想生BB

跳至

首頁

尾頁

男爵府

常綠葉 發表於 18-10-28 16:18
我仔同你仔一樣係口水佬,好多野講,好鐘意人地同佢傾偈,傾到手郁腳郁。同佢係肚入面一樣咁好動!佢好早 ...

我個仔由2個月開始厭奶啦⋯⋯厭到宜家仲厭緊,都唔知幾時先正常返

你宜家有無帶佢出街呀?我間唔時星期六日都會帶佢出下街,佢出街會好乖唔扭計,成日周圍望,可以去街個幾個鐘都唔訓...之後返到屋企就會暈左甘訓成12個鐘好搞笑!明明都唔使佢行但佢就好似擔完泥甘仲累過我地...

你仔開始認人未呀?我懷疑我仔開始緊認人啦⋯⋯佢最鐘意婆婆,婆婆一抱佢就唔喊,好鬼死得意

男爵府

常綠葉 發表於 18-10-28 16:18
我仔同你仔一樣係口水佬,好多野講,好鐘意人地同佢傾偈,傾到手郁腳郁。同佢係肚入面一樣咁好動!佢好早 ...

仲有...我仔都係成日喊,喊到你抱佢為止,越喊越大聲,好變態唔知點解甘惡死....仲成日鬧人,唔通夏天出世既bb心火盛?哈哈....

大宅

felixsky 發表於 18-10-30 10:40

我個仔由2個月開始厭奶啦⋯⋯厭到宜家仲厭緊,都唔知幾時 ...

你頂多陣應該變返正常架啦,初生嬰兒特別多厭奶期,猛長期果d,一陣又打針,出牙~沒完沒了

我成日都同佢出街,未滿月已經成日出。但而家流感期間,應該會減少帶佢出去,你地都要注意身體呀~你就好啦~個仔出完街可以瞓咁耐,我個仔到而家每次自己都未多過4小時!琴晚10點放佢去瞓,佢12,1:30,3,4,5點都醒過!佢永遠瞓前係床都會大叫大喊一輪,係要抱一陣先肯瞓。如果佢唔累,你放佢自己係床就更加無可能,大叫大喊到你抱佢為止。佢脾氣都係好大,唔係好人黎架,又腌尖又麻煩!而家成日要人抱佢企係度,一唔比佢企就扁嘴喊!好難服侍

大宅

felixsky 發表於 18-10-30 10:49
仲有...我仔都係成日喊,喊到你抱佢為止,越喊越大聲,好變態唔知點解甘惡死....仲成日鬧人,唔 ...

佢係認得人呀,有日我老公想係我身上抱走佢,佢擰轉身,唔俾佢抱,我老公立即玻璃心 但平日其他人抱佢,佢又無乜野,眼仔碌碌望住人。氹到親戚朋友好開心!
唔通真係關夏天出世事?好在我仔係半夜出世,如果係正午,咁咪重癲? 咁你仔有無喊到聲沙?我仔而家喊到聲好沙,我好驚佢喊傷聲帶,所以佢一叫我會抱佢!雖然會比人話縱壞佢,但如果聲帶傷左咁就手尾長!你而家要唔要抱佢瞓架?定可以乖乖自己瞓床仔?佢而家食奶時間係點架?我仔由早上7點開始係每三小時飲一次奶:7,10,1,4,7,10,晚上10點後就佢餓就餵...我到而家都瞓一陣就要餵佢...生完到而家又輕左10kg~

男爵府

常綠葉 發表於 18-10-30 12:07
佢係認得人呀,有日我老公想係我身上抱走佢,佢擰轉身,唔俾佢抱,我老公立即玻璃心 但平日其他人 ...

我仔同你仔好似呀!都係甘衰格!我成日叫佢賤種架2個月前我差唔多日日夜晚都要抱住佢訓,一放落床就喊,日頭就更加係唔使指意佢肯自己訓床呀!宜家3個月就好小小,夜晚1/2點鐘食完奶放佢落床肯訓,夜晚個轉終於唔使抱住訓啦,不過日頭都係要抱住仲有呀⋯⋯佢唔肯訓佢自己張bb床架,要訓我張大人床,佢張床仔完全無用...宜家俾我用來放佢既衫仔

我仔都成日喊,一喊可以喊好耐,最長試過喊4個鐘,係抱住都喊個隻我仔無喊到聲沙,不過佢一喊就可以好大聲,你唔抱佢佢可以喊到黑左面,好似人地窒息個種,所以我好多時佢一喊我都即刻抱佢了,怕見到佢黑面

男爵府

至於食奶方面就仲衰格...因為佢宜家厭緊奶,佢要訓著左我餵佢先至肯食,所以無規定幾多個鐘餵佢食一次奶架,因為佢唔訓就唔食!岩岩今日佢飲完奶之後成6個半鐘先肯再訓,餓足6個半鐘佢訓左如果放底佢又會醒,醒左又驚佢唔食,所以宜家我日日都一隻手抱住佢,一隻手開奶,好慘呀!你話我仔係咪同你仔一樣衰格,一樣甘難服侍呀

男爵府

我生完到宜家都輕左20磅不過我陀佢個時肥左40磅...即係仲有20磅要減不過就快冬天,又係打邊爐既好季節...

大宅

felixsky 發表於 18-10-31 22:53
至於食奶方面就仲衰格...因為佢宜家厭緊奶,佢要訓著左我餵佢先至肯食,所以無規定幾多個鐘餵佢食一次奶架 ...

