論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

PCCW2319 發表於 18-1-14 22:58
咁佢知道放產假係無薪未? 咁佢打算幾時返菲/印? 要留意大肚婆幾多個月唔可以上機, 即可能更加早返家鄉, 拎 ...

同佢講左冇薪,佢最醫生紙有寫最遲4月頭要上機,其他我都唔知點搞

水晶宮

viwa29 發表於 18-1-14 23:00
同佢講左冇薪,佢最醫生紙有寫最遲4月頭要上機,其他我都唔知點搞

即係佢仲你屋企打工2.5月(至4月頭上機), 大假約4日。之後佢就放無薪假期至產後6星期。 如果佢回來,你仲會用佢嗎?
天空之城, 快樂之地

大宅

PCCW2319 發表於 18-1-14 23:09
即係佢仲你屋企打工2.5月(至4月頭上機), 大假約4日。之後佢就放無薪假期至產後6星期。 如果佢回來,你仲會 ...

係呀,佢自己話生完抖一個月返來,我梗係唔想佢返啦,佢未走都要揾定另一個

子爵府

6月尾約完,如果返去結婚。我真係打死都唔會續。

大宅

huilai88 發表於 18-1-14 23:29
6月尾約完,如果返去結婚。我真係打死都唔會續。

唔係續,係新請,見果時佢同我先生講唔打算生住,會做一個約,因為佢老公行船,咁我先生覺得都講到明做一個約走,而我地又真係可能只需要佢一個約,咁覺得ok至信佢。而家佢last m 係8月25,佢9月11來我屋企,9月12日去check過冇,係開窗期,係我地唔好彩

珊瑚宮

呢D民族信佢一成。双目失明

佢地乜都可以做假

A準的验身靠不住。稳陣一定去自己的医生验身

验尿佢可借別人的尿。你捉佢吾到
驗血就無得骗
玩具萬歲!

水晶宮

fitfish 發表於 18-1-15 06:18
呢D民族信佢一成。双目失明

佢地乜都可以做假

係喎。寧願花d錢, 買支驗孕棒再驗下。
天空之城, 快樂之地

伯爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 DHA勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

viwa29 發表於 18-1-15 00:07
唔係續,係新請,見果時佢同我先生講唔打算生住,會做一個約,因為佢老公行船,咁我先生覺得都講到明做一 ...

你勸吓姐姐,不如做到4月自己辭職,會有補償金俾佢。你告訴她知道,她早12個星期放假返鄉(包前4個星期),放6星期產假,再留多一個月(4星期),共22個星期,如果順利生產,BB 正常健康,最少等5個半月時間。這段時間點算?好影響顧主正常生活。

大宅

回覆樓主

同佢傾下,分析下佢個情況。例如問佢產前檢查諗住點?私家佢要自己俾錢,政府嘅話少過4日係無薪病假喎?佢前後最少有5個半月係家鄉,呢5個半月係無薪產假之餘,佢仲要自己俾來回機票,afford 得到嗎?

如果佢辭職返家鄉生,佢就可以得到你提供嘅完約回程機票,生完搵到新僱主,又可以得到來港開工嘅機票,變相佢慳咗來回機票錢,唔係更好嗎?

類似咁樣,你睇下氹唔氹到佢自己走

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

你小心呀, 佢存心以大肚來攞著數。 返去生, 一個月後再返來你度做, 可能又有第二胎了。 到時又要一大鑊。 佢地識生唔識揍的。 生咗掉在church, 自己又攪過。 大條道理天主教唔避孕的。

亦有心存希望, 個baby有居留權, 唔走, 等香港政府養。

大宅

佢返鄉下前最好勸佢打避孕針,我次次都要求

水晶宮

viwa29 發表於 18-1-15 00:07
唔係續,係新請,見果時佢同我先生講唔打算生住,會做一個約,因為佢老公行船,咁我先生覺得都講到明做一 ...

last m 8月25, 912去驗孕?!
當時驗到有, 都唔可以唔要個工人。
現在只不过係遲咗4個月去處理呢件事。

我就認為工人係存心欺騙新僱主, 大肚冇得輸!

大宅

回覆 fitfish 的帖子

只怪當初我地太天真.......

