跳至

首頁

尾頁

大宅

想問一下有無係Darwin嘅媽媽?
(emoji)

洋房

Liao_Family 發表於 18-1-12 13:20
想問一下有無係Darwin嘅媽媽?
(emoji)

Hi there, I'm I'm

大宅

AshChau 發表於 18-1-13 11:26
Hi there, I'm I'm

Hello. Can I ask how’s the life in Darwin? We might have a chance to move there :)

洋房

Liao_Family 發表於 18-1-13 12:03
Hello. Can I ask how’s the life in Darwin? We might have a chance to move there :)

哈哈,我以為你都係,咁你本身宜家係邊個state呀?我以前係Adelaide住過幾個月, 宜家係Darwin住左快四年了(emoji)(emoji)(emoji) 如果你怕凍,Darwin好處就係熱,但有時雨季又太熱好潮濕好似香港咁,但Dry Season就好正,秋涼咁。唔好既就係無咁多Asian餐廳,想食韓燒都無乜好,得一兩間,但都貴,無乜中式架,無酒樓架,係其他State咁多姿多彩,亞超都係得一兩間,又唔就腳,無唐人街架,哈哈哈,好多野都無,shopping更加無乜,想買大牌子化妝品你要online買,如果你係樸實既人都無乜所謂... 然後最唔慣係好多原居民,佢地唔係一般既原居民,有啲好正常,有工作,但大陪份都無工作,周圍流連,吸煙飲酒吸毒,夜晚一個人要小心,成日都醉酒鬧事,如果你唔揸車撘巴士就要小心,勁臭,煙味酒味臭味,成日問你攞錢撘車,人都巔,我最頂唔順就係原居民,我都想搬,哈哈哈... so good luck

大宅

AshChau 發表於 18-1-13 12:55
哈哈,我以為你都係,咁你本身宜家係邊個state呀?我以前係Adelaide住過幾個月, 宜家係Darwin住左快四 ...

我哋仲係香港,屋企人係Sydney. 不過宜家有可能去Darwin. 我哋有三個小朋友,都開始睇緊有咩suburbs 安全啲.

大宅

AshChau 發表於 18-1-13 12:55
哈哈,我以為你都係,咁你本身宜家係邊個state呀?我以前係Adelaide住過幾個月, 宜家係Darwin住左快四 ...

Btw. 我成20年前住Canberra (emoji)

洋房

Liao_Family 發表於 18-1-13 14:13
我哋仲係香港,屋企人係Sydney. 不過宜家有可能去Darwin. 我哋有三個小朋友,都開始睇緊有咩suburbs 安全 ...

邊個suburbs, Darwin city我個人覺得唔安全,太多呀布,酒吧,夜晚有朋友試過被搶劫,如果返工係city ,近既Stuart Park都OK。 另外 Northern suburbs 近Casuarina, 有啲OK, 但有某些地居係原居民社區會太危手,如nigthcliff, leanyer勁多。再遠少少,離Darwin city 20mins drive 有 Palmerston, Palmerston都好多原居民,但係Palmerston其中有些新既suburbs都唔錯,如果係揸車又唔怕遠,不過其實都唔係好遠,因為Darwin好細,你有心儀既地區想住可以問我,我都知邊區好同唔好(emoji)

大宅

AshChau 發表於 18-1-13 14:33
邊個suburbs, Darwin city我個人覺得唔安全,太多呀布,酒吧,夜晚有朋友試過被搶劫,如果返工係city ,近 ...

好呀,如果真係confirm,都會去睇一睇環境先。你有無小朋友?

洋房

Liao_Family 發表於 18-1-13 14:34
好呀,如果真係confirm,都會去睇一睇環境先。你有無小朋友?

有呀,有一個兩歲半男仔,同一個係個肚度,哈哈

大宅

AshChau 發表於 18-1-13 14:48
有呀,有一個兩歲半男仔,同一個係個肚度,哈哈

恭喜(emoji)
我有三個,最大6歲,最細同你大B一樣(emoji)

洋房

Liao_Family 發表於 18-1-13 15:59
恭喜(emoji)
我有三個,最大6歲,最細同你大B一樣(emoji)

利害你生三個,佩服,我仔好活潑,湊佢要好多精力,我想生埋呢個夠,但我老公話要多個(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

AshChau 發表於 18-1-13 17:04
利害你生三個,佩服,我仔好活潑,湊佢要好多精力,我想生埋呢個夠,但我老公話要多個(emoji)(emoji)(emoj ...

我哋大嗰兩個係仔,最細係女。可以收工(emoji)
我日夜都好似個crazy woman (emoji)

洋房

Liao_Family 發表於 18-1-13 17:11
我哋大嗰兩個係仔,最細係女。可以收工(emoji)
我日夜都好似個crazy woman (emoji)
...

Liao baby kingdom唔比我私信你呀
果日同你傾計又話滿發佈上限

洋房

AshChau 發表於 18-1-15 17:11

不如你私信你facebook我,我add 你

大宅

AshChau 發表於 18-1-15 17:11

咁得意?我未試過呀
你嗰度係咪Storm? 有無事?

洋房

Liao_Family 發表於 18-1-15 17:12
咁得意?我未試過呀
你嗰度係咪Storm? 有無事?

佢話我係試用戶,無權限,什麼東西?!
我無事,宜家雨季成日都落雨,今日都橫風橫雨,但未至於好似香港咁打風,所以OK

大宅

AshChau 發表於 18-1-15 17:12
不如你私信你facebook我,我add 你

你check pm la (emoji)

洋房

Liao_Family 發表於 18-1-15 17:16
你check pm la (emoji)

搵唔到你啊 ⊙_⊙ 點解既

大宅

AshChau 發表於 18-1-15 17:21
搵唔到你啊 ⊙_⊙ 點解既

你試多次,改咗setting

洋房

回覆樓主:

大家我唔知點解我帳號唔可以回覆私信,所以有野想問可以係呢度留言, thank you

首頁

尾頁

跳至