自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2018復活節勳章

上星期去了南生圍,發現香港人真係越來越冇公德心!

見到啲共享單車好似一堆廢鐵咁堆咗個單車山出來,有啲用完又亂掉在路中心,總之就是一點都唔愛護物品。

之後去了其中一個農場食豆腐花,裡面有個廁所供遊人使用。我明白郊外廁所乾淨有限,但眼前個廁所簡直慘不忍睹。一地都係尿、馬桶邊充滿鞋印、唔沖廁俾紙巾塞哂...等等已經不在話下,最嬲係竟然有大大塊衛生巾塞在馬桶內!啲人真的超不知所謂,其實馬桶旁已有個小木桶可以放M巾,點解可以咁缺德放入馬桶!冇常識嗎,你喺屋企會不會就咁放入馬桶!而且,廁所出面已準備了水桶以供冇廁所水時用者自行裝水沖廁。啲人就係咁自私!

如果每人做多少少,其實世界會變得更好!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 分享愛 想生BB熱投 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 笑得好勳章

子爵府

回覆樓主

其實公司個廁所都差唔多
差在無m巾放馬桶
重點係。。。。。全層都係自己公司d人

大宅

香港人的公德心要在監察下才有,自己一個時很多人都做不到自律!

最近一連見到幾個媽媽都自私又其身不正,小朋友沒禮貌又不衛生都完全不糾正,點教育下一代?不教育就不要生啦…

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

水晶宮

回覆樓主:

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主:

我都覺吖

大宅

唔係越來越~冇公德心,係一直都無乜公德心,由其上一代

珍珠宮

回覆樓主:

不嬲都唔覺hk人人格特別好

但卻話人特別衰

大宅

回覆樓主:

子爵府

babytt2 發表於 18-1-15 16:10
不嬲都唔覺hk人人格特別好

但卻話人特別衰

同意

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

子爵府

好多香港人公德心不嬲都係麻麻地,係D人成日以為比B6人好就自我感覺良好,覺得自己好有公德好有文化

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

真的好無公德心

子爵府

2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

禁止訪問

伯爵府

2018復活節勳章

goldrichlight 發表於 18-1-15 16:07
唔係越來越~冇公德心,係一直都無乜公德心,由其上一代

絕對認同呀,尤其是上一代啲老人家,真係好冇公德心。隨街掉垃圾同埋亂咁吐痰,打乞嗤又唔用手遮住,真係好恐怖!

伯爵府

2018復活節勳章

ar_mak 發表於 18-1-15 16:36
咁你又有冇做多少少,完用清理番先離開呢?

我見到個廁所咁,而且又唔係好急,所以冇去!

首頁

尾頁

跳至