想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

sasasali 發表於 18-11-13 12:49
承你貴言
不過我這幾日底底都見到有輕微黃色野
係唔係正常?

正常既,真係要放鬆心情呀……BB會痴實媽咪

大宅

常綠葉 發表於 18-11-13 13:57

別墅

回覆 常綠葉 的帖子

不好意思, 我想問下黑枸杞, 我係普遍藥房買(唔係有機) 沖出來係淡淡既紫色(10粒), 顏色好淺的, 是否這樣的? 是否需要落多d? 如果唔係有機, 是否都是放10粒落去泡水?

大宅

Yuyuyu!! 發表於 18-11-13 15:55
回覆 常綠葉 的帖子

不好意思, 我想問下黑枸杞, 我係普遍藥房買(唔係有機) 沖出來係淡淡既紫色(10粒), 顏 ...

冲出來係會紫色既,只係有機野生含花青素等等會高d,有效d。我係聽中醫講話每次唔好飲太多,因為會燥架!所以唔係話加多10粒就會同有機野生黑枸杞功效相同。所以我覺得唔好加量,先用10粒試下先?睇下身體有無反應?

別墅

回覆 常綠葉 的帖子

ok, 收到!!!!

別墅

回覆 常綠葉 的帖子

不好意思, 我好多問題, 希望你唔好覺得我煩因為我想快d買齊d野比我老公調理, 已經差不多三年都仲未成功.
想問下d 馬卡粉 可以係邊度買到?

大宅

Yuyuyu!! 發表於 18-11-13 17:01
回覆 常綠葉 的帖子

不好意思, 我好多問題, 希望你唔好覺得我煩因為我想快d買齊d野比我老公調理, ...

唔煩唔煩,我明白你心情呀⋯⋯但你唔好令自己太緊張,搵其他野做下,分散注意力。馬卡粉iherb都有好多,你搵返d有機同review 高既。我老公都係食返同蛋白粉個牌子,但我剛剛係iherb 只搵到Vega 馬卡丸無粉。但其實佢都係粉,但用膠囊做成丸。我老公都有食丸,你又可以參考一下。

別墅

回覆 常綠葉 的帖子

好多謝你呀!!! 好開心有人明白我感受. 因為真係好難受, 每次由希望-->等待--> 失望 (不斷重複)
我想同你分享下:
今個月第一次做完IUI, 16/11 等放磅 ( 洗完丁丁型態都係得1%) 所以我都已經打定輸數.
其實做完IUI, 叫自己唔好諗咁多, 要放開心情, 其實好難 (你個陣有咩方法可以唔諗?)

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

Yuyuyu!! 發表於 18-11-13 17:36
回覆 常綠葉 的帖子

好多謝你呀!!! 好開心有人明白我感受. 因為真係好難受, 每次由希望-->等待--> 失望 ( ...

我果陣真係乜都無諗,唔得咪下一次囉。我第一次都失敗啦,所以都係預左失敗。返工咪同d同事傾下偈,專注工作上既野。放工咪同朋友/老公去下街,回家就搵劇煲。好快就兩星期!我去驗血果朝都無特別感覺,下午我老公上網check個報告,見到中左,佢msg我hcg有反應呀⋯⋯我都無乜大感覺 果日重要係Halloween。我之後重每月都出血,有次出到好似開水喉咁,但我都比較平靜,無乜諗,只相信bb,相信自己!我全個孕期都嘔,輕左最少20磅,到34週ultrasound,d人又話個肚細,BB唔夠營養,唔夠重,出世難湊。最後36週子宮頸已經軟,亦開左1-2指,但都未生得,39w+4d重約埋催生期,結果BB準時40w出世!

大宅

Yuyuyu!! 發表於 18-11-13 17:36
回覆 常綠葉 的帖子

好多謝你呀!!! 好開心有人明白我感受. 因為真係好難受, 每次由希望-->等待--> 失望 ( ...

