藍田附近補習社社

tingpak
|
請問有沒有一間較好的補習社介紹,我朋友個女兒想搵一間專做功課(小一)因為爸媽都要返工有時好夜先返屋企已經好攰,女兒只有工人姐姐湊住所以功課問題要等到放工先可以跟進,請大家幫忙介紹一下
^曾小姐^
|
建議去啟田大廈,千祈唔好去商場果d,勁多人根本顧唔掂,明愛或青年會就比較雜
tingpak
|
^曾小姐^ 發表於 18-1-12 15:54
建議去啟田大廈,千祈唔好去商場果d,勁多人根本顧唔掂,明愛或青年會就比較雜
...

啟田大廈入面有補習社?
心日天
|
tingpak 發表於 18-1-12 15:24
請問有沒有一間較好的補習社介紹,我朋友個女兒想搵一間專做功課(小一)因為爸媽都要返工有時好夜先返屋企 ...

千奇唔好去新開果間,好伏

tsung
|
心日天 發表於 18-8-13 23:38
千奇唔好去鯉安苑新開果間,好伏

謝謝提醒
蛋皇哥0127    發表於 18-8-15 11:49
心日天
|
tsung 發表於 18-8-14 19:20
謝謝提醒

心日天
|
tsung 發表於 18-8-14 19:20
謝謝提醒

CathyChan1126
|
心日天 發表於 18-8-15 11:47
重要係開頭想報堂時,佢話佢地有好多間分校,例如好似德田上面都有間但唔同名的,所以小心。現在回想自己 ...

德田果間都好伏
我都中過
之後我仔班主任講
佢話藍田同油塘區既補習社好差
全部都抄答案,
所以補習學生,答案一樣
力神
|
心日天 發表於 18-8-15 11:43
補習老師冇心教,好懶,暑假補習社比工作紙小朋友做,但其實有部分工作紙佢地比埋答案或由高年級講左答案 ...

暑期班既補習社,特別是托管個d我都無再報啦,個d只是靠佢幫手睇細路,我上年幫趁個間比習作學生做,做完唔會同你對答案,做唔晒又唔會理,咁我自己買習作比佢做都得啦!所以今年我寧願將舊錢請私人補習好過
KITTY0328
|
tingpak 發表於 18-1-12 16:12
啟田大廈入面有補習社?

我也想知資料
心日天
|
CathyChan1126 發表於 18-8-15 11:52
德田果間都好伏
我都中過
之後我仔班主任講

可以係同我呢間既分校
Anviz豬
|
你朋友囡囡讀邊間小學?
rtssd
|
心日天 發表於 18-8-15 11:43
補習老師冇心教,好懶,暑假補習社比工作紙小朋友做,但其實有部分工作紙佢地比埋答案或由高年級講左答案 ...

你好!我是旭日補習學校(德田)及鯉安苑自律教育中心的其中一位創辦人。 自律教育中心自開學六個星期以來, 負責收生及接待家長的主任都只收到對我們的老師正面的評價, 亦知道有不少家長介紹朋友過來報名。 短短的六星期暑期課程結束了,除了有幾位學生因補習時間與九月份學習時間重疊而未能報讀外,其他90%的學生均已留位九月繼續報讀,並已繳費, 數字反映現實 , 而最前線的同事收到家長的回應也必然是最真實的。 我不理解為何未收過任何投訴, 網上卻會出現負面評價,所以我必須回應。

當你指責我們的老師懶惰,你可知道我們來創校的老師都是由其他分校經精心挑選調過來的, 所以她們的工作態度必定相當有水準。我也想說一些你不知道的事實, 她們在暑假時放工時間是五點半,但她們卻每天都自願加班到很夜,甚至做到趕搭尾班地鐵才肯離開,她們這麼努力 ,是為學生製作適合其個人學術水平的筆記及工作紙, 他們這樣做是自願性質,沒有加班人工的, 因為學校不會因此多收學生學費,所以也無法支付額外薪酬。 作為僱主也只可關懷她們要保重身體, 有家長每晚經過,留意到這情況後, 晚上特意送來愛心魚湯 ,慰勞老師, 情景令人感動。 眼見這麼有責任心的老師在網上被亂評, 不得不為老師平反。

如果你是網上做謠者,就請不要再破壞別人聲譽。

如果你真的是本校學生的家長就應該多與老師溝通及反映意見,因老師教學方法會因應不同學生情況而有所不同 , 其教法必有原因, 當中或許有誤會,溝通可避免誤會及找到最合適學生的教學方法。

如有問題可於 8月30日或之後( 暫時不在香港 )致電自律教育中心與本人聯絡(陳先生)。

timycy
|
CathyChan1126 發表於 18-8-15 11:52
德田果間都好伏
我都中過
之後我仔班主任講

想請問油塘區有冇邊間都係差嘅?黎緊我都想搵補習社
rtssd
|
心日天 發表於 18-8-15 11:47
重要係開頭想報堂時,佢話佢地有好多間分校,例如好似德田上面都有間但唔同名的,所以小心。現在回想自己 ...

本人是旭日補習學校及鯉安苑自律教育中心的其中一位創辦人, 由首間旭日補習學校創校至今已有15年, 15年的教育經驗告訴我們自律是學習中最重要的因素, 為了向學生宣揚自律的重要性,新校的名稱取為自律教育中心。 我們看看以下的例子就知道成功的心得就是自律, 全港首位DSE九科5**超級狀元, 他接受訪問時說自己讀書心得就是要靠非常自律。 可參閱其訪問 https://hk.news.appledaily.com/l ... e/20180712/20447680

當自律教育中心剛開業的時候, 有位科技公司的董事暨大學講師途經敝校時, 被自律教育中心的名稱吸引著, 因他憑本校名稱已明白我們對教育的用心及了解教育問題的根源 , 最後他更留下名片給本校職員想與創辦人交流一下。 如果你的想法是覺得我們做得不好所以才需要改名字, 這只是因疑心過重所致。不了解背後極其重大的意義 。
相反如果新校名稱也用旭日補習學校就更易吸引學生報名,因本區旭日(德田)已經營了11年, 整個教育團體都做得相當出色 , 已有一定的口碑 ,每月流失率都保持超低水平只有約3%, 中小學全科班都經常額滿,如果做得不好,學生還不跑嗎?還會額滿嗎?如果現在想報名只可登記在候補名單排隊...... , 不是想打廣告,所以不便多說了。

迷你人
|
贊同對質!唔應該打幾隻字就咁樣唱衰人,相信老師們都或有付出心機努力的人

利申:我只是路過
SaBB
|
rtssd 發表於 18-8-27 00:18
本人是旭日補習學校及鯉安苑自律教育中心的其中一位創辦人, 由首間旭日補習學校創校至今已有15年, 15年 ...

請問、你們平日既功課班會收幾多人一班(升小五)?會溫默書、對功課及講解錯處?
SaBB
|
德田果間都好伏
我都中過
之後我仔班主任講

請問點中伏法?
chkkkkk567
|
補習社真係好浪費時間,功課錯得多過我同佢做,默書我同佢溫仲高分,我係藍田試過幾間中晒伏,廣田,平田,滙景,所以上門補習算!
LittleRoxie
|
tingpak 發表於 18-1-12 15:24
請問有沒有一間較好的補習社介紹,我朋友個女兒想搵一間專做功課(小一)因為爸媽都要返工有時好夜先返屋企 ...

其實好多初初都有心機
但後來生意好咗,學生多咗
D嘢,就開始跟唔足