詳盡人授IUI和補充剩分享

felixsky
|
唔知點解打得多字bk會hang左搞到我覆左你兩日都覆唔到....你呢排宮縮勁嗎?我夜晚個肚成日都硬左...周身唔自在甘仲有個幾月...心情好緊張.....
常綠葉
|
felixsky 發表於 18-6-3 22:50
你仲嘔緊你真係嘔足成個孕期甘際喎⋯⋯但bb size正常嗎?我肥左20磅但 ...

我已經有心理凖備嘔到生,可能會邊生邊嘔!希望到時候唔好比姑娘黑面啦⋯⋯我呢邊唔興講BB個size,醫生話講來無意思。因為最後呢兩個月BB大得好快,加上只要佢健康,出世後密密餵人奶會吸收好d。所以你都唔洗太擔心,有d係BB唔吸收,你點食都只係會重/肥落自己度!但每日都吸收多d蛋白質食物,可以令BB大隻d。例如:烚蛋,牛油果,牛肉。你BB而家大約幾重呀?我果個4lbs到,我自己估計出世有6lbs掛。醫生話只要胎動正常就唔洗擔心,加上ultrasound 唔係百份百準,有人出世前ultrasound 估8-9lbs, 出世得5-6lbs。所以平常心啦⋯⋯擔心太多,影響BB反而吸收得唔好....放鬆d!至於d紋...我已經日搽夜搽,都係爆肚底紋!肚面好正常架,皮光肉滑,又無妊娠中線...係爆肚底,重愈來愈多!好在底底遮到姐...但自己見到就唔開胃囉...
rosefanny
|
回覆 常綠葉 的帖子

真係唔該曬你post 多次相呀:) :)) kissssss
常綠葉
|
felixsky 發表於 18-6-3 22:53
唔知點解打得多字bk會hang左搞到我覆左你兩日都覆唔到....你呢排宮縮勁嗎?我夜晚個肚成日都硬左 ...

係喎⋯⋯hang幾十萬次!我用note pad打完,copy and paste咁回渣!如果唔係打到咁上下就會彈apps,超討厭!

我無乜留意宮縮幾多添,其實我都唔知點為止宮縮,係自己估估下。但每晚個日肚會突然又實又漲,我成日覺得係BB隻腳仔撐到行一行,攪到好痛渣。但我問過助產士,佢話有宮縮好正常,子宮練習緊生產。只要唔係有規律宮縮就無問題喎⋯⋯我又未開始緊張,可能重返緊工,未識驚。你有無行多d呀?要係屋企做多d運動,坐下yoga ball,練習呼吸法,生時會順利d架。而家BB成日頂我個胃,攪到胃口重差,又長期口淡淡...真係完全唔想食野...係食生果有胃口⋯⋯
常綠葉
|
rosefanny 發表於 18-6-4 11:52
回覆 常綠葉 的帖子

真係唔該曬你post 多次相呀:) :)) kissssss

唔洗客氣呀~祝好孕~
felixsky
|
常綠葉 發表於 18-6-4 07:55
我已經有心理凖備嘔到生,可能會邊生邊嘔!希望到時候唔好比姑娘黑面啦⋯⋯我呢邊唔興講BB個size,醫生話 ...

香港呢邊好興每次產檢會度bb既頭圍,肚圍,腳長,因為我bb 個肚size細左,所以驚佢吸收唔到我既營養,好似話keep住細就要提早催生等佢早d出來吸收營養會仲好。所以我宜家要日日係甘食食食,不過好彩我胃口好好,我有食烚蛋,牛肉,牛油果呀⋯⋯食到反哂胃,希望下次覆診呀b有大到啦!

我每晚食完飯會落街散步,諗住34w後行下樓梯甘。希望到時大家都順順利利啦
常綠葉
|
felixsky 發表於 18-6-4 14:14
香港呢邊好興每次產檢會度bb既頭圍,肚圍,腳長,因為我bb 個肚size細左,所以驚佢吸收唔到我既營養,好似 ...