我好明白每月食白果感覺,一到排卵期就每早驗下紅d,又要keep住驗尿,睇下幾時排卵。又怕自己早左或遲左曳曳!又要每朝check體溫... 到M黎前後又怕每次去廁所見到血。日日都食維他命,又去針灸!最慘係唔可以同朋友講,但d朋友又會催下你快d生啦⋯⋯小朋友可以一齊大嘛。都唔知點答好!但其實中左之後,都重有好多關要過,一定要個人放鬆先可以順利渡過,唔係BB未出世就已經產前抑鬱!你而家乜都唔好諗,好好同朋友老公去行街睇戲食飯,放鬆自己!BB要黎,點都擋唔住!要相信自己,相信BB一定會黎。

大宅

Baby_Mum09 發表於 18-11-14 10:10
請問黑杞子是否唔可以用熱水焗?
我依家飲緊南棗黑豆水,想加埋入去
但本身用熱水焗一晚,早上飲

係唔可以用熱水焗呀⋯⋯d營養會破壞曬流失曬!用60度水就可以了!黑豆水係排卵前幾日好停,怕粒卵太大出唔到/老化。如果day10左右已經feel到卵巢谷下谷下,記得立刻check下紅d。小心早排左。

別墅

回覆 常綠葉 的帖子

你以上講既野, 我都中哂 BTW, 我聽完你咁講, 我會加油架啦!!!
祝你一家幸福快樂, BB健康成長

別墅

回覆 常綠葉 的帖子

我間中都有整d黑豆水比我老公飲, 如果加埋飲黑枸杞水+蛋白奶粉, 同一日飲咁多, 會有沖突嗎? 另外, 黑豆水對女士有幫助? 是排卵前後飲嗎?

大宅

Yuyuyu!! 發表於 18-11-14 10:56
回覆 常綠葉 的帖子

你以上講既野, 我都中哂 BTW, 我聽完你咁講, 我會加油架啦!!!

我相信黎得呢版既姊妹們都有經歷過呢d⋯⋯等待BB來臨真係有d煎熬!所以唔好氣餒呀!加油!多謝你既祝福,祝你早孕!

大宅

Yuyuyu!! 發表於 18-11-14 11:08
回覆 常綠葉 的帖子

我間中都有整d黑豆水比我老公飲, 如果加埋飲黑枸杞水+蛋白奶粉, 同一日飲咁多, 會有沖 ...

你老公做乜飲黑豆水既?補腎?黑豆好似唔好同奶類同服,你search下先。我覺得分開飲會好d,例如早上蛋白粉,中午黑枸杞水,晚上黑豆水。女士係月經完後用47粒黑豆焗水飲可以促進卵子成長!但有d人飲左幾日已經feel到卵巢位置谷谷下,就要check下紅d。如果雙紅,有d人會跳繩等佢快啲排卵。

大宅

常綠葉 發表於 18-11-13 13:57

唔好意思,想問下點做好
我今日再睇真d底底
好似係淺啡色咁樣
連續三日都係咁樣

大宅

sasasali 發表於 18-11-14 19:13

唔好意思,想問下點做好

你做完iui第幾日呀?我做完第13日都有d淺啡分泌,唔好咁緊張啦……放鬆放鬆...食完飯早d休息下!

大宅

常綠葉 發表於 18-11-14 19:17
你做完iui第幾日呀?我做完第13日都有d淺啡分泌,唔好咁緊張啦……放鬆放鬆...食完飯早d休息下!:fortunat ...

我自然有的,不過6月化學左。
之後睇你post 飲左2個月
岩岩今日係dd

見到護墊有淺啡,但唔係杰身

Thanks

大宅

sasasali 發表於 18-11-14 19:23
我自然有的,不過6月化學左。
之後睇你post 飲左2個月
岩岩今日係dd

咁你今日有無驗綠d呀?放心啦⋯⋯BB今次會乖乖痴住媽咪架啦⋯⋯你去搵d劇睇下,放鬆下心情,唔好亂諗野,唔係重有成36週你擔心呀⋯⋯一切順其自然!

首頁

尾頁

跳至