家庭理財

跳至
[金融投資] 安聯基金

首頁

尾頁

大宅

最近我保險SELL 我買安聯基金, 話個個月有息派, 想知係咪騙局? 有冇高人指點下?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

見到近年保險公司/基金公司 Agent(多人上來問),狂推債券基金......

由於金融海嘯之後,各國加強資金流動,大增貨幣供應(QE), 而造成債價節節上升,而上年中由於確認美國進入加息週,因而令債價下跌,上年尾全球債市陷入熊市, 市值損失一萬二千億美元,保險/基金公司便把公司投資的債卷,包裝成零售債券基金, 把風險轉嫁給客戶~

結果是 Agent 狂推銷這類產品,誇說每月可派5至8厘息,而事實上每基金單位不停下跌,結果是得不償失,可能還要蝕本離場~

小心中伏~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

大力大力 發表於 18-1-15 16:46
見到近年保險公司/基金公司 Agent(多人上來問),狂推債券基金......

由於金融海嘯之後,各國加強資金流動 ...

即息係有得收, 但本就保不到

子爵府

kippykippy 發表於 18-1-15 18:08
即息係有得收, 但本就保不到

妳Agent有無解釋個基金投資組合丫,有無話有可能係個本度派一部分當利息?

男爵府

kippykippy 發表於 18-1-15 14:29
最近我保險SELL 我買安聯基金, 話個個月有息派, 想知係咪騙局? 有冇高人指點下? ...

我有買安聯基金,你買邊隻呀?我在銀行買,你在那兒買?

男爵府

kippykippy 發表於 18-1-15 14:29
最近我保險SELL 我買安聯基金, 話個個月有息派, 想知係咪騙局? 有冇高人指點下? ...

我是買income and growth fund, 每月派息,你agent 介紹你邊隻?

子爵府

回覆 kippykippy 的帖子

有看大力兄的善意提醒,也有看過周顯的書說「買基金者是豬」。不過我個人經驗引證這又不一定對。

我第一次買基金是經保險公司買,供了10年雖則沒蝕本但也無甚增長,浪費時間。之後都是在銀行買的,沒有派利息的。除了基金公司通知要停止經營那些基金才蝕住離場,全部都有錢賺。

近年買的是有派利息的,希望有定期收入。我有問過保險經紀,他有推介但有年期限制,要多年後才可以放。我自己在銀行也找到相同產品,但有月結單,也可以隨時上網查看詳情,價錢利息一目了然。不似在保險公司那樣不透明,每年只收一張年結。

我買過幾隻基金,可以同時賺利息,而價格又向上的。就算價格稍跌,你可以算算利息可否抵銷。

當然定期得1厘多,基金派利息多,一定有風險,你自己衡量。

我買那隻安聯基金派10幾厘,價格落下上下沒大波動。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

CheungKeeKee 發表於 18-1-23 17:16

有看大力兄的善意提醒,也有看過周顯的書說「買基金者是豬」。不過我個人經驗引證 ...

之前都有買安聯嘅基金有十厘息, 唔知係唔係你個隻, 佢主要係買美國股債, 其實佢派到咁多息,而個價冇乜上落係因為美股升咗好多, 基金將股票賺到嘅錢拎出嚟派息。

所以萬一美國股市調整, 佢個價會跌得比較犀利。

利申: 已經賣咗呢隻基金, 轉咗另外一隻買其他市場,但息率比較低嘅

子爵府

Fishqqma 發表於 18-1-23 17:57
之前都有買安聯嘅基金有十厘息, 唔知係唔係你個隻, 佢主要係買美國股債, 其實佢派到咁多息,而個價冇乜 ...

基本呢d基金組合,最多得6厘,其他點做出黎,大家應該研究下

大宅

2018復活節勳章

回覆 Fishqqma 的帖子

可以分享下邊隻嗎?thx

珊瑚宮

ginson 發表於 18-1-23 22:27

可以分享下邊隻嗎?thx

邊隻唔講喇,癈事畀人話係sales。

我轉咗新興市場股債基金。 因為我已經有亞洲股債基金同歐洲股債基金。

我係經銀行買開放式基金,無年期限制,隨時買賣。

子爵府

Fishqqma 發表於 18-1-23 22:55

NB果隻新興?

珊瑚宮

新人物 發表於 18-1-24 09:18
NB果隻新興?

yes

子爵府

Fishqqma 發表於 18-1-24 09:24
yes

我自己都幾鍾意呢隻,不過打算遲d先買

男爵府

Fishqqma 發表於 18-1-23 17:57
之前都有買安聯嘅基金有十厘息, 唔知係唔係你個隻, 佢主要係買美國股債, 其實佢派到咁多息,而個價冇乜 ...

本人都買咗一年,之後賣咗!
原因是每月用本金派息,個債價不停跌
最後埋單,只賺1%

子爵府

asd456 發表於 18-1-24 09:44
本人都買咗一年,之後賣咗!
原因是每月用本金派息,個債價不停跌
最後埋單,只賺1% :igiveup ...

如果17年買,回報條數好睇好多既

大宅

請問你隻安聯基金現在美國加息后每月派幾多厘息?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

mazhicong 發表於 18-6-17 01:56

請問你隻安聯基金現在美國加息后每月派幾多厘息?

問一下基金跌了多少?

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

新人物 發表於 18-1-24 12:12
如果17年買,回報條數好睇好多既

2017年頭買當然比較好......

因為2016尾~2017頭, 市場憂慮美國大幅加息,因而債價大幅下跌........

零售基金最大問題是,基金公司會把前境有問題的產品,包装一下把風險專嫁给零售散户~

買基金真係好傷

水晶宮

畀面勳章

CheungKeeKee 發表於 18-1-23 17:16

有看大力兄的善意提醒,也有看過周顯的書說「買基金者是豬」。不過我個人經驗引證 ...
請問經銀行買無限年期即是隨時賣都無問題?因保險公司要根據買入年期而收取相關費用。另外銀行買的收費又如何?要保管費嗎?

首頁

尾頁

跳至