想生BB

跳至

首頁
56789...14

尾頁

男爵府

常綠葉 發表於 18-6-18 11:34
我全日不同時間都有宮縮,但晚上就重重重密!但瞓覺好ok,唔知關唔關我重塞緊藥事呢?我而家36w5,我呢個 ...

我洗哂bb衫啦,仲整好左張bb床同埋舖埋床單啦不過間屋就仲未大清潔同未執整齊好,仲有奶樽未消毒。你好勁呀,陀b竟然可以輕左20lbs我就重左24lbs應該仲有得重落去因為我好大食....上次先話我仲未爆紋...點知我琴日照下鏡終於都有爆紋了...仲連個胸都有出紋你如果宮縮得甘犀利要多休息呀!37周就叫足月,不過你bb仲未落盆應該無甘快生得既,你無胃口食野甘飲奶ok嗎?一係飲下湯水...可以趁最後機會谷肥下個b呀嘛,我宜家就係日日谷肥緊佢,搞到自己都肥左好多,不過見到呀b有增磅我都好開心我希望佢出世有7磅以上甘就好啦

大宅

felixsky 發表於 18-6-18 15:27
我洗哂bb衫啦,仲整好左張bb床同埋舖埋床單啦不過間屋就仲未大清潔同未執整齊好,仲有奶樽未消毒。 ...

我重有好多bb衫未洗好呀~床單被仔打算呢兩日洗...希望今個星期洗得完啦⋯⋯放產假重忙過返工囉!又話懷孕可以做十個月皇后,分分鐘十日都無囉! 奶樽奶pump要咁早先架咩?洗好點儲存?我重打算到時候有需要先洗添,因為一開始埋身餵人奶。護士話連奶水都唔洗買定⋯⋯

我係無乜胃口食,湯水同奶係無飲過,飲完送比垃圾桶。係有時飲下almond milk,食鈣片同孕婦維他命度日渣!可樂每幾日飲幾啖爽下,因為口淡淡,淡到乜都唔想食!

你d紋而家先出咪好囉!我...爆到似西瓜,重要深紅色,見到反胃!好在係肚底,我自己唔照鏡,直望落去係一條都見唔到!又無壬辰中線架喎⋯⋯胸果d紋就淺色既....站時

我聽日就37週足月,但都係未想BB咁早出來,等多兩星期好d。但感覺係自己未ready多d⋯⋯好似未有心理準備咁。原來生既日子愈近真係會唔捨得BB係肚內既日子架,日日係個肚內郁郁下,好可愛!唔知生左後會唔會好似d人咁想塞返BB入肚內呢? 我想BB有6lbs就已經夠,生得容易d,最多出世後自己辛苦d,密密餵!

大宅

felixsky 發表於 18-6-18 15:27
我洗哂bb衫啦,仲整好左張bb床同埋舖埋床單啦不過間屋就仲未大清潔同未執整齊好,仲有奶樽未消毒。 ...

我剛剛睇完醫生,原來BB已經入左盆啦⋯⋯唔怪得之感覺有d唔同。下面周不時會陰陰痛,又有d想來M既感覺!真係要努力準備BB既野啦⋯⋯

男爵府

常綠葉 發表於 18-6-20 10:05
我剛剛睇完醫生,原來BB已經入左盆啦⋯⋯唔怪得之感覺有d唔同。下面周不時會陰陰痛,又有d想來M既感覺!真 ...

入左盆甘好快生得啦⋯⋯快d洗衫洗被啦!執好走佬袋未呀?我琴日都產檢左,bb未入盆,size 算細碼b。

奶樽個d我諗住新買返來要洗下消下毒,之後放入雪櫃,到下次用既時候再拎出來消毒多一次先用喳。

你舖左床墊未呀?要舖定呀,陣間穿水張床褥就麻煩啦。

大宅

felixsky 發表於 18-6-20 10:15
入左盆甘好快生得啦⋯⋯快d洗衫洗被啦!執好走佬袋未呀?我琴日都產檢左,bb未入盆,size 算細碼b。

奶樽 ...

