跳至

首頁

尾頁

別墅

係英國, 如果唔楂車, 會唔會唔好唔方便? 我好怕楂車
down town 小學校網 ok 嗎?

男爵府

mycoconutbaby 發表於 18-4-10 13:45
係英國, 如果唔楂車, 會唔會唔好唔方便? 我好怕楂車
down town 小學校網 ok 嗎? ...

睇你住邊區,住Greater London都無咩問題,巴士準時;其他地區我淨係知Manchester 呢個大區,一啲都唔準時,有時會無咗班車,我識人住過Bolton and Oldham, 佢話明明幾點有車,等到發毛都唔見,其他地方要問下有無jm知。我最近識咗個英國呀婆,住係Greater London, 佢無車牌,唔識揸車

大宅

回覆樓主

我都好想申請 但喺又唔知應該點做!希望大家可以指教下我 thx

大宅

FiFi618 發表於 18-3-5 01:56
我是揾香港agent的,唔一定要有生意經驗,有當然好D。成功率會有50%,agent會教你點寫開公司的計劃書
...

大宅

草八刀 發表於 18-4-9 02:49
樓主,你舉既例子唔係幾好,我知你意思係想話做開嗰行,申請做一門完全無關既行業係無可能成功,但係其實 ...

咁應該好大機會會睇你學歷 資產去批同需唔需要 interviews 喎

男爵府

haululu 發表於 18-4-14 20:28
咁應該好大機會會睇你學歷 資產去批同需唔需要 interviews 喎

我意思唔係學歷呀,係指係英國讀,咁唔係英國讀又唔代表唔得既,只係英國讀可能會高分啲(自己諗既);資產就梗係要睇啦

民房

回覆樓主

我太太舊年年底都申請過T1E,同樣係Interview後被refuse。我們上星期重整旗鼓再交第二次的申請文件了,希望天主能成就。

我已將經歷寫成blog和一眾同路人分享,歡迎指教!

https://m.facebook.com/escapehongkong/

大宅

草八刀 發表於 18-4-15 02:50

我意思唔係學歷呀,係指係英國讀,咁唔係英國讀又唔代表唔得 ...

我英文麻麻地 老公英文好 但喺佢已經50歲 個仔先得4歲 都應該好難成功!真喺好想離開香港 。但好困難

民房

haululu 發表於 18-4-15 21:21
我英文麻麻地 老公英文好 但喺佢已經50歲 個仔先得4歲 都應該好難成功!真喺好想離開香港 。但好困難
...

申請英國T1E簽證,是沒有年齡限制的,要求的只是有£200,000資金到英國開立或注資公司並成為董事,如果擬成立的公司業務和申請人的工作經驗吻合,成功幾會便相對較高。其餘的要求是英語能力(IELTS4分),申請人及受養人的生活費證明,肺結核測試報告,無犯罪紀錄證明書(良民證)等。

大宅

Mimo2006 發表於 18-4-16 08:51
申請英國T1E簽證,是沒有年齡限制的,要求的只是有£200,000資金到英國開立或注資公司並成為董事,如果擬 ...

英語能力 我驚自己pass 唔到!

民房

haululu 發表於 18-4-16 09:01
英語能力 我驚自己pass 唔到!

你會喺你做申請人,還是你先生做申請人?T1E簽證只會對申請人有英語能力要求,受養人是不用提供英語能力測試報告的。

大宅

Mimo2006 發表於 18-4-16 09:04
你會喺你做申請人,還是你先生做申請人?T1E簽證只會對申請人有英語能力要求,受養人是不用提供英語能力測 ...

哦⋯⋯咁就好啦! thx

民房

haululu 發表於 18-4-14 20:28

其實現在都未有確實了解到他們是根據什麼原則去決定一個申請人要唔要interview,但我見過的情況有:
-如資產證明未能滿足有關要求,則不會安排interview而直接refuse
-如對申請人的business plan或申請人的工作經驗有疑問,有可能要interview

但你是不是在英國受過教育或英語水平高低,應不在是否需要interview的考慮之列。

大宅

Mimo2006 發表於 18-4-16 10:55
其實現在都未有確實了解到他們是根據什麼原則去決定一個申請人要唔要interview,但我見過的情況有:
-如 ...

所以攪咩生意或者入股咩公司喺重點問題。我地無做生意經驗。仲難

民房

haululu 發表於 18-4-16 17:46
所以攪咩生意或者入股咩公司喺重點問題。我地無做生意經驗。仲難

冇做生意經驗,會比有做過生意嘅難,但都唔係冇機會。可以諗下自己有工作經驗嘅行業,可唔可以自己做老闆?簽證的申請指引並沒有說明一定要有營商經驗,只是如果連相關行業經驗都沒有,business plan當中就要有極為周長的計劃和數據去支持為何你有信心會成功。

大宅

Mimo2006 發表於 18-4-16 21:25
冇做生意經驗,會比有做過生意嘅難,但都唔係冇機會。可以諗下自己有工作經驗嘅行業,可唔可以自己做老闆 ...

我個行應好難創業!因為要有好多資金

民房

haululu 發表於 18-4-17 07:24
我個行應好難創業!因為要有好多資金

明白,可以試吓將規模縮細,或做類近的。只要你能把你的工作經驗和你的生意連繫起來,說明兩者的關係和共通點,還是有機會的。

別墅

LC167 發表於 18-3-5 09:13
Thanks ur reply. Could u pm ur agent? Thanks

Can you tell me the agent info? Thanks
CatCatBB

大宅

回覆樓主

Can you tell me the agent info? Thanks

大宅

3kidsmother 發表於 18-6-7 09:20

這(emoji)的板規是不能作出任何的agent推介。
我們純粹分享一些經驗。

首頁

尾頁

跳至