自由報料

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

人同貓都可以搽羅黴樂皮膚癬膏,要去有藥劑師的藥房買

http://www.loceryl.com.hk/loceryl

大宅

wendylai108 發表於 18-1-17 14:51
我囡都係新養貓被傳染了,睇左三次醫生,又返發攪左成2個月
先要帶貓咪睇醫生處理好
...

其實傳染一次查完藥好番好就小事, 都擔心再不停好完又再生... 因為我媽媽塊面非常嚴重, 她之前同貓一齊訓.
畢竟貓貓前主人養左3年... 皮膚都一直甘差! 她舊主人話無得醫,叫我每星期沖涼就ok..... 貓貓皮膚令我好心痛.... 而且我未聽過貓可以1星期沖一次涼,決定帶她看獸醫,先知道係生鮮會傳染人..... 舊主人真係好無知! 如果不是無知,就係好無品.... 居然話無得醫! 醫生只開左藥食, 下次26 號follow up 再看看有無需要查膏. 濕度超過80% 就即刻抽濕....
我仲考慮緊要唔要帶貓貓去曬下太陽..... 上網見人話紫外線殺菌

男爵府

eggplantyanyan 發表於 18-1-17 15:29
其實傳染一次查完藥好番好就小事, 都擔心再不停好完又再生... 因為我媽媽塊面非常嚴重, 她之前同貓一齊 ...
唔知你貓貓係邊一種貓, 的確我個獸醫有講, 話有一種貓(sorry, 我唔得係英短/美短/異短, ..定邊種...) 係皮膚問題多啲.
佢話係反反覆覆唔斷尾的, 食葯/搽葯膏都唔得, 佢有個客人就每日用蘋果醋幫貓貓抺, 一段時間就好返, 一起又抺過.
我貓有癬嚴重時(好大範圍), 我地都一星期同佢沖一次, 後黎好轉一啲, 就冇沖, 用粉紅消毒葯水幫佢抺+搽葯膏+食葯

你媽媽/你地所有人, 依家開始唔好俾貓入房/上床先, 因為你地大家都有癬, 人同貓交叉感染. 咪又好反覆咁唔好返.

要換床單, 拎啲床單去高溫洗吓.

大宅

sue_ki 發表於 18-1-17 15:44
唔知你貓貓係邊一種貓, 的確我個獸醫有講, 話有一種貓(sorry, 我唔得係英短/美短/異短, ..定邊種...) 係皮 ...

異短~ 都算係容易有皮膚病?? 其實已經好勤洗, 用60 度水洗,但我阿媽唔聽要攬住貓訓,又只用30 度水洗單, 先會爛面..... 老人家講極勸極唔聽!

男爵府

eggplantyanyan 發表於 18-1-17 16:18
異短~ 都算係容易有皮膚病?? 其實已經好勤洗, 用60 度水洗,但我阿媽唔聽要攬住貓訓,又只用30 度水 ...
咁我好明白點解你咁苦惱...老人家抵抗力差啲..其實痕佢自己都辛苦吖. 點解唔聽話一陣..

抱都冇所謂..最多洗手換衫,
但一齊訓真係難攪好多.

唯有同你打吓氣

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

eggplantyanyan 發表於 18-1-17 10:09
朋友送左隻貓俾我, 貓看過醫生有皮膚病,有藥食, 但我發覺養左一星期全家人開始生d 粒粒... 阿女同我都好 ...

除咗睇醫生, 屋企一定要常常清潔, 金錢癬其實係真菌感染(fungal infection), 即香港腳 / 灰甲啲 friend, 真菌係會有好多胞子周圍飛, 所以要勤吸塵同沬地, 屋企要乾爽呀!
貓癬症狀:日常預防及治療 https://petbird.tw/article4641.html

侯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

eggplantyanyan 發表於 18-1-17 10:52
無想過放棄貓貓,因為個個都當她係寶~~ 不過感覺被朋友騙了.. 她說不會傳染人只會傳貓,她屋企有4 隻貓 ...

我都要比個讚你 ,幾驚你屋企人比隻貓攪到咁唔要佢,真係好多謝你 ,我屋企隻貓都係全屋人當寶[

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章

eggplantyanyan 發表於 18-1-17 14:48
謝謝你!! 白醋用來抹埋用品/ 地下又有無作用呢?