醫生話入左盆都唔一定好快生得架喎...有d人要1-2個星期後先生喎⋯⋯我未執好走佬袋呀,其實好多野醫院有,加上順產24小時就要出院,準備好BB野重要d。你食得落就食多d,等BB肥肥白白咁出世。我真係無乜胃口,放產假重忙過返工,一日食得一餐,我老公都怕左我。你而家個肚大唔大呀?BB踢/郁/撐得勁唔勁呀?我每日都比BB踢/郁/撐到好痛,唔知係咪大力士黎架!

你幾時開始放產假呀?我上人奶班,d護士話埋身餵奶係最好,會容易d上奶。加上BB一出世個胃好似車里子咁細,只要密密餵就夠。又話唔洗先準備奶水同奶樽,所以我未洗奶樽呀⋯⋯洗完又唔知放邊。多謝你提醒呀⋯⋯我張床由day1就有用防水床褥呀⋯⋯但都舖多張防水pad同毛巾,三重保護 我呢幾日多左分泌物,似以前來M前果d分泌物。唔知係咪生前徵兆呢?助產士話36週可以飲raspberry leaf tea,對順產有幫助!

大宅

felixsky 發表於 18-6-20 10:15

奶樽 ...

你呢排點呀?你放產假未呀?我開始每晚起伸去一次廁所lu,好在唔洗返工。呢兩個星期雖然食得小,但每日瞓足8小時,感覺BB大左又重左。如果你開始放假,記得瞓多d呀⋯⋯好好休息。BB郁時你會唔會覺得痛呀?我每日比BB整痛好多次,好大力,一凸pat凸腳我個肚就好似異形咁凸出一角。又痛又攪笑

男爵府

常綠葉 發表於 18-7-1 11:01
你呢排點呀?你放產假未呀?我開始每晚起伸去一次廁所lu,好在唔洗返工。呢兩個星期雖然食得小,但每日瞓 ...

你每晚起身去一次廁所甘小,我每晚起碼去5-6次呀一急個肚就會硬左好唔舒服,所以成晚係甘起身無覺好訓我放假啦,不過唔慣訓晏覺,夜晚都係12點幾訓,夜晚又成日去廁所,好難一覺訓天光啦你應該差唔多時候生啦喎有做多d運動嗎?我上次照ultrasound 話bb 面向天,甘樣會難生d wor! 所以呢排我都積極做下運動,希望佢調轉返個面向下啦我個仔都成日踢我呀!最鐘意夜晚黑踢....好似唔俾我訓甘

大宅

felixsky 發表於 18-7-1 11:11
你每晚起身去一次廁所甘小,我每晚起碼去5-6次呀一急個肚就會硬左好唔舒服,所以成晚係甘起身無覺好 ...

嘩~一晩起伸5-6次咪之係每兩小時起伸一次去廁所?咁同起伸餵人奶一樣囉,亞B比你實習定餵人奶!出世要打pat pat 我每晚都係零晨兩點先瞓,5點起伸去個廁所,之後瞓到12點幾先起伸。亞B點郁都影響唔同我瞓覺架...我唔會理佢

我日日都做運動,行好多,你試下用張椅背幻想係supermarket 推車仔,之後就up and down咁郁,護士話做呢個運動會幫助BB調正返個position。我之前問過助產士,佢話只要BB頭仔向下,唔洗理BB面仔向邊,因為BB會成日自己轉個頭仔,可能咁橋你照果刻係面仔向天。反正你生時,接生醫生/護士會幫手轉返正。

你有無打算用無痛分娩呀?我打算到時痛到頂唔先用,怕自己痛到暈!又叫定助產士記得同我打止嘔針,唔係邊生邊嘔好樣衰 你有無準備定坐月用d野呀?炒米茶,陳皮之類?我打算如果飲得落湯就煲乜湯都加黑豆黃豆,人地話會多奶d喎⋯⋯

男爵府

常綠葉 發表於 18-7-1 13:41
嘩~一晩起伸5-6次咪之係每兩小時起伸一次去廁所?咁同起伸餵人奶一樣囉,亞B比你實習定餵人奶!出世要打p ...

