男爵府

sumbaby2011 發表於 18-10-3 13:03
請教,坊間賣的LC, Staub, Lodge, 等牌子的鑄鐵鍋,黑色裡面,有無塗層呢?

用金屬鏟有無問題?怕損壞個 ...

Lodge 係100%既鐵整出黎既鑊,完全無塗層,任刮唔嬲,大火燒都無問題,d鬼佬去露營帶去煮野食,煮餸時仲可以順便吸收人體所需既鐵質。

但養鍋真係超煩,我成日覺得用熱水點洗都唔乾淨,又一定要抹乾再搽油,如果唔係會生鏽,為左隻lodge我都唔知飲左幾多油,我而家放埋一邊唔養佢,唔知之後拎出黎會變咩樣

伯爵府

hilaryashley 發表於 18-10-3 23:41
Lodge 係100%既鐵整出黎既鑊,完全無塗層,任刮唔嬲,大火燒都無問題,d鬼佬去露營帶去煮野食,煮餸時仲可 ...

請問,如果係Staub,黑色裡面,係琺瑯質?定係塗層?

伯爵府

hilaryashley 發表於 18-10-3 23:32
太長打唔晒...

打理方面,都係凍油落鑊,唔好空燒鑊,同埋最好用中低火煮野,太高溫會釋放有毒物質 (無 ...

你嗰隻特福鈦金屬鑊,係咪法國製造?定係大陸製造?

男爵府

sumbaby2011 發表於 18-10-4 00:44

呢個我唔清楚呀

男爵府

sumbaby2011 發表於 18-10-4 00:45
你嗰隻特福鈦金屬鑊,係咪法國製造?定係大陸製造?

Made in France 呀

公爵府

2023年兔年勳章

hilaryashley 發表於 18-10-5 01:34
Made in France 呀

SEB 全資收購咗 Supor, 所以 好多 Tefal 產品 其實係 Supor 代工生產。

鈦鑊 呢啲低科技產品 大陸製造一啲都唔出奇。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

sumbaby2011 發表於 18-10-4 00:44

lc 同 staub 入面都有琺瑯.

lodge 就冇琺瑯.

首頁

尾頁

跳至