懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

子爵府

上bk 左近三年, 經歷過16年唐氏b 之痛, 一年後再次懷孕, 其過程已出post 分享過. 如今bb女已出世, 一切健康正常, 好感恩!! 而家同大家分享一下:

預產期: 19 Jan 18

出生日期: 09 Jan 18 (38w+4)

bb 體重: 6 lbs

出生方式: 順產, 無剪.

本人身高170cm, 孕前125 lbs, 生前一刻150 lbs.

好多人都話我肚細, 其實bb 一直係中碼size, 直到36w c+ 檢查就bb40w 出世6磅幾啦. 所以我都無打算谷肥bb, 怕生唔出,

2018 1月9日:

1:00am 開始無咩點訓,成晚去左幾次vv
6:00有點肚痛,最初感覺似去💩,但跟著好似有點規律,唸唸下唔係路就沖涼洗頭先。
8:00:咁岩得咁橋前晚煮多左飯送,於是食埋個隔夜飯後同老公搭的士。
9:15: 到2/f 產房報到先,心唸當時無穿水無見紅我仲唸可能食炸糊。但已有5-6分鐘一次陣痛。
9:30 :姑娘檢查完入面就話已見紅,唔洗上待產房喇直接推左去產房
10:45: 好快比老公入埋黎陪產,聽到班醫生姑娘話我人高定bb唔係好大隻應該好快生得,就做埋人工穿水,再落左催生藥,當時都係靠呼吸法去頂陣痛,仲可以whatapp.
11:30-13:00打後好似加左藥,中間開始痛密左開始要靠笑氣,已經好辛苦成個人左擰右擰,仲要比姑娘話我唔可以郁會check唔到 b心跳(胎心機),大佬一痛起黎我控制唔到!有幾次仲有點想痾,但要死忍到醫生黎再內檢,d姑娘話未開夠架只係前段

當時有點神智不清,我問有無止痛針同打無痛分娩,但姑娘話有排都未輪到我叫我用笑氣頂住。(其實我都唔知笑氣有咩作用叫做搵樣野幫下手)

已經唔記得幾多點助產士著晒袍set好產睇就話開晒可以痾,每次用盡洪荒之力痾左半個鐘左右阿女就出黎. 原來已經三點三

就係咁我完成左呢項創舉!從來無腳腫、恥骨痛個肚又唔墜,一心唸住佢會逾期居留,點知阿女成為左爸爸既生日禮物 (1/11-book左檯食飯要取消了)

多謝老公一直咁淡定係我身邊帶領呼吸指示,到而家我都覺得自己發左場夢一樣,訓醒做人阿媽了?

感想:

1) 好多謝阿女錫住我, 喺無剪無吸既情況下好自然咁出左黎.

2) 聯合醫院比我想像中好, 無後悔政府生~ 產房係獨立的, 唔會聽到隔離房d人叫救命.

3) 產後房係六人房, 但當日只有3個媽媽,所以都好靜.

4) 由於我一早驗到有b鏈, bb出世後有dd 嘔奶, 醫院都立即推左去加護病房觀察同驗血, 兩日後make sure 無事先比佢出院.

多謝大家收睇, 亦可以睇返我d 舊post 分享, 包括中醫, 養卵, t21 重要性, 照輸卵管資料等等.有問題歡迎share 下大家交流下.

Let not your heart be troubled: have faith in God and have faith in me. (John 14:1)

男爵府

你生完喂人奶定奶粉呀?
弓喜晒

子爵府

kissapplegirl 發表於 18-1-16 20:05
你生完喂人奶定奶粉呀?
弓喜晒

生完當日姑娘已抱bb比我教我餵了到而家一星期大都係全人奶。
Let not your heart be troubled: have faith in God and have faith in me. (John 14:1)

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

jayk_1030 發表於 18-1-16 16:42
上bk 左近三年, 經歷過16年唐氏b 之痛, 一年後再次懷孕, 其過程已出post 分享過. 如今bb女已出世, 一切健 ...

