論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

viwa29 發表於 18-1-15 17:39
佢而家5個月...一次ULTRASOUND都無去做呀....我見張醫生紙都有提佢某D日子要做D咩TEST..佢話佢無去...我見 ...

你要提工人, 佢去睇私家産檢、照 ultra sound, 佢要自費。

另外, 最壞的情況係工人瀨死唔走仲要在你家放産假生仔+坐月。佢佔用你張床位, 你想請另一個外傭頂替個大肚工人都冇地方比工人訓!

大宅

viwa29 發表於 18-1-15 18:45
但生完返來我即炒佢,又會不會構成歧視?

唔係即刻炒,佢返嚟做多一個月,我先再補一個月炒佢。而由而家到佢放產假前,同埋佢返嚟後,我會儲下佢做得唔好嘅證據。證明唔關懷孕事,係我本身覺得佢做得唔好。

男爵府

2018復活節勳章

viwa29 發表於 18-1-14 19:26
工人九月初黎,上個約六月尾完,完左返菲律賓結婚,九月黎之前响菲律賓驗身,來到香港亦驗過,冇懷孕。今日 ...

水晶宮

回覆樓主:

個策略係唔好着眼勸工人辭職, 而要勸佢在醫生紙的日期前返家鄉等生仔。佢一回鄉, 生完仔返唔返來係後話, 即使佢返到來, 到時都可有另外處理。

現階段係工人要上飛機

水晶宮

viwa29 發表於 18-1-14 23:00
同佢講左冇薪,佢最醫生紙有寫最遲4月頭要上機,其他我都唔知點搞

我覺得你預左佢3月尾至4月初至放無薪假期走人。

所以你要check清楚幾間airline係幾多個月孕婦唔可以上機(順便問佢打算搭乜機及機票錢係佢自己出)。決定後就即刻叫佢寫申請無薪大假, 最好搵埋見證人。要寫明佢知道及明白假期係無薪。同埋過期幾多天唔回香港復職, 就當佢自動辭職及你保留追討1個月代通知金權利。

知道後就同工人商量佢幾時開始放假, 叫佢預早買機票。要肯
定佢買左機票至出最後d糧比佢。如果唔係話無錢問你借。
如果最終佢因為你賠1個月薪金及機票比佢回歸, 而肯自動辭職。

我覺得嗰個月補償金就唔好叫佢簽收(因為佢自己辭職)。而機票,最後人工, 大假補償金(如有)就當一般辭職例明簽收。

如果唔肯辭職, 佢返黎都要係屋企裝幾個cam, 我唔相信佢唔會工作時間唔玩電話。 亦都寫定每天工作表要佢做, 及你會檢查。

男爵府

回覆樓主:

有醫生信證明?
好多都博大露

男爵府

回覆樓主:

同佢講回鄉生,生完會用返你,如果真係選擇喺香港生,講明個b冇得入屋

大宅

trenycebaby 發表於 18-1-16 11:04
有醫生信證明?
好多都博大露

有,同埋之前佢成日著外套包到實,同我講大肚,果晚冇著就見肚啦

珊瑚宮

正式找一個婦產医生掃下描看有左幾多个月。美其名幫佢產檢

事先约定医生講左前因后果先

我個肚都大到似6個月(肚腩)

分分钟假大肚都吾定。 來骗錢

我不信佢張医生纸
玩具萬歲!

珊瑚宮

你们不要太天真。勸个工人乜乜物物

根本她已有目的。為目的行事

有備而来
玩具萬歲!

珊瑚宮

你们不要太天真。勸个工人乜乜物物

根本她已有目的。為目的行事

有備而来
玩具萬歲!

大宅

其實工人的醫療開支係雇主要負責的, 冇得話佢睇私家就叫佢自己比..... 你問清楚啦, 以免中招

水晶宮

bwife 發表於 18-1-19 11:20
其實工人的醫療開支係雇主要負責的, 冇得話佢睇私家就叫佢自己比..... 你問清楚啦, 以免中招 ...

僱主要負責工人醫療就有權指定醫生比工人。反而工人冇權揀醫生 (除非工人自费)。工人擅自去帮趁養和, 唔通僱主硬食帮佢賣單?

大宅

birdbird 發表於 18-1-19 11:57
僱主要負責工人醫療就有權指定醫生比工人。反而工人冇權揀醫生 (除非工人自费)。工人擅自去帮趁養和, 唔通 ...

係唔係顧主安排左合理醫療就可以?工人擅自自己揾其他醫生雇主可以唔洗負責? 我真係想知。

水晶宮

bwife 發表於 18-1-19 12:03
係唔係顧主安排左合理醫療就可以?工人擅自自己揾其他醫生雇主可以唔洗負責? 我真係想知。
...

http://www.labour.gov.hk/tc/public/pdf/wcp/FDHguide.pdf

睇上面條 link, chapter 5, 问5.2

水晶宮

其實工人的醫療開支係雇主要負責的, 冇得話佢睇私家就叫佢自己比..... 你問清楚啦, 以免中招 ...

另外, 僱主只負責工人患病或受傷的醫療費。懷孕不是患病, 僱主不用負責工人的產檢及生仔费用。所以工人要去私家照 ultra sound, 檢查, 一律自費。

大宅

birdbird 發表於 18-1-19 12:29
http://www.labour.gov.hk/tc/public/pdf/wcp/FDHguide.pdf

睇上面條 link, chapter 5, 问5.2
正! 又學到野! 好有用, 謝謝

大宅

產檢費吾使僱主負責

大宅

viwa29 發表於 18-1-14 19:26
工人九月初黎,上個約六月尾完,完左返菲律賓結婚,九月黎之前响菲律賓驗身,來到香港亦驗過,冇懷孕。今日 ...

好多謝各位嘅意見,經過兩晚解釋比佢知咩情況,姐姐後來亦聯絡上佢老公(佢老公行船,之前在海中央未能聯繫上),商量完已經決定辭職,順利的話應該24/1凌晨機走喇,總算可和平分手,真係萬幸!

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

viwa29 發表於 18-1-21 01:15
好多謝各位嘅意見,經過兩晚解釋比佢知咩情況,姐姐後來亦聯絡上佢老公(佢老公行船,之前在海中央未能聯 ...

記得要攞住工人的辭職信在手

首頁

尾頁

跳至