0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 babybearbaby 的帖子

我覺得喂奶唔算太辛苦..就算佢食得慢.食得少..佢肯瞓我都由佢..
而家最慘係食左30ML 掃唔到風出嚟...佢又唔肯再食..我又唔敢俾佢瞓...驚佢嘔..

大宅

tellreason 發表於 18-1-25 10:51
回覆 clkam 的帖子

佢里兩日日頭食得好左..但餐餐都要食半個鐘..我自己掃風好渣..上網睇片..睇埋奶奶姐姐 ...

食半個鐘我覺得還可以接受,掃風未必次次bb會er到出來的,掃完唔好咁快放低佢訓,觀察下有否嘔奶,如果無,er唔出聲都無咩問題。
如果日頭每餐都食得好同夠,無咩嘔奶,我會夜晚11點個餐餵奶粉或加1安,試下佢可否訓長d,可能訓到4,5點,慢慢佢會訓到6點,到早上個餐又可加點奶俾佢,全日總量不能減。

複式洋房

回覆樓主

我b兩個月大時,都試過咁,仲要一邊食一邊左扭右扭,啲奶又流出嚟,餐餐都唔多合作,仲要成日吐奶,搞到我同老公都好大壓力,後來問咗表嫂,就試下換奶嘴,換咗都冇用,嗰時用緊nuk嘅,忽然想起表嫂用緊pigeon,就買一個試下,點知就食得好好,吐奶情況仲減少咗勁多,你都可以試下換奶樽,買一個嚟試下先。

複式洋房

tellreason 發表於 18-1-17 08:38
阿囝個半月, 而家日日飲奶都飲得差..餐餐奶都要磨成45分鐘, 有時候飲到30-40ML就瞓著唔飲..之前個餐又唔係 ...

加油呀,我仔一兩個月都係甘架,一餐奶搞成個半鐘架,佢仲三個鐘飲一餐,好準時,果陣我咩都做唔到,餵完一餐好快又到下一餐,但bb會愈來愈叻,加油

首頁

尾頁

跳至