我同你身高、體重都差不多..但而家34w+已經158磅...想問你知唔知呢排聯合食緊邊隻奶粉?我會餵人奶..但應該都要買定一罐細既看門口

子爵府

xeniayuen 發表於 18-1-16 23:15
我同你身高、體重都差不多..但而家34w+已經158磅...想問你知唔知呢排聯合食緊邊隻奶粉?我會餵人奶..但應 ...

我見牛欄/美素佳兒水奶

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

jayk_1030 發表於 18-1-17 02:56
我見牛欄/美素佳兒水奶
THANKS ~
你可全人奶好叻叻 希望我到時都得~

別墅

回覆樓主:

你就好啦⋯⋯ 我12月15號係聯合生⋯⋯
早上十點幾起身時發現見紅,
沖埋涼再搭的士去醫院大概十二點左右,
入到醫院即刻穿左水,
等lift上2樓個陣就開始陣痛,
仲要一開始已經4-5分鐘一次,
點知姑娘話我一度都未開 所以無推我入產房,
一點鐘左右去產前病房等,痛到我不得了,
大概兩點零三點我就已經係2-3分鐘痛一次,
但個姑娘(估計係實習姑娘,有個senior跟住)過尼睇我時,摸我肚數 話我根本無痛得咁密,
然後差唔多四點個陣,我已經覺得呀囡就快出尼,
於是我禁鐘 同姑娘講 我feel到呀囡就出尼,
佢地先搵人同我check度數⋯⋯
一check我已經開到六度,
先拿拿聲推我入產房準備生⋯⋯⋯⋯

雖然生產過程唔太愉快,
不過產後姐姐同姑娘都好好,
因我有出血問題,
頭兩日都落唔到床,
基本上除左餵奶之外我都係靠醫院姐姐生存

至於餵奶方面,
我頭幾日都無嘜奶,
但媽媽要相信自己 唔好咁快諗補奶粉住,
當你真係好唔掂時,餵奶姑娘就會主動話幫你補奶粉架啦
我都捱左4-5日先開始上奶,
期間可以飲下木瓜湯呀 魚湯咁樣,
多d比bb埋身食,其實好快就會feel到滴奶,
補左奶粉 呀b啜少左,
奶量有機會會少左

男爵府

jayk_1030 發表於 18-1-16 23:11
生完當日姑娘已抱bb比我教我餵了到而家一星期大都係全人奶。
岩岩生完就有奶?我都都就快生,好驚生完無奶比呀b食!

子爵府

kissapplegirl 發表於 18-1-18 02:13
岩岩生完就有奶?我都都就快生,好驚生完無奶比呀b食!
大約生左之前2星期左右, 我發現開始有DD 奶BIT到出黎, 所以一生完姑娘比我埋身, 但當時未上到奶, 到我出院果晚開始胸漲同泵到25ML (每次夾埋) , 於是我KEEP 住泵一次.一星期後每次已泵到80-100ML.
加油!!!

禁止訪問

回覆樓主

禁止訪問

大宅

jayk_1030 發表於 18-1-16 16:42
上bk 左近三年, 經歷過16年唐氏b 之痛, 一年後再次懷孕, 其過程已出post 分享過. 如今bb女已出世, 一切健 ...

樓主,你同囡囡都好叻丫(emoji)
我依家8個月了!都是在聯合生,因為高齡,還在擔心中~

子爵府

FionIp 發表於 18-1-24 02:03
樓主,你同囡囡都好叻丫(emoji)
我依家8個月了!都是在聯合生,因為高齡,還在擔心中~
...
唔怕, 聯合真係比我想像中好呀@@

大宅

回覆樓主

第1胎6個鐘真係好快
請問你有冇做運動,或者多行路、行樓梯?

子爵府

yanloi_lou 發表於 18-1-24 23:06
第1胎6個鐘真係好快
請問你有冇做運動,或者多行路、行樓梯?

我22周開始上孕婦瑜珈,一星期一次到38周。我都係聽朋友講有用先去上,果然係有效呀!

我要返工,其實坐多過行,不過一行起黎就好快

生得快唔快都要睇好多因素,如果我b有8磅就睇怕無咁快了。

首頁

尾頁

跳至