想生BB

跳至

首頁

尾頁

男爵府

常綠葉 發表於 18-7-12 09:49
食完啦⋯⋯但食完想嘔 已經食定止嘔藥!B鏈驗左無事!陣痛係同M痛一樣感覺,但強烈d既M痛!
...

驗左無事甘就好啦!因爲我中左b鏈,好似中左如果穿水要即入院打抗生素,你無事就可以慢慢先入院原來陣痛係強烈既m痛,甘我接受到你有無計時?宜家幾耐痛一次?

男爵府

常綠葉 發表於 18-7-12 10:04
你中左B鏈一穿水要立即入院呀⋯⋯但記得陣痛時唔好淨坐/瞓。坐下瑜伽波同睇電視可以減輕痛楚! 我 ...

你仲未入院呀?我都想邊睇電視邊陣痛呀⋯⋯不過政府醫院產房好似無電視,同埋到時我打住抗生素唔知俾唔俾我落床玩瑜珈波呢⋯⋯我諗你可能都開左5-6度啦⋯⋯快d入院好喎⋯⋯會唔會突然間生得架

男爵府

常綠葉 發表於 18-7-12 17:08
生左,去到醫院已經全開。推左22分鐘生左

超勁呀你!全開先去到醫院...聞所未聞呀去緊醫院既時候唔痛架咩你?仲要22分鐘就生左,好叻叻呀anyway 恭喜哂你bb幾多磅呀?佢宜家係咪跟你身訓你隔離?岩岩生完好好休息呀

男爵府

常綠葉 發表於 18-7-12 18:41
痛,勁M痛囉!一陣痛係行唔到架,係連車,樓梯都上落唔到,要等陣痛完先可以郁,重要快速喎,唔係會又痛過 ...

你真係好快手...天生生仔型不過岩生完真係要好好休息,同埋好好坐月,你個邊要住醫院幾多日先出得院呀?我聽你講好似好輕鬆甘你係咪本身係一個好忍得痛既人?我仲有10幾日...好驚呀,我買左raspberry leaf tea啦,諗住聽日開始飲,希望飲完可以好似你甘開左度數都唔覺痛啦不過你生完又要面對湊b既新挑戰!哈哈,加油

男爵府

常綠葉 發表於 18-7-13 15:15
我明早出院啦~我生完好精神,已經洗左N次手 講真,未生過前都唔知陣痛係有幾痛。初初10分鐘8分鐘 ...

做媽媽真係偉大呀!你真係好犀利又忍到痛!我bb面仔仲未轉返去下面,好驚佢唔轉位到時會影響個度數開得唔好...最怕要食全餐我都準備左襪去醫院到時生完著呀!我今日開始飲raspberry leaf tea 啦,係咪要keep住日日飲架?呢排都有日日行,希望我個仔會好似你個仔甘乖甘聽話唔好要我痛甘耐啦你要開始餵母乳生涯啦係咪俾佢搞到無覺好訓呢不過可以攬住個仔個感覺應該好實在同好sweet, 我都好期待呢一日

男爵府

常綠葉 發表於 18-7-15 07:56
唔係我犀利,係大家都好犀利,由選擇生B已經歷好多以前從來無試過既事。到你生時自自然然為左BB就會忍到, ...

多謝你既意見,我到時會努力忍住唔嗌架啦,留返啖氣生仔希望我都頂得順...仲有12日就預產期,好緊張又好期待,生得個時再話你知唔知我仔到時有幾重呢希望唔好太奀豬啦

你沖左涼洗左頭未?

男爵府

常綠葉 發表於 18-7-25 14:47
你有動靜未呀?

有啦有啦⋯⋯岩岩陣痛左5個幾鐘,宜家岩岩見紅,宜家準備入院你又會甘岩呢個時候問我既我暫時覺得初期陣痛都唔係好痛,唔知陣間大陣痛係點呢⋯⋯好緊張

男爵府

常綠葉 發表於 18-7-25 15:24
加油努力呀⋯⋯大陣痛時你唔會有心機回我msg 我當時係乜都唔想講,叫我老公咪再問我野!又痛到郁唔 ...

哎呀..我入到院又無痛啦,激死!不過有見紅所以繼續留院。我會記住下巴貼胸口架啦,不過隻手種左豆一郁有d痛,到時隻手唔知點用力push 添頭先姑娘同我指探話宮頸未軟,1度都未開添佢話有排等.....

