在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

份工做左5個月,宜家懷孕第10週。未通知老闆。
之前老闆問我有無打算生小朋友,我都話暫時未有。現在過左試用期就有左。
公司得我同另外一個同事,佢已經好忙。
到時放產假唔知點好。一個人要頂兩個人野可能連佢都會辭職。
我宜家都唔知點好,打算夠三個月先通知老闆,有機會要看她面色。
開始要看產科左產檢所以要請假,又唔知用咩原因好。
宜家好煩惱,好唔好做多幾個月就辭職?
到時專心養胎,到BB大d先搵工。99,老公都返工,無人湊B,又唔想請工人。
其實有想過叫99退休湊孫,但佢年紀都大有時腰骨會痛,都好辛苦,不如自己湊好。
但係無左我份收入就會好手緊,好煩惱。
大家有咩建議?

複式洋房

joisehaha 發表於 18-1-11 16:18
份工做左5個月,宜家懷孕第10週。未通知老闆。
之前老闆問我有無打算生小朋友,我都話暫時未有。現在過左試 ...

請工人湊啦,可以叫四大長老間唔中上去睇。bb 出世,D錢好似倒水咁,奶粉、尿片又打針、睇醫生都係好大支出。我之前未生都估唔到,所以如果經濟唔許可就做住先啦。

大宅

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

如果經濟唔許可,唯有請工人。勉強做ftm,老公會好大壓力。

男爵府

我情況有d似你,如果老公一個人工作夠食既但會變得手緊,初初有左bb都有諗過立即辭職,主要係驚陀b時會好辛苦,但同公司過完佢地會調節番我既工作,加上奶奶係我生完後會辭職湊b,我就繼續工作,如果得老公一個工作,我驚會燒錢咁無晒d積蓄
大前提你奶奶肯幫你湊先得,或者排育嬰園但你預計至小等bb到半歲先排到有位…或排更長時間…個段時自己湊住先囉

複式洋房

kissapplegirl 發表於 18-1-12 05:37
我情況有d似你,如果老公一個人工作夠食既但會變得手緊,初初有左bb都有諗過立即辭職,主要係驚陀b時會好辛苦, ...

未同99商量,睇下老闆反應點先。

男爵府

joisehaha 發表於 18-1-12 07:36
未同99商量,睇下老闆反應點先。

我生左放完產假就番公司辭職喇 雖然老公一個人搵錢會有d辛苦 但睇住bb長大係無價 自己湊最安心

複式洋房

回覆樓主

依家決定放產假前辭職,自己湊返,對bb黎講係最好的。唔洗影響自己心情。

別墅

回覆 joisehaha 的帖子

係呀,自己一手一腳湊係最好既。我辭職前都考慮左好耐,
雖然少左一份糧真係手緊d既,
但係老公果句:我暫時唔需要你份糧,但呀b細好需要媽媽。
我就辭得好安定,
我呀女依家6個月大,ftm 可以埋身餵人同陀b一樣,其他人係唔會明白當中既樂趣。
等呀女返學我就做返野

複式洋房

回覆 Ccrystaltse 的帖子

聽你甘講,我都會比心機。雖然好多人都話老闆甘差每次請假都比說話我聽,一於出埋產假份糧先。但係同事態度差真係難頂,搞到個人好緊張好唔開心。我覺得小朋友平有平養,只要自己有耐心照顧佢就好了。99會繼續返工,但每個月會返少d,到時幫下手湊b。到BB大個d就搵工做。真心想陪住bb成長,系好難得架,不過需要堅持!!!我要好好加油。

別墅

我都係放完產假先辭職,因為我本身無諗過要辭職做全職媽,其他人講咩做咩由得佢地,係難受既,不過會熬過既,
我自問工作期間做好本份,辭職係僱員個人既選擇,產假係人權,
所以產假後辭職唔係咩錯,工作長做長有,bb既成長就只有一次,
新手媽好辛苦架,新手全職媽仲辛苦呀!熬過頭兩三個月就好好多架啦!
加油呀 !!

複式洋房

Ccrystaltse 發表於 18-3-29 00:24

我都係放完產假先辭職,因為我本身無諗過要辭職做全職媽,其他人講咩做咩由得佢地 ...

我會努力!大家一齊加油!

首頁

尾頁

跳至