係呀,我有日特燈去廁所既時候望下個鐘...12點幾訓,1點幾就去第一次廁所...之後2點幾又去...之後4點...5點幾...6點幾7點再去...唉....你呀b聽話好多你可以訓到12點幾甘好既,我放假都係7點幾8點會醒,訓唔到甘耐

我呢排都有行好多,不過香港熱到痴線!!又熱又曬又焗!行得好辛苦等我試下你講個個動作先,不過down左會唔會好難up返起身有次我唔小心痞低左結果起唔返身我上次問醫生都話仲有時間俾bb個面轉返向地,佢話如果到時生都唔轉會令產程長左同耐左,難生d, 仲話有機會要開刀我聽完就down左,希望bb乖乖轉返個面面向下啦

因為我政府生,政府有個指定時間先會有麻醉師,所以我地係無得一早揀定用無痛分娩架,不過我暫時都無打算用我想感受下個種生仔痛,可能到時會痛到咩都話打都唔定我有朋友幫我整炒米茶,至於到時生完媽咪應該會幫我準備上奶湯水,我媽咪話木瓜章魚湯好上奶架,你都可以試下我今日都36w1啦,仲有幾日就足月,心情好緊張又期待又驚....好複雜既情緒你有無食清胎毒野呀?我宜家開始食緊芝麻糊

大宅

felixsky 發表於 18-7-1 15:21

係呀,我有日特燈去廁所既時候望下個鐘...12點幾訓,1點幾 ...

我前日做產檢發現已經開左兩度,子宮頸亦好軟,BB又好好底,助產仕已經摸到BB頭仔。琴晚半夜假陣痛勁密,但到朝早又停左 但已經見紅見啡。我琴晚以為BB會今日美國independent Day 出世添!唔知BB幾時先出來同我見面呢?

唔知係因為我做運動多定37週開始飲raspberry leaf tea,子宮頸已經好軟,開左兩指都無感覺。你做下research, 我呢邊多數叫人飲呢個茶去幫助生產。比你作參考,你有需要到36週可以立即開始飲啦。

男爵府

常綠葉 發表於 18-7-5 07:31
我前日做產檢發現已經開左兩度,子宮頸亦好軟,BB又好好底,助產仕已經摸到BB頭仔。琴晚半夜假陣痛勁密, ...

好緊張呀!你進入直路啦加油呀!你有無穿水?假陣痛痛嗎?我睇完你講即刻走去search邊度有得賣raspberry leaf tea晏d 去city super睇下有無先,你飲完會宮縮多左嗎?
真係鄧你緊張!祝你順順利利,呀b生生性性唔好要你痛甘耐,早d出來同你見面加油呀要上來報喜呀

大宅

felixsky 發表於 18-7-5 09:00
好緊張呀!你進入直路啦加油呀!你有無穿水?假陣痛痛嗎? ...

我無穿水呀⋯⋯假陣痛就還好啦⋯⋯反而內檢就痛到出汗,係子宮頸又摸又擴闊

如果你問飲左raspberry leaf tea 後宮縮呢⋯⋯我覺得反而小左好多。但可能宮頸軟,感覺BB頭壓到下面,有小小陰陰痛。我raspberry leaf tea個冲發係晚上用個大玻璃瓶1200ml, 放2個茶包。早上掉左個茶包,當水飲,飲完就算。但助產仕話每天2-3包,你參考下。

我希望BB呢個星期出世,唔想下星期再去做內檢 我今早已經見紅,但又無乜反應咁,所以繼續做運動同家務。希望郁多,生得快d啦⋯⋯

男爵府

常綠葉 發表於 18-7-5 09:21
我無穿水呀⋯⋯假陣痛就還好啦⋯⋯反而內檢就痛到出汗,係子宮頸又摸又擴闊

如果你問飲左raspber ...

原來你個邊甘得意架,返屋企等到生得再入院架?香港呢邊見紅就要入院等生,唔俾出院架內檢即係點架?即係鴨嘴拑嗎?我都聽d媽媽講如果開左度數可以飲下蜜糖水,甘會幫助開得快d架。我聽見你好似都做好多運動甘,我呢排都要勤力d郁多d先得,你有行下樓梯嗎?加油呀!希望你快d生得啦

大宅

felixsky 發表於 18-7-5 12:03
原來你個邊甘得意架,返屋企等到生得再入院架?香港呢邊見紅就要入院等生,唔俾出院架內檢即係點架 ...