男爵府

常綠葉 發表於 18-7-27 14:32
生左未呀?祝你一切順利,母子平安

琴日朝早生左啦我覺得陣痛好痛呀生不如死甘最開心真係聽到話可以push個下....push左3下就出來了...不過都痛左6-7個鐘呢2日只係訓得半個鐘....人都顛.....你應該都無覺好訓喎得返半條人命未?哈哈

男爵府

常綠葉 發表於 18-7-28 05:55
恭喜恭喜~BB有幾重呀?真係好開心,大家都可以平安順利咁生到個寶貝仔!陣痛當然係好痛!係咪 ...

我終於都得閒覆你啦忙到暈左...BB之前產檢幾個醫生都話佢係細碼b, 結果係我狂食之下,佢出世竟然有7.6lbs結果要剪,不過當時都痛到剪左都唔覺痛....不過見到個寶貝仔出世個一刻真係開心到暈左...生仔的確係我人生中最痛既一次...暫時唔敢諗生第二個

我無食止痛藥呀,我覺得生個刻既陣痛係最痛,宜家呢隻好小兒科,唔使食去便便都無痛...正常到不得了我好失敗,生完到今日先上到奶,仲要唔係多,希望之後會越來越多啦我仔好衰佢啜兩下無啖落肚就唔啜,所以我為有靠人手揸同泵佢出來....完全埋唔到身我都想做奶媽呀

我都覺得換片同換衫換到手軟...我仔成日嘔奶,明明掃左風都會嘔,搞到一晚換幾件衫....成晚就係不段餵奶掃風,換片,換衫...一路甘循環直到天光好想訓覺好既

一齊加油,努力養肥bb

男爵府

常綠葉 發表於 18-8-2 14:24
7.6磅都幾重手喎⋯係咪每次見到BB都好肉緊呢? 我反而見到個仔,第一感覺覺得佢好嗅 見住 ...

係呀,每次見到BB都好肉緊,好想錫佢面珠一啖,不過我俾佢搞到無覺好訓宜家感冒,所以未錫得佢住你有無同佢影多d相呀?留住佢bb樣既時刻,見住佢一日比一日大我都好唔捨得呀,雖然宜家俾佢搞到無覺好訓,不過望到佢笑個刻個心好甜呀

我因為第七日先開始上奶,BB已經習慣左用奶樽食奶奶,佢唔肯埋身食我呀一埋身佢就喊到拆天...我宜家為有泵出來俾佢食,不過唔知係唔係佢無埋身,奶量好似好小甘,不過我會努力泵,希望見到有奶柱啦我聽你講今日走左去買Dr Brown 奶樽,今晚試下用睇下嘔奶情況有無改善先之前無奶心情真係好down架,宜家有就開心返宜家希望佢可以乖乖埋身食,甘我就心滿意足啦你坐月呢段時間有無食咩補品呀?我等緊惡露清哂就開始食疆醋同雞煮酒補下身,諗起都好想食呀呢排日日食來食去都個兩味....食到好厭

男爵府

常綠葉 發表於 18-8-7 10:36
見到BB真係好肉緊!好想鍚佢,但醫生話大人口水多菌,盡量唔好鍚BB。之前有新聞話有個大人探BB,鍚左BB一 ...

講起我仔幾耐食一次奶我就驚啦⋯⋯餵奶粉既話佢2個鐘頭好準時就肚餓要叫攞食!如果餵人奶就仲顛,一個鐘就要食一次!佢次次都好似餓鬼甘,一肚餓就大喊,沖奶都沖唔切,之後一俾佢食就狂飲...之後就濁親....我見到佢都驚呀⋯⋯好似餓鬼上身甘你仔3-4個鐘食一次甘好既,起碼食完有返3個鐘訓....我餵完再同佢掃埋風再換埋片...有時佢嘔奶再換埋衫之後可能得返半個鐘抖下又到佢下一次食奶既時間啦⋯⋯無限loop.....我同老公琴晚先同呀b搏鬥到朝早7點先有得訓

我感冒好返好多啦,應該係我嚴重唔夠訓所以先感冒...我好小發燒既我有去上人奶班呀,上左幾次,姑娘好有耐性甘教我,不過我個仔無耐性!學極都唔肯啜,可能啜呢個行為比較辛苦,佢好懶又鐘意大大啖飲奶,所以人奶班姑娘教我都教到無能為力⋯⋯叫我返去泵下餵佢,或者試下等佢大小小先再試埋身

我都試過分開餵奶俾呀仔,餵一陣就掃風,但佢好有性格,佢飲飲下你拎走左支奶,佢陣間就會發皮氣唔肯再飲架啦,有時佢自己濁親又會嬲左個奶樽唔肯再飲,好難服侍呀呢個仔你個個應該好好多....

