自由講場

跳至

首頁
34567...15

尾頁

子爵府

回覆樓主:

旁觀者嗰句打佢咪打佢勁過份
個媽媽都講咗佢係特殊孩子,又道咗歉
一個正常人咪講返句唔好意思囉!
阿伯,唔係話老人家就大哂
年紀大都要長見識和智慧㗎
人哋道歉先,你都好應道歉一句或起碼個態度好返啲先啦

大家睇花生梗係易㗎,當事人被咁對待仲無人幫口,係幾委屈。依家佢都係話想搵返目擊者啫。到有目擊者咪件事清楚多啲囉!

大宅

回覆樓主

我認識這位媽媽,她本人是個好有忍耐也不會持著自己兒子是特殊兒童就有特權的媽咪,以她個性一定盡量都忍,有一次她分享了到公園玩俾別人的媽媽說她兒子是傻仔,嗰位媽咪還立刻帶走自己個仔以免被她口中的傻仔影響。事件中的這位媽咪也沒有惡言相向只帶走自己兒子默點流淚。

所以我絕對相信她的委屈,她也一定會是真誠道歉不會以為自己小朋友是特殊小朋友就大曬嗰種

男爵府

我見有人話係個女人係度嘈,好滋擾,所以全車人都唔幫佢,反而話個亞伯行路都唔穩。如果自身冇問題,又點會全車人一個都唔幫佢有時D野唔好睇得太表面

珍珠宮

2023年兔年勳章

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主

男爵府

pugpugyan 發表於 18-1-11 12:15
我認識這位媽媽,她本人是個好有忍耐也不會持著自己兒子是特殊兒童就有特權的媽咪,以她個性一定盡量都忍, ...

我唔識佢,但我有留意佢fb,希望佢盡快忘記呢件事,因為兒子需要她照顧

公爵府

hnh_mami 發表於 18-1-11 11:21
我都係2個sen小朋友既媽媽,確實我地出街會遇到好多狀況,我理解到點解事主媽媽會失控,但另一方面亦覺得 ...

我大仔都係sen,未試過甘同人嘈多數見唔對路就離開現場
其實好簡單個媽媽小朋友踢到人,講聲對唔住離開現場
唔使係度同人理論
糾纏落到,自己又傷心神情緒失控,嚇親個仔
我大仔試過mtr鬧情緒比d4,5歲小朋友話番我大仔甘大個都發脾氣,d家長拿我大仔做教材教小朋友唔好甘
甘我點?我係好難受但又唔可以阻止人去講咪離開車廂
有d野要放低人地眼光,睇法,唔係遲早激到自己情緒爆煲

公爵府

pugpugyan 發表於 18-1-11 12:15
我認識這位媽媽,她本人是個好有忍耐也不會持著自己兒子是特殊兒童就有特權的媽咪,以她個性一定盡量都忍, ...

我係sen媽媽明,幾好忍耐都好,始終係人會有情緒長期壓抑,去到一個位情緒會爆

子爵府

回覆樓主

個阿伯係唔岩, 但事實佢個仔又真係整到阿伯,佢 道歉8次人地就要原諒佢,個阿伯都有情緒, 其實只要息事寧人走開,跟本唔洗嘈唔洗放到咁大。

琥珀宮

看不見的傷殘

子爵府

回覆樓主

所以啲老人家更加似老賣老。。。

珍珠宮

2018復活節勳章

apple~y 發表於 18-1-11 12:55
...

辛苦你,小朋友大個咗就會慢慢改善嘅 ,你係一個eq高嘅媽媽。

我認同片中媽媽當時可能好慘好無助,但有時真係無辦法,出街唔一定遇上好人,所以為保護自己同小朋友,我贊成你嘅做法,真係無可能人人都會互相體諒,個媽媽似壓力爆煲,而且咁做都會嚇親佢小朋友 希望政府有多啲資源去幫助呢啲家庭,睇片個心覺得唔舒服,感覺個媽媽好大壓力,希望嗰位媽媽可搵到方法調節同舒緩吓壓力,否則長期抗戰去照顧有特殊需要嘅小朋友,真係會爆煲。

同時希望社會大衆多啲互相體諒包容,人人都有自己難處,人人都有各自壓力,大家生活都唔容易,多互相包容體諒。

子爵府

apple~y 發表於 18-1-11 12:55
...

sen家長自我情緒管理好重要,好多人只著眼小朋友,但無關心過大人,但最重要係大人能直接影響小朋友,所以大人先係最需要幫助嗰個。

好想同大家講,希望大家唔好再質疑事主媽媽,或者要搵個伯伯出黎點點點。大家只需要同事主媽媽講“辛苦了,加油呀” , 如見到事件中既伯伯就關心一下老人家,社會上唔同崗位人士都需要別人關心的。

男爵府

回覆樓主

心痛果位媽媽 更心痛香港人越來越浮躁

珊瑚宮

回覆樓主:

睇佐,超慘

水晶宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

好心痛, 亦替呢位媽媽辛苦, 希望佢家明天會更好

男爵府

回覆樓主

"老人家唔可以道歉" - 乜野道理?
如做錯事就應該要道歉㗎啦!

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

孟母3000 發表於 18-1-11 01:11
但看不見的傷殘,往往換不到旁人諒解,旁人隨口一句毒舌「傻仔唔好帶出街啦」、「收聲啦!帶佢落車啦!」, ...

大宅

nainaitze 發表於 18-1-11 10:15
同意,如果事實真係如個媽媽所言,我唔相信車上一個乘客都唔幫佢哋兩母子,香港人應該未至於冷漠成咁。
不 ...

認同!

男爵府

faymi 發表於 18-1-11 13:04
個阿伯係唔岩, 但事實佢個仔又真係整到阿伯,佢 道歉8次人地就要原諒佢,個阿伯都有情緒, 其實只要息事寧 ...

但係都唔使出手打人,如果佢打你,你估會點?一出手就係果個唔啱,無野講

首頁
34567...15

尾頁

跳至