跳至

首頁

尾頁

別墅

對住條電梯嗰間雜貨舖,幫襯佢買梅菜, 想買一條細啲唔畀, 重即刻叫我放低唔好買, 跟住大聲勁鬧, 畀佢嚇到我走都走唔切, 我搭電梯落地下聽到佢仲鬧緊

大宅

回覆樓主:

咁你又唔講你當日買梅菜過程係点,人地梅菜每兩$3.5,落磅$5.3收你$5,你話多要拎過棵仲比之前大,人地當時多人客買嘢唔得閒再招呼你,你走佐去第二間買,返嚟仲同人地事頭婆得講我係第二度買佐,又話自己係熟客,或者咁講係你批評人地之前,諗下你自己覺下有無問題先,唔好 郁啲上網話人哋唔啱,就係多得你呢啲人乜都放上網批評人,而另到有D人睇文字以為你啱曬,又晤檢討下自己。

別墅

回覆樓主:

但作為店員既你有冇檢討自己即時叫客人放底條梅菜你唔好買,仲加多句唔賣比你,过主,BB爸爸擘大喉嚨嗌到街知巷聞,驚死無人知你態度惡劣,真係惡得好利害,之後我遇到D街坊同佢地講,佢地都話呢檔野出名晦氣, 唔敢行埋嚟幫襯, 我是實係熟客, 今次都靚嘢。 你估淨係得你有得賣, 大把相熟舖頭, 佢哋叫我第日喺佢度買, 邊有咁惡唔啱價錢就鬧人, 唔好幫襯你, 我啲friend都話怕怕, 買嘢要畀人鬧,你自己倒自己米。

別墅

JCHIN 發表於 18-1-14 02:25
但作為店員既你有冇檢討自己即時叫客人放底條梅菜你唔好買,仲加多句唔賣比你,过主,BB爸爸擘大喉嚨嗌到街 ...

再講,我唔係嫌貴, 只係想拎條細啲,我隻手同你双眼又唔係磅,再拎棵條都未磅鬼知大过前一棵就已经比你破口大駡

水晶宮

回覆樓主:

邊檔?係咪近梁九記果邊有個肥C9睇舖?

大宅

回覆樓主:

鬧人就唔岩啦,揀下都唔得就唔好擺出黎賣啦

別墅

Fion710 發表於 18-1-17 08:13
邊檔?係咪近梁九記果邊有個肥C9睇舖?

上電梯轉右再轉右,買沙律菜對角嗰間, 老細係個年紀大啲嘅女人,佢個女成日企入邊, 鬧人嗰個係伙記。 呢檔嘢我经常都有幫襯佢, 唔係特別平過人,相反畀人還貴, 成日都黑口黑面, 未聽過佢講多謝,不过趕時間貪佢方便。未發生呢件事之前, 同啲太太們傾開喺呢個街市邊度買嘢有不愉快的經歷, 佢哋都話呢檔態度好晦氣 。不過我又唔貪佢声多謝, 我係呢個街市日日買餸 差不多檔檔都熟曬, 唔幫襯都會互相打招呼。 講聲早晨, 嗰日畀鬧叫我放低過主唔賣, 我即刻走都走唔切,我喺第二度買完轉頭返嚟佢仲鬧緊。 有啲人仲企喺度睇佢鬧乜!

別墅

sonson1234 發表於 18-1-17 22:35
鬧人就唔岩啦,揀下都唔得就唔好擺出黎賣啦

嗰日都唔算係揀, 攞第二棵梅菜已經畀佢鬧……

大宅

畀面勳章

JCHIN 發表於 18-1-18 07:34
上電梯轉右再轉右,買沙律菜對角嗰間, 老細係個年紀大啲嘅女人,佢個女成日企入邊, 鬧人嗰個係伙記。 呢 ...

即係上晒報紙介意賣湯包果間?定係有雞蛋賣隔離果間,即係連住賣麵,雲吞皮果間?

大宅

JCHIN 發表於 18-1-18 07:34
上電梯轉右再轉右,買沙律菜對角嗰間, 老細係個年紀大啲嘅女人,佢個女成日企入邊, 鬧人嗰個係伙記。 呢 ...

聽到都覺得衰,呢啲人都唔知點做生意,咁巴閉就唔好開舖頭mi 埋係屋企啦

別墅

chichihello 發表於 18-1-18 16:56

即係上晒報紙介意賣湯包果間?定係有雞蛋賣隔離果間,即 ...