大宅

shirley_chiang 發表於 18-1-15 09:39
你勸吓姐姐,不如做到4月自己辭職,會有補償金俾佢。你告訴她知道,她早12個星期放假返鄉(包前4個星期), ...
我係怕如果我自己OFFER有保償金俾佢...佢會之後攞住呢個POINT抽我後腳話我因為佢大肚補錢迫佢走....今日先生問過勞工處都話唔好諗住俾錢可以解決....有時會仲麻煩.....佢又點會理我咁長時間佢不在會好影響我丫.......如果佢係CONSIDERATE...佢應該自己話走啦......仲要十一月知有左到一月至同我講

大宅

MichEAL82 發表於 18-1-15 10:33
同佢傾下,分析下佢個情況。例如問佢產前檢查諗住點?私家佢要自己俾錢,政府嘅話少過4日係無薪病假喎?佢 ...
佢而家5個月...一次ULTRASOUND都無去做呀....我見張醫生紙都有提佢某D日子要做D咩TEST..佢話佢無去...我見佢已經20周....同佢講佢緊要個B就點都要去照一照結構....因為過左23周好難照...萬一個B有事的話...過左24周係唔可以唔要.....佢至話之前去過政府診所排...但個APPOINTMENT係平日...佢放星期日所以無去....當然佢之前無同我講有左一定唔會無啦啦話攞平日假....今日佢無啦啦問我照ULTRASOUND幾錢...我話幾百至幾千都有..叫佢自己去CHECK下.....之後我都有話佢個醫生都有叫佢去政府排....叫佢不如去次政府MAKE APPOINTMENT先啦..睇下政府安唔安排到俾佢....先生今日車埋佢去登記...結果要排到2月1日先做產前CHECK UP...聽佢口吻佢會自己出去睇私家
大肚都要四日連續至有病假?單日都無? 定產檢果日可以係有PAID病假?

5個半月?唔明...佢打算四月頭走....但產假應該3/5開始...咁其實佢都係三個幾月NO PAID.....

大宅

lovebb003 發表於 18-1-15 11:03
佢返鄉下前最好勸佢打避孕針,我次次都要求
我第一次工人....而家至知有呢D野...

大宅

birdbird 發表於 18-1-15 11:07
last m 8月25, 912去驗孕?!
當時驗到有, 都唔可以唔要個工人。
現在只不过係遲咗4個月去處理呢件事。
其實真係點計幾時知都無得唔要.....只係想保障自己睇下可能以點去處理呢件事嗜

子爵府

viwa29 發表於 18-1-15 17:27
我係怕如果我自己OFFER有保償金俾佢...佢會之後攞住呢個POINT抽我後腳話我因為佢大肚補錢迫佢走....今日先 ...
佢如果知道冇有薪假,都唔resign
我唔會再同佢傾,唔好俾佢捉住你話你俾壓力佢,我會由佢,自己打算,將件事cool down 吓先,唔好太chur, 而家唔使俾前4後6,已經算好彩

唔好offer 俾錢佢,叫佢早走,

佢話生完返嚟做?好呀!聽住先

由佢自己諗,如果佢話要4月上機,叫佢俾請假信你,到期no show 當辭職

返去生仔,機票唔関僱主事

大宅

viwa29 發表於 18-1-15 17:39
佢而家5個月...一次ULTRASOUND都無去做呀....我見張醫生紙都有提佢某D日子要做D咩TEST..佢話佢無去...我見 ...

我都係照樓上28樓個計法,如果佢而家19週,即係6月中預產期? 一般航空公司7個月後唔俾上機,所以佢應該3月中就要返去,就算當佢放完後6就即刻返嚟,都有成4個半月唔係香港喎...

連續4日先係有薪病假係勞工法例,唔關大唔大肚事,大肚都係同一個計法。

香港照一照超聲波產檢最起碼$800落樓,即係佢人工嘅五份一,乜佢咁有錢呀...

我會再三提佢叫佢自己問清楚航空公司,如果遲咗上唔到機要係香港生,生完我唔會俾個B入屋,佢自己搵人湊,叫佢自己再諗清楚啦。

同意樓上講,講清楚俾佢聽佢嘅權益、有咩開支要自己負責、無薪病假嘅計法,同個B如果係香港出世你嘅處理等等就算,佢自己再諗下想點,廢事佢話你逼佢辭職。如果係我,我會2手準備,同時搵定新工人,預備佢生完唔返嚟。就算佢真係生完返嚟,我俾佢做多一個月就會補一個通知炒咗佢。

大宅

MichEAL82 發表於 18-1-15 18:09
我都係照樓上28樓個計法,如果佢而家19週,即係6月中預產期? 一般航空公司7個月後唔俾上機,所以佢應該3月 ...

但生完返來我即炒佢,又會不會構成歧視?

首頁

尾頁

跳至