自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主

我都係咁,而家醫院有自助量血壓機,就叫做好D,不過都比屋企讀數高,心跳都高去到成百,真係好緊張,屋企度心跳都係6x-7x

侯爵府

回覆樓主:

我都係,這是“白袍症”,一去到醫院/診所量就超高,在家量就低好多。

後來醫生要我帶機回家24小時量血壓,証明是“白袍症”。

子爵府

醒目開學勳章

回覆樓主

我仲誇!睇街症量到16x-17x 量咗好多次、醫生立即寫紙我入急症、仲要用救護車送我去,無情情住咗兩晚,

公爵府

回覆樓主:

我陀B果時都係去親醫院診所都高!屋企就無問題,試過拎埋屋企部血壓机去醫院量都係高~

男爵府

回覆樓主:

del

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

tofutofutofu 發表於 18-1-8 16:36
呢D好似叫護士症,好多人都有

子爵府

回覆樓主:

緊張?

大宅

ymw9090 發表於 18-1-8 14:06
我每次到醫院量度血壓都比家中高很多,每次都要重度,還會越度越高。
現請問各jm有此情況嗎?其實當血壓計開 ...

我朋友都有這個問題,醫院後來俾張紙佢。寫了(白袍症)。叫佢自己在家量多幾次給醫生看。醫院量血壓只作參考

男爵府

joejerry 發表於 18-1-8 14:28
你好,我又係呀,次次郁係咁,上次成二百,嚇到姑娘死

我都係呀,平時屋企check 開最多130, 但去醫院檢查就升到180、190, 再第二次就200!其實只要我見到醫院個血壓計我啲血壓就會升

大宅

回覆 TATEYAMA 的帖子

聽你講,你陀bb時都係去親醫院都血壓高,我又係同一樣,我而家先16wks,好擔心之後咁樣好煩,又比人誤會真係高血壓,我在家度是115/70左右,去到14x/90,聽日又要產檢喇,希望找到同路人傾下無咁大壓力

公爵府

Pingu00800 發表於 18-4-5 23:53

聽你講,你陀bb時都係去親醫院都血壓高,我又係同一樣,我而家先16wks,好擔心之後咁 ...

你唔使太擔心,我成個孕期由頭到尾都係係屋企自己量10x至11x下壓6x至7x,係政府同私家量係12x至14x,下壓就都係6,7x咁上下!姑娘會叫你隔十五分鐘再量,但其實都係差唔多高!我試過拎埋屋企個血壓計去醫院量完政府果部再坐埋-邊自己量都係高過屋企量!(即係唔係部機問題)所以見醫生果時你可以同醫生講係屋企係正常,我自己會記錄每日早午晚量既上下壓每次政府/私家產檢俾醫生睇!我私家醫生話係有D人係咁!不過佢千叮萬囑話如果係屋企自己量都高過某數字(sorry我唔記得佢講150定幾多度,你最好問返醫生個指標)就要即去醫院。我地呢D case醫生會緊張D,可能會要你成日抽血驗多D野,其實驗清楚都好既!
到我生完(我開刀既)係醫院果幾日量都係成日14幾,姑娘成日話你血壓好高喎,有次咁啱姑娘幫我量完血壓醫生黎左,醫生笑住同個姑娘講“佢係咁架!”
其實我估可能我太緊張,知道自己係醫院或診所量會高過係屋企量之後,每次就更加有壓力!所以盡量放鬆D啦!祝好孕

大宅

我地咁樣會唔會比醫生叫早啲入院話唔可以順產,點都捉去開刀架?不過醫院如果有晒我地資料,可能都知道係緊張既

伯爵府

回覆樓主

我係平訓同坐起身都會有分別

大宅

聽你講,你陀bb時都係去親醫院都血壓高,我又係同一樣,我而家先16wks,好擔心之後咁 ...

同我一樣,冇一次係標準度數,愈量愈高!以為第一胎中左毒血先係咁,第二胎雖然無中毒血,但都超出標準好多。要喺屋企做record!

公爵府

Pingu00800 發表於 18-4-6 00:55

我地咁樣會唔會比醫生叫早啲入院話唔可以順產,點都捉去開刀架?不過醫院如果有晒我 ...

我開刀係自己揀(去私家醫院),但我keep住公立/私家兩邊產檢到最後!其實係醫生角度孕婦血壓高係好危險,例如妊娠毒血症患者其中-個因素就係血壓高!所以我地呢Dcase會check得緊D,我就次次都要落去抽幾支血驗,咁check唔到有問題,佢地唔會叫你提早生或開刀生既放心!最緊要自己日日量住血壓,我果時仲專登買多個血壓計放係公司lunch後量!記錄低每日數字正常就唔使擔心!

子爵府

回覆樓主:

白袍症
好多人一見到醫護人員都會不奇然血壓颷高
呢啲情況最好平時喺屋企量
量之前坐15分鐘
量完做記錄俾醫生睇

大宅

ymw9090 發表於 18-1-8 16:29
原來好多人都喺咁,但我無辦法克服,每次覆診前幾天血壓已開始高D.

呢種叫白袍症,去到醫院就會緊張。 如果醫生畀你孭24小時機都冇發現問題。佢會用你平時喺屋企度嘅血壓為準。

男爵府

回覆樓主:

我自己都係咁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我家人在醫院量180/200,
我也試過140,護士反問是否長期服藥,其實係太緊張
不要從別人的嘴裡去認識我

水晶宮

我都係

首頁

尾頁

跳至