自由講場

跳至

首頁
12345...15

尾頁

男爵府

今日(10日)下午金鐘港鐵站一個老伯,疑因不滿有自閉症的小朋友踢到他,而出手打小朋友,事後老伯即時跳上車逃走。涉事自閉童的母親黃女士接受東網訪問時哭訴,當時車廂各人竟反指她蝦阿伯,卻無人出聲指老伯打人有錯:「明明係個阿伯打我個仔,點解可以變咗我蝦阿伯,真係匪夷所思!」

自閉童的母親黃女士接受訪問時已哭腫雙眼。她透露,今日搭乘港鐵,是因為要帶同有自閉症又未能開口說話的兒子,由旺角到銅鑼灣針灸。當到中環站她見有空位,於是抱孩子前去坐下,就在此時老伯用手「拂」向孩子,指孩子踢到他。當時母親客氣指「不好意思」,更連續8次道歉,但對方一直目露兇光,未肯罷休。

最令她感無助及難受的是,當時並無其他乘客挺身而出支援她,卻因她已情緒爆發,更反指她不講道理,黃當時心想:「我都係人,我都有感受,我個仔畀你打咗喎!」她因此大聲控訴,卻未料更被車上其他乘客指她大聲欺負老伯,更有旁人因此用粗口指罵她,亦有人在旁大叫「打佢(小童)咪打佢囉!」,令她當場受辱落淚,她慨嘆當時車廂並沒有公義:「就算係我個仔踢到佢,阿伯就可以出手打個細路?」

黃稱,老伯一直未有就出手打小孩道歉,更指「老人家點可以講對唔住!」她當時已失分寸,又不想老伯借機離開,唯有用身擋着車門,但她不明港鐵職員要她離開車廂,卻反而任由老伯離開放生他,而未有留下2人調查清楚事件。因此她在片中不停問:「點解要畀佢開車!」

最終警員到場亦因老伯已被放走,而表示難以調查下去:「我再堅持反而畀人覺得我留難個職員,真係好無助!」

除了今日發生的事件,黃女士坦言,帶着1個輕度自閉,1個中度智障同時患有自閉的兒子外出,受到旁人白眼可謂家常便飯:「免疫㗎喇!對唔住、唔好意思,成日掛喺口邊。」

男爵府

回覆樓主

但看不見的傷殘,往往換不到旁人諒解,旁人隨口一句毒舌「傻仔唔好帶出街啦」、「收聲啦!帶佢落車啦!」,對於照顧特殊兒童的母親來說:「好似一把刀咁,好痛,作為父母,十月懷胎生佢出嚟,我都唔想咁,我都已經想盡辦法令佢唔好騷擾到人,點解連一個小小嘅空間都唔可以畀我?」

她續指,除了兒子不受控地尖叫、忽然剎停、手舞足蹈而觸怒陌生人,兒子雙腳有毛病不能久站,即使坐關愛座亦會被人批鬥,令她長期要把兒子抱起。

她不求大眾除下有色眼鏡,只是很卑微的,希望大家在看見自閉兒童時,不要出口傷人,亦希望有不關事的「塘邊鶴」自以為公義,卻只是用表面年齡、看得見的傷殘狀態,去判斷事件的對錯,卻沒有看清他們口中的大義凜然,原來亦另有內情。

mcyw888    發表於 18-1-11 11:29

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

看不見的傷殘

侯爵府

聽到好心痛⋯
懷胎十月 仔女有問題已心如刀割⋯仲要抱遭無情對待

水晶宮

回覆樓主:

男爵府

2024年龍年勳章

孟母3000 發表於 18-1-11 01:11
但看不見的傷殘,往往換不到旁人諒解,旁人隨口一句毒舌「傻仔唔好帶出街啦」、「收聲啦!帶佢落車啦!」, ...

睇見單新聞,個心那住那住痛!我哋太容易用自己狹窄眼光去批評表面嘅事實
希望自己可以可以多啲體諒他人的需要,亦希望果位媽媽嘅小朋友可以慢慢進步,令媽媽冇咁辛苦

學會放下    發表於 18-1-12 23:02

男爵府

慘,父母好辛苦,大壓力

寶石宮

2023年兔年勳章

今日(10日)下午金鐘港鐵站一個老伯,疑因不滿有自閉症的小朋友踢到他,而出手打小朋友,事後老伯即時跳上 ...

别人看不到 有苦自己知

男爵府

回覆樓主:

聽到這位媽媽講述事情經過時,感受到她當時的難過與無奈

子爵府

回覆樓主

女子本弱,為母則強。希望嗰位媽媽加油
唔需要為啲冇則穩心又眼光狹窄嘅人嘅唔開心

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主

唉~~所以有時候

眼前的未必是事實真相

男爵府

回覆樓主

頭先睇到fb果段片,忍唔住喊左
呢幾日咁多虐兒的新聞,加上呢個媽媽真係無助無奈果種痛,真係除左遞上紙巾,仲好想擁抱一下佢。望住身旁熟睡的小朋友,做媽媽真的不容易,何況照顧特殊兒童的媽媽!
呢位媽媽加油啊

男爵府

熱血勳章

回覆樓主:

我大仔係有自閉症+智障,雖然幸運地我無遇過類似情況,但係就身同感受,呢位勇敢既媽媽已經接受東方日報的訪問,大家不妨留意一下。有陣時家長話俾人聽小朋友有自閉症唔係諗住作為開脫既藉口,只係希望大家可以多一份諒解,謝謝

子爵府

回覆樓主

小朋友無啦啦比人打,嬲係正常, 看見facebook短片, 可感受當事人的無奈.

男爵府

今日(10日)下午金鐘港鐵站一個老伯,疑因不滿有自閉症的小朋友踢到他,而出手打小朋友,事後老伯即時跳上 ...

睇報導只係婆說婆有理 我就對件事有所保留 唔好講個阿伯先 全車人都企係阿伯果邊 連職員都係? 我覺得佢冇講晒成件事出黎囉

dede2005    發表於 18-1-11 09:13

伯爵府

什麼是...拂?

男爵府

回覆樓主

果班口出狂言鬧該母親的乘客,唔該出來同人道歉啦!

怕人搞笑阻遲列車,就亂指責人,
良心過得了?

平時大把老人侍老賣老,好,我忍你!
但打人唔啱呀,叫條阿伯出來道歉,
我諗先會令位母親平伏返個傷害!

阿伯,夠膽打就要夠膽認
出來道歉啦!
村姑 亞Bee

公爵府

yatmanchris 發表於 18-1-11 05:25
睇報導只係婆說婆有理 我就對件事有所保留 唔好講個阿伯先 全車人都企係阿伯果邊 連職員都係? 我覺得佢冇 ...

打人已經係唔啱,我唔理解假如港鐵有罪案,職員唔可以留住個客?阿伯冇得走,警察嚟到處理,佢係清白自然冇事。

公爵府

回覆樓主

被人整到就要打人,我日日搭地鐵咪日日同人開片?

禁止訪問

首頁
12345...15

尾頁

跳至