跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆 Erniann 的帖子

介唔介意講下 interview 問咩? 你上年自己申請唔經AGENT ?

複式洋房

mycoconutbaby 發表於 18-4-5 20:07

介唔介意講下 interview 問咩? 你上年自己申請唔經AGENT ?

大部分都係問你business 公司業務/finance同埋問你之前的experience 。

大宅

Erniann 發表於 18-4-5 15:18
我上年12月申請左T1,有interview ,最終被rejected(emoji), 樓主你可以介紹你的agent給我嗎,唔該(emoji)
...

請不要在此問agent資料,BK規矩會被封貼的。
我想分享些移民前的心態預備
其實要提意大家考慮移民前,最好先到英國視察一下環境,是否適合大人生活及工作,俗D講”搵唔揾到食/吃先?”
不要只盲目為了孩子的教育,因為你揾唔到食,佢都冇好日子過的係咪?
我申請T1前飛咗去4次,了解不同落腳點的工作機會,住屋環境,學校環境⋯⋯等。一個重要的決定,連根拔起一去不回的決心,先要了解清楚是否真的適合一家人?

複式洋房

FiFi618 發表於 18-4-6 15:29
請不要在此問agent資料,BK規矩會被封貼的。
我想分享些移民前的心態預備
其實要提意大家考慮移民前,最好 ...

其實已經行到呢一步,心理和生活質素一定唔會比你差。我亦相信在坐各位都是成年人,作這樣重大決定時都會做足準備的。

別墅

你諗住幾時再申請呀? 我都擔心過唔到interview, 我英文麻麻地.

複式洋房

mycoconutbaby 發表於 18-4-7 21:30

你諗住幾時再申請呀? 我都擔心過唔到interview, 我英文麻麻地.

已經禁左制再申請的了,再接再厲!
Interview 可以揀廣東話架,不過最好更係用英文啦,我自己係用英文interview ,佢地用嘅英文唔深的,不用怕。

別墅

加油呀 !! 等你好消息

複式洋房

mycoconutbaby 發表於 18-4-7 22:50

加油呀 !! 等你好消息

嗯!會的!entrepreneur精神!
不過我真係好好奇,樓主的中介夠竟幫佢寫D咩proposal 點解可以唔洗interview而直批,因為據我所知由上年年中開始,大部份香港人申請T1係要interview 的。

大宅

回覆樓主

我唔會知每一個路過的朋友行到邊一步,只係在英國見到好多成年人都唔適應,先多作長氣提醒。

我諗要明白中介並不是一個作家,不能冇中生有。一定要基於申請人的背景資料去配合,所以我個agent雖然成功率高但他們是有揀客的。
給初步了解的朋友參考如下
例如做開會計的話想去英國開茶餐,你係移民官都唔會批,要知道T1成功率只有50%,暗藏的細節冇人可以肯定的話你知!
-點解揀英國差不多是必問的
-有冇營商經驗
-你想做的行業是否他們想吸納
-三年半期間駛錢駛得是否足夠

大家開心交流一下,祝大家好運
每日都有唔少人pm我問問題,恕未能一一回覆,特別是一些較私人的問題,請見諒

大宅

mycoconutbaby 發表於 18-4-7 21:30

你千其唔好夾硬用英文interview,用返自己有信心的語言,人家有專業翻譯,用咩語言絕對不會影響結果,我agent話佢好多客用廣東話都批到㗎。

複式洋房

FiFi618 發表於 18-4-8 05:37
我唔會知每一個路過的朋友行到邊一步,只係在英國見到好多成年人都唔適應,先多作長氣提醒。

我諗要明白中 ...

樓主希望你唔好介意我咁問,你搵左半年資料,去左英國4次視察環境做足準備,你覺得自己過到去一定即刻適應得到嗎?做足洒所有準備,同你真正係果度生活係兩回事呀。
可能你英國的朋友們之前都跟你今天一樣所有事情都計劃好,可惜還未適應到,今天的你是從前的他們,將來的你就是今天的他們,no one knows!

人離開左自己的comfort zone 去到一個新地方,係要重新開始,重新認識,重新去適應架啦。我自己就會諗下點解我咁犯賤離開自己的comfort zone都要移民,而我既原因同目標係我既動力去適應同生活。

大家一齊努力啦,未成功既大家一齊努力申請到為止,成功申請到的希望過到去生活可以事事順利。

大宅

Erniann 發表於 18-4-8 15:01
樓主希望你唔好介意我咁問,你搵左半年資料,去左英國4次視察環境做足準備,你覺得自己過到去一定即刻適應 ...

我唔介意,申請移民的過程都係唔容易,好似我身邊的家人朋友更不一定支持,甚至遇到不理解。我更見過有些更連兩夫妻也步伐不一致,話interview要in甩佢,所以一家人能同心已很難得。

等待是很痛苦的,差點變得精神緊張,情緒低落實在非常煎熬,我都經歷過,加油!感受到你有好大的決心和勇氣去闖一片新天地,所做的一切都是為了家人有更好的生活環境,祝福你一切順利。

男爵府

FiFi618 發表於 18-4-8 05:37

我諗要明白中 ...