連往賣粉麵,無賣湯包冇果間,直頭上電梯口嘅背面,梅菜放正係個惡伙記前面,佢話果日好多客唔得間招呼我,仲記得比佢突好大聲鬧我果吓,都唔知幾驚,當時只得我買緊梅菜,根本無客,有客都唔會顧往鬧人唔停口,我返轉頭聽到個鼓頭婆同個惡人一齊仲鬧緊。真係估佢唔到, 咁大個人都未試過買野比人用咁難聽嘅說話鬧,“放低、過主、唔賣……

別墅

sonson1234 發表於 18-1-18 18:33
聽到都覺得衰,呢啲人都唔知點做生意,咁巴閉就唔好開舖頭mi 埋係屋企啦
...

咪就係攞,佢唔要面我要面,佢咁大聲鬧D客好容易比人影完放上網。到時真係搵呀茂都唔買,起碼我唔會再幫襯。

大宅

畀面勳章

JCHIN 發表於 18-1-18 22:50
連往賣粉麵,無賣湯包冇果間,直頭上電梯口嘅背面,梅菜放正係個惡伙記前面,佢話果日好多客唔得間招呼我 ...

下次去賣湯包果間啦,我覺得佢地幾好,或者有時街邊有間叫文記醬料會擺街檔,佢都有梅菜賣,都唔錯架,可以試下

別墅

chichihello 發表於 18-1-19 09:38
下次去賣湯包果間啦,我覺得佢地幾好,或者有時街邊有間叫文記醬料會擺街檔,佢都有梅菜賣,都唔錯架,可 ...

我去買餸都唔會太介意價錢爭少少,佢有冇禮貌,但鬧人就絕對唔能夠接受, 有講聲多謝,當然係畀顧客有一個好印象, 最緊要啲嘢要夠靚,買完就走, 所以認識我嗰啲檔口都知我好爽快, 行過有介紹今日邊啲嘢靚又啱食都會幫襯,食幾多買幾多,唔會嘥嘢。所以自問絕對係一個好顧客, 咁都畀佢鬧一嘢。

別墅

JCHIN 發表於 18-1-19 12:13
我去買餸都唔會太介意價錢爭少少,佢有冇禮貌,但鬧人就絕對唔能夠接受, 有講聲多謝,當然係畀顧客有一個 ...

呢間野我之前成日幫襯,有一次買罐頭,我唔記得講明牌子,但佢拎左另一隻,咁我都話唔好意思,之後佢個仔大大聲聲講,下次晨早講明丫,之後好耐都唔收錢,係度玩野,我話可以收錢未呀,老闆娘又大聲同個仔講,收錢啦人地講時間丫,唔知趕住去邊
我之後無再幫襯,反正無野得佢有得買

男爵府

減齡達人勳章

cutecute_baby 發表於 18-1-19 20:18
呢間野我之前成日幫襯,有一次買罐頭,我唔記得講明牌子,但佢拎左另一隻,咁我都話唔好意思,之後佢個仔 ...

做生意做到咁串

別墅

回覆樓主:

其實大家舉報吓,唔好比D亂咁鬧人嘅商販咁過份,我地去買餸通常單拖,佢地鬧人實要街知行聞,佢地週圍自己友,你走左一定再鬧要你出晒醜,都未計佢鬧人嘅內容,呢D情景見唔少。所以我買野都好小心!同D太太們互通情報,邊間黑名單……唔幫襯。

別墅

cutecute_baby 發表於 18-1-19 20:18
呢間野我之前成日幫襯,有一次買罐頭,我唔記得講明牌子,但佢拎左另一隻,咁我都話唔好意思,之後佢個仔 ...

你講佢個仔,其實係女黎,最初我都以為係男仔。

別墅

JCHIN 發表於 18-1-20 00:50
其實大家舉報吓,唔好比D亂咁鬧人嘅商販咁過份,我地去買餸通常單拖,佢地鬧人實要街知行聞,佢地週圍自己 ...

不過小心都冇用,成日幫襯又如何!一樣中箭 佢地都唔認人,D品出問題,警惡揚善,等太太們行埋去幫襯前停一停、 諗一諗,免受無謂傷害!好似梁九記每日顧客流量咁高,一樣應付得井井有條,伙記個個有效率謙有禮,客人都安心入內幫襯, 老闆管理有道所致。

男爵府

減齡達人勳章

回覆樓主

其實梅菜係咩價位?
尋日去買3注梅菜,33蚊
我在買臘腸臘鴨果間鋪買。

首頁

尾頁

跳至