唔係再入院....我由頭到尾都未去醫院做內檢係診所做架渣。要有規律陣痛先可以入院架,要等每3分鐘痛30-60秒,子宮開到三度以上醫院先收入院。內檢時我無為意佢有無用鴨嘴,用唔用鴨嘴唔係重點,係佢用幾隻手指係子宮頸撐下摸下果幾野好痛,重要唔係幾下,係幾廿下...我見佢除手套時,有唔小淺粉血同夾雜d分泌

我都聽講飲暖蜜糖水會加快產程,我打算星期五先飲,如果真係生,我老公可以請小兩日假 我真係做幾多運動,又成日行,係屋企又坐yoga ball。我無特別去行樓梯,因為護士話無乜關係,我有日日咁up and down 做深蹲運動同打圈扭腰。但我係長期做左好幾個月,你要事乎自己身體去做。但行路一定唔可以慢行,要急步行先有用。搵個人陪你先行,都係量力而為,小心為上。

如果真陣痛時重有力上黎bk,到時msg講你知有幾痛呀⋯⋯

男爵府

常綠葉 發表於 18-7-5 13:31
唔係再入院....我由頭到尾都未去醫院做內檢係診所做架渣。要有規律陣痛先可以入院架,要等每3分鐘 ...

我仲以為平時慢行好似行街甘都叫行左添原來要快行...錯哂添!up and down平時都無做開無啦無啦....時日無多,要今日開始做先得啦⋯⋯我唔想到時開唔到度數要食全餐呀唔知你宜家入左醫院未呢?好緊張呀⋯⋯

大宅

felixsky 發表於 18-7-5 15:21
我仲以為平時慢行好似行街甘都叫行左添原來要快行...錯哂添!up and down平時都無做開:gos ...

我重係屋企呀~成日覺得下面有野流出黎...好似人地作M到咁。頭先假陣痛左幾個鐘,而家又正常返。假陣痛又真係好似M痛咁....你幻想一下成個月食左勁多寒涼野,黎M前係會點痛

男爵府

常綠葉 發表於 18-7-6 07:53
我重係屋企呀~成日覺得下面有野流出黎...好似人地作M到咁。頭先假陣痛左幾個鐘,而家又正常返。假陣痛又 ...

你琴日唔係已經開左2度啦咩?宜家仲未開多左度數?我聽人講又話2個鐘開一度既我上次真係試過食左豆腐花m痛左成晚...甘我明假陣痛係點啦,不過唔知真陣痛會唔會痛好多呢你覺得下面有野流出來係唔係漏緊洋水呀?駛唔駛入院睇睇呀?

大宅

felixsky 發表於 18-7-6 08:57
你琴日唔係已經開左2度啦咩?宜家仲未開多左度數?我聽人講又話2個鐘開一度既我上次真係試過食 ...

我係星期二已經開左2度 我見我朋友開到5度都無痛,正常一樣。有d人係會慢慢開,由1度慢慢花1-2星期開到5度,當中會不斷假陣痛。之後一到有規律真陣痛,就會好快生。我覺得流出來d分泌係子宮頸口既分泌,英文叫mucus plug。d分泌係啡紅色,有d黏既,羊水應該係似水狀。入院都只會比人叫返屋企,所以只好等真陣痛既蒞臨。等我有真陣痛開同你分享下係點呀

男爵府

常綠葉 發表於 18-7-6 09:20
我係星期二已經開左2度 我見我朋友開到5度都無痛,正常一樣。有d人係會慢慢開,由1度慢慢花1-2星期 ...

要1-2星期先開到5度甘漫長架咩如果香港可能會落催生藥幫你催生你好勁呀,可以甘冷靜,如果係我實衝左去醫院我一有小小唔舒服就會好驚我今日開始快步行,要努力郁,我都想好似你地甘開左度數都唔覺痛我見有d媽媽痛到死死下點知1度都未開...我都好驚會係甘

男爵府

回覆樓主

你係咪生左啦?期待你報喜

首頁
56789...14

尾頁

跳至