美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Elenalan 發表於 18-1-18 18:16
btw我都勁like Kate 3色眉粉,打鼻影真係好自然
樓主用邊隻KATE eye shadow? 有冇相?thx!
...

呢盒比我用到就黎無

複式洋房

nyfng 發表於 18-1-18 18:23
回覆 lilywong79 的帖子

請問如果補妝會用乜嘢呢?

補妝我會用make up forever 既透明粉餅,瞬間同油講bye , 之後再噴返定妝噴霧,買大好多時會有埋細細支送,or la rough posay 都好好 (唔記得點串

侯爵府

lilywong79 發表於 18-1-19 01:13
補妝我會用make up forever 既透明粉餅,瞬間同油講bye , 之後再噴返定妝噴霧,買大好多時會有埋細細支送 ...
請問定妝噴霧係咪即係平時嗰啲保濕噴霧?

禁止訪問

大宅

lilywong79 發表於 18-1-19 01:13
補妝我會用make up forever 既透明粉餅,瞬間同油講bye , 之後再噴返定妝噴霧,買大好多時會有埋細細支送 ...
la roche posay 藍色果枝噴噴我都考慮中,因為我前幾日買左佢個K+ 同枝MAT 。

不過你有無出痘痘既慣性?
因為我都係混合肌,但會出痘痘,
所以仲揀緊隻新粉餅or 碎粉...

(用緊sofina primavista, 麻麻)

複式洋房

回覆 nyfng 的帖子

唔一樣架 定妝噴霧可以去mac買 fix + , 比較經濟D 你可以去門市試下作用係令到你既妝貼D 同持久D 或者有時定妝上粉 粉感好重 化妝最後噴左
就會將你既粉同粉底溶為一體 個感覺並唔係平時溶妝咁樣

複式洋房

回覆 IGOKOO 的帖子

我多數係出暗粒啊 暗瘡就比較少你想買定妝粉? 其實都好多選擇 media 大大盒 或者我搵左ig 上面代購買RCMA 好大樽
控油同持久度都好好 不過最好都係laura mercier , 貴係貴D 不過唔會令我失望

大宅

lilywong79 發表於 18-1-24 16:22

我多數係出暗粒啊 暗瘡就比較少你想買定妝粉? 其實都好多選擇 media 大大盒 或者我搵 ...

其實粉餅同定妝粉都可以,最緊要唔好令我出痘痘就好,
雖然你推介laura mercier 但係貴唔緊要,最怕會出痘痘姐.同埋我都用緊jane iredale佢隻控油粉餅,4個鐘左右就油了,而印油..

但我見佢好似有三隻咁,易出油買邊隻好?
而家賣幾錢?

男爵府

lilywong79 發表於 18-1-19 01:10
呢盒比我用到就黎無
係咪用左邊淺色黎打陰影?
可否示範教教點打?
因為我唔太識打陰影.

謝謝

伯爵府

回覆 lilywong79 的帖子

請問樓主,通常幾耐要補妝?

複式洋房

如果你要控油的話 最好入手的地方的底妝 妝前既護膚最好係輕身無油 例如gel
你可以去買giorgio armani既power fabric粉底液 控油好勁 而且full coverage
我皮膚偏白 係用2號色

碎粉可以試laura mercier mineral finishing powder
或者lamer 都係不錯之選

複式洋房

回覆 hitori 的帖子

呢個係眼影黎架 鼻影我係屋企再影比你睇

複式洋房

回覆 Whitechocolate 的帖子

我每朝9點半化完妝 一般到收工6-7點先需要補妝純粹係用透明粉餅印一印鼻翼同下巴
基本上唔會溶妝或者裂開晒

複式洋房

IGOKOO 發表於 18-1-24 21:52
其實粉餅同定妝粉都可以,最緊要唔好令我出痘痘就好,
雖然你推介laura mercier 但係貴唔緊要,最怕會出痘 ...

面部陰影
髮際線 ,然後顴骨向下畫個3字
記得小量多次
不然就會成塊面黑媽媽
鼻影遲下才影

伯爵府

lilywong79 發表於 18-1-26 14:07

我每朝9點半化完妝 一般到收工6-7點先需要補妝純粹係用透明粉餅印一印鼻翼同 ...
你好叻!! 但我係混乾,常因出汗而溶妝,用過Ysl太乾,請你有無粉底介紹? 要無香料,唔該!!!!
仲有下圖係你?? 好鬼靚女呀!

複式洋房

哈哈 係我黎架 多謝你稱讚混乾就用la mer !
不過前日去朗豪坊買02號色 無貨

伯爵府

lilywong79 發表於 18-1-26 14:47

哈哈 係我黎架 多謝你稱讚混乾就用la mer !
想8下,你係咪教化妝架?? 因你化得好靚!!!不過我估你本身都唔差

複式洋房

哈哈 唔係教化妝啊 我係對化妝好有熱誠我無化妝塊面好包 鼻頭好大 而且大細眼 加好腫

伯爵府

lilywong79 發表於 18-1-26 14:53

哈哈 唔係教化妝啊 我係對化妝好有熱誠我無化妝塊面好包 鼻頭好大 ...
咁你對化妝好有天份!!!得閒多些分享化妝秘技

複式洋房

哈哈 多謝支持! 一定會再分享多D比大家

首頁

尾頁

跳至