樓主,你舉既例子唔係幾好,我知你意思係想話做開嗰行,申請做一門完全無關既行業係無可能成功,但係其實唔係架;我朋友申請既創業係真係同佢做開嗰行完全無關係;佢係就你講既例子,佢係會計師,自己開會計師樓,但係佢申請既係科學研究,即係研究到咩新野就賣,咁當然佢應該係夠晒分既,錢,英國大學畢業,有專人寫proposal(我老公),比律師睇完就入紙(其實個律師都唔明佢做咩)唔洗見就批咗

大宅

草八刀 發表於 18-4-9 02:49
樓主,你舉既例子唔係幾好,我知你意思係想話做開嗰行,申請做一門完全無關既行業係無可能成功,但係其實 ...

你講得啱唔係冇可能,有錯請指正!善意交流絶對冇問題。其實真係要睇Timing 上年5月前真係乜都得,只要有錢就算入股人哋公司都批,話之你有冇相關經驗,但最近真係收緊咗好多。我唔知係因為申請人多咗,配額有限,定係三年半續期時出現好多貨不對板,所以越來越嚴格,做開生意的都問到暈,資料由agent公司聽返嚟,他們較貼市,會知道邊D人”容易”唔批,唔係一定唔批,問題係成功率有幾高。
以上只係比大家參考,我冇任何利益的。

大宅

回覆樓主

我知道我寫嘅未必好多人啱聽,我亦唔係知好多。只係真心將經歷過、見到、聽到的分享一下。
我何嘗唔想多D人申請到,可以多D同聲同氣的人過嚟英國生活。
我宜家揀的曼城附近真係唔算多香港人,可能倫敦會多D。無計我D啱啱儲夠錢移民的窮中產住唔起倫敦

男爵府

FiFi618 發表於 18-4-9 04:15
我知道我寫嘅未必好多人啱聽,我亦唔係知好多。只係真心將經歷過、見到、聽到的分享一下。
我何嘗唔想多D人 ...

倫敦都唔係好多華人呀,不過唔緊要啦,最緊要地方岩自己,過到黎唔會再咁在意有錢定窮,最緊要開心舒適;我成日話過到黎開心咗好多,無咁大壓力,食又好咗,因為買餸真係好抵,我好鐘意,好多野都第一次煮,以前係香港大部分時間都係得菜加魚/肉,而家整多好多款式;又可以間中去郊遊行下,人都健康啲;去旅行又平,我過咗黎半年,1月開始差唔多個個月去旅行,爽;我地都唔係有錢人,只要心足就夠

複式洋房

FiFi618 發表於 18-4-9 03:53
你講得啱唔係冇可能,有錯請指正!善意交流絶對冇問題。其實真係要睇Timing 上年5月前真係乜都得,只要有 ...

係呀Timing 好緊要,遅左半年(我上年12月申請)已經咩都唔同洒,真係嚴審好多,自己份business proposal 係比專業人寫,個官用左個幾鐘問到你暈,最後都係唉.....被rejected 原因係非常之ridiculous,唔係rejected 你份proposal 唔得,而係挑剔D非常之皮毛嘅嘢。
我都係果句佢地審批越來越嚴謹,大家要好小心謹慎處理。

複式洋房

草八刀 發表於 18-4-9 04:40
倫敦都唔係好多華人呀,不過唔緊要啦,最緊要地方岩自己,過到黎唔會再咁在意有錢定窮,最緊要開心舒適; ...

見到你咁講真係登你開心,非常厲志非常正面,鼓勵我自己要更加努力。多謝分享!

大宅

草八刀 發表於 18-4-9 04:40
倫敦都唔係好多華人呀,不過唔緊要啦,最緊要地方岩自己,過到黎唔會再咁在意有錢定窮,最緊要開心舒適; ...

這種退休般的生活真係開心,但請問你介唔介意分享一下做邊行,經營情況困難嗎?我諗好多人想知,卻冇乜人願意分享。
始終細路重細坐食山崩

男爵府

FiFi618 發表於 18-4-9 13:54
這種退休般的生活真係開心,但請問你介唔介意分享一下做邊行,經營情況困難嗎?我諗好多人想知,卻冇乜人 ...

我自己唔係創業移民,我係spouse visa, 我過到黎無做野啦,我老公做開貿易,賣啲化學野,都夠生活;我地本身係香港都無樓,太貴買唔起;所以你地有樓賣咗過黎就超級嘆呀,呢度啲人其實唔會好似香港咁成日講錢,我覺得佢地生活真係好簡單(超級有錢嗰啲油王呀,俄佬就唔知啦

首頁

尾頁

跳至