香港真係好,每次產檢可以照ultrasound,又可以見下BB,知道BB生長情況。呢邊只係用尺量下去估架渣,好落後下。有醫生睇住,你都唔好太緊張,放鬆心情,食到幾多咪幾多,食多d有營養既食物。希望BB可以肥肥白白,最重要平安健康咁出世!

你有無腳腫呀?我而家每日放工返到屋企,除鞋時發現腳有d腫,頂到有d紅。唔知遲下係咪會水腫,著唔到而家d鞋,要改著涼鞋呢?我覺得一過34週,BB大得好快,踢得重大力。feel到個肚好重下,晚上會有段時間,乜姿都唔舒服,BB又頂又踢,呼吸都要用力d!但早上起伸又會正常返,行得走得,手腳靈活!我打算返多兩星期到就放產假,要凖備好BB用品,執下屋企野,做個大掃除⋯⋯迎接BB!
rosefanny
|
回覆 常綠葉 的帖子

多謝你呀:)))
常綠葉
|
rosefanny 發表於 18-6-5 21:18
回覆 常綠葉 的帖子

多謝你呀:)))

放鬆心情,一定會成功!
felixsky
|
常綠葉 發表於 18-6-5 06:57
香港真係好,每次產檢可以照ultrasound,又可以見下BB,知道BB生長情況。呢邊只係用尺量下去估架渣,好落 ...

食左大半個月,琴日再去產檢呀b有肥返d啦不過今次到個頭仔細左小小,宜家話我b係中碼b, 你個度興唔興講bb係咩碼或者宜家大概幾多磅架?
我無腳腫呀,不過我同期既媽媽好多都有腳腫,佢地都轉左著涼鞋呀!你都試下,可能我未開始腫瓜,你開始清胎毒未?不過你都無咩胃口成個孕期,應該無咩毒素
我bb都係一到夜晚就好活躍係甘踢,令左又唔係令右又唔係,又係咩姿勢都唔舒服..搞到訓得都唔係太好

我呢個星期都要開始準備走佬袋同執好間屋啦,我都要隨時ready 迎接bb
rosefanny
|
回覆 常綠葉 的帖子

U哎呀唔好意思,想問埋你嗰隻黑枸杞,我都買左! 但係如果淨係衝10粒,顏色出到來都頗淡的紫藍色! 最多飲一轉! 想問你每日係咪都係飲10粒呀? many many thx:)))))))
常綠葉
|
felixsky 發表於 18-6-6 09:59
食左大半個月,琴日再去產檢呀b有肥返d啦不過今次到個頭仔細左小小,宜家話我b係中碼b, 你個度興唔 ...

BB肥返d咁咪好囉!放鬆d啦⋯⋯咁緊張唔好架!香港次次都講BB size架?如果係,次次都派成績表,唔緊張都變緊張囉⋯⋯一時頭仔細,一時肚仔細,都會有壓力喎!我呢邊如果照ultrasound,問個tech都唔會講d咩,睇個tech心情。因為個tech只負責照,寫report比醫生又係另外一個,醫生收到report先會call返去診所聽report。但一般都只會講BB係咪with in range,唔會BB每一part都講解一次架。我剛剛照完一次,個tech話BB約4.5lbs,有比我睇下BB個樣,手仔腳仔等等,已經算好好架啦⋯⋯我老公重話BB似我,但唔知佢點睇得出,黑白又唔清!但見到BB麥大個口,之後放左隻手指入口,好攪笑!

我呢邊未著得涼鞋,重係秋天,要著外套。但我真係覺得每日放工開始有d水腫,連個樣都開始有d孕婦後期feel....感覺雙眼都好似有d腫,似人唔夠瞓咁款!所以早d放產假都好,反正返工都係無乜心機,留係屋企準備好BB用品重好!我打算放產後先食腐竹雞蛋糖水,黑芝麻粉,紅綠豆沙加果皮...西瓜就未必敢食...怕太涼!我點會無胎毒清呀⋯⋯我呢幾個月係西人胃口,汽水,薯條,炸雞,漢堡包...每個星期必食架!反而粥麵飯小食,水果食最多!