我宜家早晚都有飲木瓜鱆魚花生湯...但都無試過谷奶既泵係有奶出,不過每次只有40-50ml, 都唔夠我仔一餐既份量我仲有3餐都食白飯,同埋飲炒米茶,好似都谷唔到好多奶甘既你竟然可以每日食一餐,唔餓咩?埋身食個媽媽應該好易肚餓架喎

我個仔成日都會發出狗仔既叫聲好搞笑,我成日覺得佢係我過左身既狗仔投左胎返來做我bb

男爵府

常綠葉 發表於 18-8-7 14:00
2個鐘頭食一次都正常呀,而家食緊幾多oz/ml呀?太快餓係咪要加返多dd比佢呀?食多d瞓多d先長肉嘛!我個仔 ...

多謝你提我用熱毛巾fu下個胸先,我平時真係無做呢個step, 同埋都無按下淋巴我好懶,一來就泵,想快d泵完可以去訓覺我仔宜家食緊60ml 奶奶即2 oz,你個仔呢?我想同佢加多1 oz, 不過次次加完佢都食剩返1 oz, 所以宜家繼續餵佢2 oz算....不過佢就食得好密,2個鐘食一次...

我發覺我bb好奸...唔知係奸定醒...我琴晚食左薑醋,之後隔左4個鐘先泵奶,但我仔唔肯食我食完薑醋之後泵個d奶佢食得出唔同...我夾硬塞佢食,佢吐返出來同埋爆喊浪費左我夜晚2點專燈起身泵既奶奶遲下我媽仲話要煮雞煮酒我食去補身...我都唔知點算...佢無理由13日人仔就食得出架唔通真係要全奶粉......

我都無俾枕頭佢訓呀,我仔鐘意打側身訓,可能係甘所以佢後面仲好圓不過我都留意下你講呢兩個牌子先,遲下都要買返個枕頭俾佢用

男爵府

常綠葉 發表於 18-8-25 17:57
你近排點呀?BB食奶有無改善呀?BB應該滿月啦喎⋯⋯祝BB身體健康,聰明伶俐,長高長大:fortuna ...

係呀,滿月啦多謝你呀,我都祝你bb每日都乖乖聽話,身體健康,越來越醒目

我bb食奶成日都會嘔奶,你個bb有無呀?佢次次食完都會嘔,有時會嘔2-3次,琴日夜晚個轉仲誇張,嘔左5次佢嘔奶前會好似好唔舒服甘e e ah ah甘...我之前係美國訂左一批dr brown 奶樽俾佢用,岩岩今日收到,希望用左有改善啦,上次係香港買dr brown 好貴,成$140一個奶樽

你仔宜家全人奶嗎?肥左幾多呀佢?我琴日同我仔上磅,佢11磅啦肥左好多呀,好聚手

男爵府

常綠葉 發表於 18-8-30 12:45
BB滿月有無去慶祝呀?有無瘋狂同BB影相呀?我係完全忍唔住不斷影!我個仔超多表情動作,好攪笑,氹得我好 ...

BB滿月我無同佢慶祝呀,我諗住擺百日宴,到時佢大d好似會好玩d,你個仔甘醒既上次有親戚來探我,我個仔剩係識得訓,都無開過眼俾班親戚望下

我轉左dr brown之後嘔奶都無咩好轉,我仔又係好難掃風,一掃佢個頭同背就會向後挨唔俾你掃佢真係好衰!之後我又試過分開食,食一安掃一次風,同埋佢食完抱佢半個鐘先放床,樣樣都試過不過佢都係嘔奶有次仲係個鼻度噴返d奶出來,嚇死我不過我仔成日喊,大喊包來,可能係甘所以佢好多風搞到成日嘔奶啦,佢可以俾自己個屁嚇親之後喊...我真係俾佢笑死不過佢有樣野好,佢訓床如果要嘔奶識得自己打側先嘔,甘我都無甘擔心怕佢逐親...

你仔戒左夜奶未呀?我仔宜家日夜倒轉左...朝早就訓....夜晚就唔訓...搞到我同我老公嚴重地唔夠訓我辭左職呀,因為無人湊佢,我要湊佢....我都唔想放底俾媽媽一個湊佢甘辛苦,所以為有辭職做FTM你遲下返工邊個湊佢呀?

我宜家見到我仔都唔捨得佢大得甘快呀⋯⋯好鐘意佢個bb樣,不過有時又好矛盾想佢快d大識聽我講野可以乖乖聽話去訓覺我宜家都成日用電話同佢影相拍片,我要留住佢bb呢一刻

男爵府

常綠葉 發表於 18-9-4 22:18
我都嚴重唔夠瞓,加上我個仔唔多跟我老公。我老公連片都唔識換,所以得我自己一個湊。我個仔呢幾日勁扭計 ...

