自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我只讓位給老人家,大肚婆,抱住BB,行動不便,及盲人。有能力可以自己扶住的小朋友從來唔讓,見到有d小朋友唔顧秩序衝去霸位的更覺反感。

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

melody228 發表於 18-1-6 12:03
小學生都有機會係有需要嘅,有時响車見佢地個樣謝哂書包又大,企响度都瞓著咁,應該都好疲累下;所以睇情況 ...

書包可以放地下

珍珠宮

回覆樓主:

小朋友我從未讓過,其實點解要讓座俾佢?
我年紀大過佢,佢應該敬老先岩喎

男爵府

減齡達人勳章

回覆樓主

除非唔舒服,否則唔會讓。書包大咪放地下囉

子爵府

呢啲真係冇家教

寶石宮

2024年龍年勳章

JoanC 發表於 18-1-6 11:47
連續幾日都見到小學生入到地鐵見無位坐就大發脾氣,大鬧點解無位。有啲就無大鬧,都扁哂咀望住其他乘客,一 ...

幸福可以好簡單

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

tantanmama 發表於 18-1-6 11:57
我試過有小朋友走埋黎我面前大叫: 行開, 我要坐!
我當然冇讓俾佢, 佢重複嗌咗幾次後, 我對面有個女人讓俾佢 ...

比我已經小到佢七彩

翡翠宮

回覆樓主

我日日湊女放學都搭MTR
但未見過D 咁既學生
我一定唔讓仲會Beer 住佢地

水晶宮

鄧鍾 發表於 18-8-17 22:08
我只讓位給老人家,大肚婆,抱住BB,行動不便,及盲人。有能力可以自己扶住的小朋友從來唔讓,見到有d小朋 ...

不時見到小朋友衝入車廂霸位,霸到仲要沾沾自喜好得戚

珍珠宮

hokabb 發表於 18-1-6 18:55

好明白你的情況,因為我自己本身都有類似情況,我一隻腳有半邊是麻痺的,企同行得耐都會辛苦,但我只係行得比較慢,其他人係睇唔出。我真係有傷殘証,但唔通真係攞個証出嚟請人讓座,我亦不會有這期望。

講返讓小朋友坐,如果見個小朋友開心活潑企得好好,實在也未必需要讓,公主王子扭計更唔會讓,但如果見到真係似乎需要個坐位(可能只係個人感覺), 當然讓座係好事。
其實心地好就自然會做好事,未必會有一條必然界線。對得住自己良心就很好,做自己認為正確嘅事。
但我好欣賞你,你心地好好,亦教得小朋友好好

大宅

想生BB熱投 親子王國15週年勳章

回覆樓主

我都認同,我返工企足一日都想坐下小學生定細路我通常都唔讓。老人,大肚婆同手抱bb我都一定讓

子爵府

wan_sosin 發表於 18-8-18 00:05
好明白你的情況,因為我自己本身都有類似情況,我一隻腳有半邊是麻痺的,企同行得耐都會辛苦,但我只係行 ...

多謝你讚賞佢其中一個病徵係小腿以下冇感覺,可以行到已經係上天比我哋嘅一個大奇蹟
唔使失望呀,香港仲有好多好心人嘅,起碼我哋要令到自己小朋友成為下一個好心人,你都要加油

講開傷殘証,醫生都有問過我使唔使申請,甚至好多特別福利佢絕對有資格申請,但都比我一口拒絕咗,我不嬲都同其他人包括學校老師講只需要當佢普通人就得,以前就算幾倦,每個星期六或日一定一家去行山,佢一到8歲就即刻叫佢去黃埔軍校添,有啲人一定瘋狂鬧我痴線,但當佢正慢慢進步,由西醫話冇得攪到依家慢慢成為一個正常人,我哋一家都等緊亦相信會有另一個奇蹟,絕對唔會理其他人嘅目光

珍珠宮

2018復活節勳章

回覆樓主

米係!而家個社會跌序錯哂!

大宅

回覆樓主

我好喜歡小孩子,有時候見到個子小小人又多,我會讓,冇對冇錯,我讓得開心!

珍珠宮

hokabb 發表於 18-8-18 05:01
多謝你讚賞佢其中一個病徵係小腿以下冇感覺,可以行到已經係上天比我哋嘅一個大奇蹟
唔 ...

小朋友發展有無限可能,對佢哋有信心係好的!
人太計較,唔舒服的是自己,適當時候做個好心人,對方開心,自己都開心。

侯爵府

連續幾日都見到小學生入到地鐵見無位坐就大發脾氣,大鬧點解無位。有啲就無大鬧,都扁哂咀望住其他乘客,一 ...

小學應該要讓位比人就岩

侯爵府

clyeu 發表於 18-8-18 07:25
我好喜歡小孩子,有時候見到個子小小人又多,我會讓,冇對冇錯,我讓得開心!
...

讓嘅人無錯,係父母要令佢地明白人地無必要讓你,有人讓要心存感激,無人讓亦理所當然。等於有人見到小朋友會喜歡請佢食粒糖,但小朋友唔應該認為係大人見親佢都要請佢食糖

侯爵府

starrymama 發表於 18-8-17 16:04
冇錯, 我都係怕佢地跌親同俾人撞到個頭.

果啲多人嘅站真係麻煩啲,你知某幾個站係多人到幾架車先上到架嘛,果啲你唔駛驚跌,咁多人迫住一定唔會跌,驚佢比人個pat pat塞住塊面抖唔到氣好過。所以我1拖2係唔會搭地鐵,顧唔掂啊!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

絶對同意

男爵府

大廚勳章 hashtag影視迷勳章

hokabb 發表於 18-1-6 20:05
唔知由幾時開始香港會變得咁冷漠
可能將來發生沉船等意外。都會有人走出嚟話。點解要比老人細佬同女 ...

睇咁多回覆真係大開眼界囉!

首頁

尾頁

跳至