可以呀~會有幫助

侯爵府

感謝樓主一家愛錫貓貓,祝你們早日全癒!

大宅

catcat@cat 發表於 18-1-17 17:45
除咗睇醫生, 屋企一定要常常清潔, 金錢癬其實係真菌感染(fungal infection), 即香港腳 / 灰甲啲 friend, ...

thx for the info!

大宅

nyfng 發表於 18-1-17 22:08
感謝樓主一家愛錫貓貓,祝你們早日全癒!

唔洗多謝我,我覺得係我應該做的! 每個貓奴都應該負的責任~ 照顧她一生一世

子爵府

eggplantyanyan 發表於 18-1-17 10:09
朋友送左隻貓俾我, 貓看過醫生有皮膚病,有藥食, 但我發覺養左一星期全家人開始生d 粒粒... 阿女同我都好 ...

我有五隻貓貓,第五隻黎時,帶埋金錢癬,搞到其他貓貓都有,我都有一兩撻。要每個星期同貓貓用獸醫俾既藥水沖涼,之後,全屋消毒,兩個月後,所有貓貓都好番。不過呢兩個月,真係個個星期打仗咁,好辛苦。我自己就冇睇醫生,自然好番。

做好消毒就得啦! 加油!

大宅

tiffpman 發表於 18-1-17 22:58

我有五隻貓貓,第五隻黎時,帶埋金錢癬,搞到其他貓貓都有 ...

我搞一隻都忙到飛起~~ 你好厲害5 隻齊齊沖涼! 醫生無俾藥水我浸, 只有口服藥。
接手時已經係無左一大噠毛... 我好期待貓女生番D 毛出來呀! 如果2 個月好番,都係萬幸呀⋯⋯ 其實我好擔心好唔番....

男爵府

tiffpman 發表於 18-1-17 22:58

我有五隻貓貓,第五隻黎時,帶埋金錢癬,搞到其他貓貓都有 ...

我同你一樣
第三隻bb黎時 惹埋大嗰兩隻 再加大女有一撻 我自己腳又有一撻 細女就俾我勒令唔可抱貓

我地都係攪咗成3個月 大嗰兩隻食咗一個月藥 細嗰隻食咗前後個半月藥

嗰幾個月真係抹屋抺地抺貓抹到癲

男爵府

eggplantyanyan 發表於 18-1-17 23:37
我搞一隻都忙到飛起~~ 你好厲害5 隻齊齊沖涼! 醫生無俾藥水我浸, 只有口服藥。
接手時已經係無左一大 ...

加油
去葯房/萬寧買粉紅色消毒葯水先
濕落棉花同貓貓抺呢啲甩毛既位
要認真抺 未甩啲皮屑

子爵府

sue_ki 發表於 18-1-18 09:11
我同你一樣
第三隻bb黎時 惹埋大嗰兩隻 再加大女有一撻 我自己腳又有一撻 細女就俾我勒令唔可抱貓

係喎,仲要餵五隻貓貓食藥,日日博鬥,真係人都癲,好彩我老公一齊做,一個人真係搞唔掂

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

回覆樓主

金錢癬人貓都要睇醫生
之前我地睇方X生,佢開藥時開埋比我地隻貓
搽既係樂膚舒,食既係呢隻,不過要非常小心份量,我上網睇話始終呢d藥會傷肝的

子爵府

2024年龍年勳章 睛靈勳章

回覆 eggplantyanyan 的帖子

** 路過搭咀, 敬請見諒 **

support support..... 你無因為咁而放棄貓貓, 勁 like 你呀....

慶幸我個3歲貓喵總算 ok, 其實貓B都係 BK 媽送比我;

希望你一家連貓咪身體健康+愉快生活!

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

aaaiqc 發表於 18-1-18 10:35
金錢癬人貓都要睇醫生
之前我地睇方X生,佢開藥時開埋比我地隻貓
搽既係樂膚舒,食既係呢隻,不過 ...
咁搞笑, 人同貓食同一隻藥?

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

catcat@cat 發表於 18-1-18 15:39
咁搞笑, 人同貓食同一隻藥?

就係咁攪笑,
份量唔同,例如大人1粒,小童半粒,貓四份一粒,好似係咁上下

首頁

尾頁

跳至