Hello, 我呢兩日終於訓返多d啦終於有精神玩下bk, 我仔之前晚晚扭抱夜晚要抱住佢訓,成晚抱住佢真係人都顛!岩岩呢3日終於train到佢自己訓床唔使我抱啦開心哂,希望佢keep住唔好扭要抱住訓啦我唔信初生bb唔識扭人抱,好明顯識,我個仔都係初初ee ah ah, 當我行近佢就會喊到又大聲又慘甘博我去抱佢,我覺得扭抱係個個bb天生都識既

我老公仲係home office緊陪緊我湊b呀佢由初初既豬隊友逐漸變到好幫得手有時夜晚我太眼訓都係由我老公去沖奶餵佢同掃風,有人幫下手真係好好多,最重要係呀b越來越重,有多個人幫手抱下好好多,唔使自己抱到有媽媽手。你個豬隊友有無改善到呀?唔好自己抱甘多呀⋯⋯好易有媽媽手架!你試左隻肚風水點呀?work嗎?

我仔宜家條頸硬左好多,我可以打直抱佢了,宜家打直抱佢肯俾我掃風,不過掃完ur左2次佢都係會嘔奶既為有接受現實,慢慢等佢大個希望會好d啦。

我仔宜家好多表情,可愛左好多有時又會好奸甘。你個仔呢?有無d咩趣事?

男爵府

常綠葉 發表於 18-10-28 15:31
你近來點呀?囝仔應該三個月大?祝佢身體健康,聽教聽話,錫曬媽媽
...

多謝哂你呀我都祝你仔仔健健康康,越大越精玲,快高長大我放棄左餵人奶啦宜家食奶粉,你仲全人奶緊嗎?我仔都係成日要抱,同埋佢近排厭奶期,唔肯飲奶,一放埋口就喊,好難搞!你仔仔有無試過厭奶呀?

同埋佢呢排識同人玩啦同佢玩會笑得好大聲,每日對住佢都好開心呀不過佢宜家好重...成日抱到對手好累你仔仔有無撩你玩呀?仲有呀,我發覺我仔係口水佬來,佢好多野講,成日EE ah ah 甘不停講野

男爵府

常綠葉 發表於 18-10-28 16:18
我仔同你仔一樣係口水佬,好多野講,好鐘意人地同佢傾偈,傾到手郁腳郁。同佢係肚入面一樣咁好動!佢好早 ...

我個仔由2個月開始厭奶啦⋯⋯厭到宜家仲厭緊,都唔知幾時先正常返

你宜家有無帶佢出街呀?我間唔時星期六日都會帶佢出下街,佢出街會好乖唔扭計,成日周圍望,可以去街個幾個鐘都唔訓...之後返到屋企就會暈左甘訓成12個鐘好搞笑!明明都唔使佢行但佢就好似擔完泥甘仲累過我地...

你仔開始認人未呀?我懷疑我仔開始緊認人啦⋯⋯佢最鐘意婆婆,婆婆一抱佢就唔喊,好鬼死得意

男爵府

常綠葉 發表於 18-10-28 16:18
我仔同你仔一樣係口水佬,好多野講,好鐘意人地同佢傾偈,傾到手郁腳郁。同佢係肚入面一樣咁好動!佢好早 ...

仲有...我仔都係成日喊,喊到你抱佢為止,越喊越大聲,好變態唔知點解甘惡死....仲成日鬧人,唔通夏天出世既bb心火盛?哈哈....

男爵府

常綠葉 發表於 18-10-30 12:07
佢係認得人呀,有日我老公想係我身上抱走佢,佢擰轉身,唔俾佢抱,我老公立即玻璃心 但平日其他人 ...

我仔同你仔好似呀!都係甘衰格!我成日叫佢賤種架2個月前我差唔多日日夜晚都要抱住佢訓,一放落床就喊,日頭就更加係唔使指意佢肯自己訓床呀!宜家3個月就好小小,夜晚1/2點鐘食完奶放佢落床肯訓,夜晚個轉終於唔使抱住訓啦,不過日頭都係要抱住仲有呀⋯⋯佢唔肯訓佢自己張bb床架,要訓我張大人床,佢張床仔完全無用...宜家俾我用來放佢既衫仔

我仔都成日喊,一喊可以喊好耐,最長試過喊4個鐘,係抱住都喊個隻我仔無喊到聲沙,不過佢一喊就可以好大聲,你唔抱佢佢可以喊到黑左面,好似人地窒息個種,所以我好多時佢一喊我都即刻抱佢了,怕見到佢黑面

首頁

尾頁

跳至