我每晚瞓前都會數胎動,又同BB玩下傾下計先瞓。一般兩,三點先瞓...所以一瞓就瞓著,BB點踢我都阻我唔到瞓覺!因為實在太攰啦⋯⋯但多數到7點就醒一醒,次次醒都想去廁所,但又攰到落唔到床!又會瞓返到8:30先起身返工。日日如是!
常綠葉
|
rosefanny 發表於 18-6-6 21:30
回覆 常綠葉 的帖子

U哎呀唔好意思,想問埋你嗰隻黑枸杞,我都買左! 但係如果淨係衝10粒,顏色出到來都頗淡的 ...

唔洗唔好意思喎~ 你有無用暖水冲呀?溫度唔夠,顏色會出得慢d。每日十粒就夠架啦⋯⋯太多會令身體燥熱,調理身體,每日飲用,千萬唔好量多!我用暖水冲,第一次多數浸2分鐘,之後立刻飲左佢。等到下次飲前再加溫水...但如果懶就飲完第一杯就立刻加温水再浸,出曬色,飲完之後就食埋d黑枸杞。我冲第一轉係深紫,第二次係淺紫,等三次係淡紫...
rosefanny
|
回覆 常綠葉 的帖子

多謝你覆我! 我係用暖水冲呀! 不過其實得第一轉紫藍色,第二轉其實已經好淺好淺藍色! 衝唔到第三轉! Haha! 所以問問你! 咁唔緊要啦, 總之衝10粒就算,費事燥熱! 我都唔知會燥! Haha!! Thx sooo much:)))
常綠葉
|
rosefanny 發表於 18-6-8 15:01
回覆 常綠葉 的帖子

多謝你覆我! 我係用暖水冲呀! 不過其實得第一轉紫藍色,第二轉其實已經好淺好淺藍色! ...

你冲好大杯?係呀~10粒就夠架啦⋯⋯如果你feel到有喉嚨痛之類就要減至一星期飲三日,習慣左先變返日日飲。記得叫埋你老公一齊飲!祝好孕
rosefanny
|
回覆 常綠葉 的帖子

多謝你呀!無呀都係普通一個杯的份量!thx reply again :))))
常綠葉
|
rosefanny 發表於 18-6-9 21:24
回覆 常綠葉 的帖子

多謝你呀!無呀都係普通一個杯的份量!thx reply again :)))) ...

我冲出黎係咁色...

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
常綠葉
|
felixsky 發表於 18-6-6 09:59
食左大半個月,琴日再去產檢呀b有肥返d啦不過今次到個頭仔細左小小,宜家話我b係中碼b, 你個度興唔 ...

你呢排點呀?我開始胎縮好好好密,好怕BB會呢1-2星期內出世呀⋯⋯我未ready好架嘛⋯⋯加上估計BB重未有5lbs
felixsky
|
常綠葉 發表於 18-6-18 10:27
你呢排點呀?我開始胎縮好好好密,好怕BB會呢1-2星期內出世呀⋯⋯我未ready好架嘛⋯⋯加上估計BB重未有5lb ...

我呢2星期假宮縮都好密呀通常夜晚訓覺就硬哂個肚仲伴隨有m痛,搞到成日訓得唔好。不過你宜家幾多wk呀?你bb未有5lbs?甘好輕喎⋯⋯我上星期去產檢估計有4.5lbs, 個時差唔多33w,宜家我34w2。你未準備好bb野嗎?
常綠葉
|
felixsky 發表於 18-6-18 10:55
我呢2星期假宮縮都好密呀通常夜晚訓覺就硬哂個肚仲伴隨有m痛,搞到成日訓得唔好。不過你宜家幾 ...

我全日不同時間都有宮縮,但晚上就重重重密!但瞓覺好ok,唔知關唔關我重塞緊藥事呢?我而家36w5,我呢個星期重無胃口,又嘔喎。體重keep住輕20lbs,但呢個星期個肚大左唔小,d紋又多左。我呢幾日連下面都有d陰陰痛,但上星期產檢話BB未落盆,過兩日睇醫生再問下。我連BB床,床單等等都未洗未砌 重有一堆衫未洗,屋企又未大清潔....所以今日開始放產假....