你個仔又會咁攪鬼,要瞓著左先食奶?有無搵下咩原因呢?等佢大d你要幫佢戒邊瞓邊食奶,因為會對d牙仔唔好架。我上兩星期去左上d睡覺training 班,開始左同個仔train 佢自己乖乖瞓覺。而家滿足晒佢d要求後都肯自己瞓,唔係真係抱到手軟! 我朋友個仔應該同你個仔差不多大,又係厭奶,要抱先瞓,乜7月出世d BB咁架 定可能係因為佢地重細先咁呢?我個仔下星期就4個月啦⋯⋯又要去打針,到時唔知會唔會又特別拗

大宅

felixsky 發表於 18-10-31 22:57
我生完到宜家都輕左20磅不過我陀佢個時肥左40磅...即係仲有20磅要減不過就快冬天 ...

重有20磅,好容易減姐...以前覺得減肥好難,而家自己一手一腳湊仔就想肥都難!湊住佢真係周身唔得閒,想安樂食餐飯都唔得,睇電視都分N次睇!超唔爽!

別墅

回覆 常綠葉 的帖子

我都想試下買D蛋白奶粉比我先生試, 因為佢丁丁型態好差好差,我見你有個蛋白奶粉網止, 但已經停售

以下是我找別的, 裡邊有很多款, 唔知道那款自至岩呢? 請多指教, 謝謝幫忙!
https://www.iherb.com/search?kw=All-In-One+Nutritional+Shake&p=1

大宅

Yuyuyu!! 發表於 18-11-12 16:05
回覆 常綠葉 的帖子

我都想試下買D蛋白奶粉比我先生試, 因為佢丁丁型態好差好差,我見你有個蛋白奶粉網止, ...

唔洗客氣,我老公之前做research 話Vega好d,你不如買返Vega呢個牌子?你睇下呢個岩唔岩你口味....

別墅

回覆 常綠葉 的帖子

唔該你呀請問是否一定要加香蕉,馬卡粉一齊飲? 淨飲蛋白奶粉O唔OK呢?

大宅

Yuyuyu!! 發表於 18-11-12 16:56
回覆 常綠葉 的帖子

唔該你呀請問是否一定要加香蕉,馬卡粉一齊飲? 淨飲蛋白奶粉O唔OK呢?

我老公話加香蕉好飲d,又有益喎⋯⋯馬卡粉係因為d人話馬卡對精子好嘛。我老公話每日又要飲蛋白粉,馬卡粉,黑枸杞,怕飲唔落咁多,所以咪加埋一齊飲。你記住叫你老公每日抽半小時做下運動,係屋企做d輕鬆運動都得,著鬆身褲,孖煙通保持下身涼快,每三日一定要放一放d舊精子。祝好孕~

別墅

回覆 常綠葉 的帖子

明白哂, 多謝你的回覆

大宅

Yuyuyu!! 發表於 18-11-12 17:34
回覆 常綠葉 的帖子

明白哂, 多謝你的回覆

唔洗客氣……祝好孕~

大宅

常綠葉 發表於 18-1-12 11:14
10月接著第二次人授。10月13日,周期第10天,醫生說卵泡很小,三天後再回去照卵泡。10月16日,早上8:30,出 ...

想問個黑枸杞如果剛驗到有,可唔可以照飲?
Thanks

大宅

sasasali 發表於 18-11-12 22:29
想問個黑枸杞如果剛驗到有,可唔可以照飲?
Thanks

我聽人話有左飲黑枸杞水係好架喎,花青素對身體好。但如果自己唔確定,就唔好飲,免得飲完個心囉囉攣。一係問下相熟中醫先?你又係飲完黑枸杞中左?其實係孕期都會有多人話食乜乜好,食乜乜唔好,我自己就無乜特別戒口,辣,可樂,薯條,fast food 都有食,BB出世so far白白淨,皮膚正常。但就無食生野,雪糕,飲品走冰。有d離題添,祝BB健康平安

大宅

常綠葉 發表於 18-11-13 03:52
我聽人話有左飲黑枸杞水係好架喎,花青素對身體好。但如果自己唔確定,就唔好飲,免得飲完個心囉囉攣。一 ...

多謝 我睇你個post 同老公飲左二個月到
但我之前6月化學左
岩岩先驗到佢返黎
但琴日同今日用綠d 都係好淺色
而且我最高溫都係得36.7度
而家好驚又係咁樣,琴晚成晚都訓唔著

大宅

sasasali 發表於 18-11-13 08:42

多謝 我睇你個post 同老公飲左二個月到

恭喜恭喜...你放鬆d呀……中左之後唔好再理體溫幾多啦!我有左時體溫都唔高既,唔好同其他人比較,無乜意思既。可以的話就瞓多d,每日食烚蛋,烚番薯,牛油果,可以長胎架。唔好擔心咁多,相信BB,相信自己,要開心d!祝BB痴到實一實!

大宅

常綠葉 發表於 18-11-13 11:17
恭喜恭喜...你放鬆d呀……中左之後唔好再理體溫幾多啦!我有左時體溫都唔高既,唔好同其他人比較,無乜意 ...

承你貴言
不過我這幾日底底都見到有輕微黃色野
係唔係正常?
謝謝

首頁

尾頁

跳至